Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

V Centru starejših DEOS v Horjulu odprtje razstave akvarelistke Marije Franinović

Do sredine aprila si boste lahko v pritličnih prostorih Centra starejših Deos v Horjulu ogledali akvarele slikarke Marije Franinović. Gre za razstavo, v kateri boste uživali vsi, ki vas navdihnejo umetniška dela, ustvarjena z občutkom in ljubeznijo.
Sredi februarja, natančneje 15. 2., je v prijetnem ambientu potekala otvoritev slikarskih del, kjer se je predstavila tudi avtorica. V kulturnem programu, ki je popestril dogodek, so zazvenele prijetne melodije učenke violine Ive Franinovič. Slikarka in pesnica Zdenka Vinšek je predstavila avtorico razstavljenih akvarelov Marijo Franinovič ter prebrala nekaj svojih pesmi. Za zaključek je slikar in pevec Janez Ovsec prisotne spodbudil k petju, tako da sta v avli zadoneli narodni pesmi.

O razstavi akvarelov Marije Franinovič

Zdenka Vinšek je z naslednjimi besedami opisala umetnico in njena dela: ''Marija Franinović je odlična akvarelistka. Četudi je od malih nog na likovnem področju izkazovala izjemen talent, so ji objektivne razmere preprečile študij v tej smeri. Dolga leta se je predajala poklicu fizioterapevtke in svoji družini, čas za svoje likovne sanje je nastopil šele pred 12 leti. Vključila se je v delavnice akvarela pri mentorju Petru Lazareviču, leto kasneje še v likovno skupino DFG, ter postala članica Akvarelistov LD Logatec, LS DFG Ig ter LS Leon Koporc KUD UKC MF Lj.''

O njenih tehnikah in razstavljenih akvarelih je Vinškova povedala to: ''Slikarka obvladuje vse akvarelne veščine, ki jih uporabi glede na izbran motiv. Slike so realističen pogled z močnim pridihom nostalgije in osebnega odnosa do motiva. Njena dela obsegajot tematike kot so naravna krajina in krajina z arhitekturnimi elementi, cvetna in žanrska tihožitja, figuralika ter portreti. Ob pogledu na njeno razstavo gledalcu zastane dih. Osupne z odlično risbo in mehkimi, nežnimi prehodi  barv, kjer želi doseči  poetičnost. S poigravanjem  kontrastnih  barvnih prelivov  doseže  pravo dramo, v plastenju  odtenkov  pa učinek  treh prostorskih dimenzij. Gledalcu se ob gledanju  njenih tihožitij cvetja  ali sadja sprožijo vsi čuti. Ogrejejo ga sončni odsevi v naravi, vzbudijo željo po sprehodu ali po raziskovanju preteklosti. Opazovalec ob pogledu na portret dobi občutek, da ga portretirana oseba  pozdravlja. Dela Marije Franinović so dosegla namen,'' še zaključuje svoje razmišljanje slikarka Zdenka Vinšek.

Razstava bo na ogled dva meseca zato lepo vabljeni v prostore Deos v Horjulu, kjer si lahko dela ogledate v živo.


Novo življenje

Ko moja je duša še odeta v črnino,

utrne se novo življenje v sivino.

Otopelo srce si zbudil, dragi vnuk,

mislim mojim našel si mir in poduk.

Preplavi val me tople sreče,

osmisli mojo bit, omamlja čute še trpeče.

Naslikam tvoj obraz, prepoln miline.

Ko gledam vanj, začutim nežen dih,

umirjen utrip, mehak objem, ki naj ne mine.

                                                     Zdenka  Vinšek


Peter Kavčič, foto: Peter Kavčič, Mili Dolenc

Oglejte si tudi