Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Huliot, uspešno mednarodno podjetje ostaja v Horjulu z dolgoročnimi načrti

Lepe novice v časih, ko se stvari tako hitro spreminjamo, da nam je postalo jasno, da so spremembe edina stalnica v življenju, so redke, a zelo dobrodošle. Ena takšnih novic je tudi ta, da podjetje Huliot d. o. o. ostaja v našem okolju, kar so potrdili tudi z napovedanim odkupom zemljišča v neposredni bližini podjetja, ki zagotavlja nadaljnji razvoj in širitev ter delovna mesta.
Čisto na kratko pa le osvežimo zgodovino in prisotnost tega mednarodnega podjetja pri nas. Leta 2014 je izraelska skupina Huliot Flow A.C.S. kupila podjetje ARGO d. o. o. skupaj z zaposlenimi in stroji. Nepremičnine pa so ostale podjetju ARG Nepremičnine d. o. o., ki je v večinski last NLB d.d. Podjetje Huliot je tako od vsega začetka za svoje poslovanje najemalo vse prostore na Vrhniški cesti 30 v Horjulu.

V decembru  2023 je Huliot Slovenija odkupil nepremičnine v Horjulu in s  tem dal jasen signal lokalni skupnosti in zaposlenim, da podjetje ostaja v Horjulu. Direktorica Nataš Osredkar pojasnjuje: ''Nakup zemljišč predstavlja pomembno strategijo poslovanja za lokalno podjetje, saj prinaša številne prednosti in priložnosti za dolgoročen razvoj. Cilj podjetja je, da postane vodilni proizvajalec sistemov za hišno kanalizacijo v Evropi. Trenutno v Horjulu izdelujemo celotni program sive hišne kanalizacije HULIOT HT PRO, se pravi cevi in spojne elemente, ter nizkošumne Ultra silent cevi. Spojne elemente Ultra silent pa kupujemo od matičnega podjetja v Izraelu. Dolgoročna strategija podjetja načrtuje, da za potrebe evropskega trga postopoma pričnemo v Sloveniji tudi z izdelavo nizkošumnih Ultra silent spojnih elementov. Prav nakup zemljišča nam bo omogočil širitev podjetja za ta segment.

Naj omenim, da smo v lanskem letu za naše izdelke pridobili tudi EPD (Environmental Product Declaration) kar je okoljska deklaracija izdelka. To je deklaracija, ki zagotavlja pregled okoljskih vplivov izdelka skozi celoten življenjski cikel – od pridobivanja surovin, proizvodnje, distribucije, uporabe, do končne odstranitve in recikliranja. Okoljske deklaracije izdelkov so pomembno orodje za potrošnike, podjetja in druge deležnike, ki želijo oceniti učinke izdelkov in sprejemati bolj trajnostne odločitve'' še dodaja direktorica podjetja.

Podjetje Huliot  je sicer izrazito izvozno naravnano podjetje, saj 80 % prometa naredijo v tujini. Svoje izdelki v sklopu skupine zato prestavljajo tudi na mednarodnih sejmih. Lansko leto so svoje izdelke predstavili na sejmu ISH v  Frankfurtu. Trenutno izvažajo v kar 25 držav, največ svojih izdelkov pa prodajo v Italijo, Španijo in na Dansko. V podjetju trenutno zaposlujejo več kot 70 ljudi,  del zaposlenih je  iz občine Horjul ali okoliških občin. Direktorica še dodaja, da imajo izjemne posameznike, ki so izredno predani svojemu delu in so vedno pripravljeni stopiti korak dalje, da bi dosegli cilje.  Tudi v  prihodnjih letih bodo povečali število zaposlenih in želja vodstva je, da se podjetju pridruži čim več ljudi iz lokalnega okolja. Izkušnje kažejo, da so ti ljudje bolj pripadni in si želijo dolgotrajne zaposlitve.

Na vprašanje, kako poslujejo in kako so zadovoljni s poslovnim rezultatom za 2023, pa direktorica pravi: ''V preteklih letih smo imeli kar zahtevna  obdobja, saj smo se soočili s Covid krizo, potem je sledilo  še visoko zvišanje cen surovin in električne energije.  Leto 2023 je bilo za podjetje uspešno leto, saj smo  imeli za dobrih 7 % večji promet kot leta 2022. Tudi letni dobiček podjetja bo nad načrtovanim, dosegli bomo 15 % EBITDA. Prav ta rezultat nam omogoča, da bomo v letu 2024 imeli visoka vlaganja v proizvodnjo, saj načrtujemo nakup nove opreme in avtomatizacijo določenih procesov.''

Vodstvo se dobro zaveda, da le z vlaganjem v zaposlene in opremo lahko podjetje raste. Prav tako pa redno in zgledno že vrsto let sodelujejo z lokalno skupnostjo in raznimi društvi, med katerim so seveda na prvem mestu gasilci, saj so že večkrat odprli vrata svojih prostorov za razna tekmovanja in gasilske vaje. Že prihodnjem mesecu  bodo kupili AED defebrilator, ki bo nameščen na zunanji strani proizvodne stavbe, tako da bo na voljo zaposlenim in okoliškim prebivalcem.

 

Peter Kavčič, foto: Arhiv Huliot in Peter Kavčič

Oglejte si tudi