Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Energetska sanacija Osnovne šole Horjul

Osnovna šola Horjul letos v počitniških dneh ni samevala, kot je za ta čas navadno, temveč so v njej potekala številna dela v sklopu projekta energetske sanacije osnovne šole, za kar je Občini Horjul uspelo pridobiti tudi nepovratna evropska sredstva.
Občina Horjul se je konec septembra lani prijavila na javni razpis za sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo stavb v lasti lokalnih skupnosti, v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, šeste razvojne prioritete Trajnostna raba energije, prve prednostne usmeritve Energetska sanacija javnih stavb, ki ga je objavilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, in sicer s projektom "Energetske sanacije OŠ Horjul". Na prijavo je dobila pozitivno mnenje in takoj začela postopke. Potrebna je bila namreč natančna opredelitev in razdelitev del po sklopih, ki so bili opredeljeni v prijavi in jih je zahteval razpis, in sicer sklop A (okna na lupini stavbe, vrata na lupini stavbe), sklop B (gradbeno-obrtniška dela – fasada in podstrešje), sklop C (vgradnja sistemov za centralno prezračevanje, toplozračno ogrevanje in klimatizacijo, energetski monitoring, sistemi za proizvodnjo energije, vgradnja kotla za biomaso). Projekt za izvedbo del je izdelalo podjetje Kvinta, d. o. o., iz Ljubljane. V maju je občina prek portala javnih naročil začela postopek zbiranja ponudb. Na javni razpis je prispelo 6 ustreznih ponudb. Na občini so povedali, da jim je z javnim naročilom uspelo znižati cene za kar 20 % od predvidene vrednosti investicije. Ob upoštevanju vseh meril iz razpisne dokumentacije so izmed vseh ponudb izbirali najugodnejšega ponudnika po posameznih sklopih. Za sklop A – menjavo oken in vrat je bila izbrana družba Satler okna in vrata, d. o. o., iz Slovenskih Konjic, najugodnejšo ponudbo za sklop C, torej za izvedbo centralnega prezračevanja, klimatizacije in ogrevanja, pa je predložilo podjetje SBS TIM Inženiring, d. o. o., iz Ljubljane, ki je skupaj s podjetjem Lesnina Inženiring, d. o. o., iz Ljubljane prav tako ponudilo najugodnejšo izdelavo fasade in podstrešja na osnovni šoli (sklop B).

Realna finančna konstrukcija bo sicer znana po zaključku operacije. Glede na ugodne cene, ki jih je občini uspelo pridobiti na javnem razpisu, pa se predvideva, da bo energetska sanacija stala nekaj več kot 400.000 EUR (z DDV); od tega je občina upravičena do nepovratnih sredstev v višini 100 % upravičenih stroškov operacije (brez zneska DDV).

Dela so se začela v počitniških mesecih. Avgusta so zamenjali okna in vrata v šoli. Oktobra bodo vgradili kotel za lesno biomaso, ki bo zamenjal že zelo dotrajani sistem za kurjavo na olje. Osnovna šola se bo namreč od letos grela na sekance, ki so naravi mnogo prijaznejši vir energije. Za ta namen pa je bilo treba izgraditi tudi zalogovnik, ki bo služil za skladiščenje sekancev, a ta ni del navedene investicije. Avgusta so se začela tudi dela za vgradnjo sistema za prezračevanje, toplozračno ogrevanje in klimatizacijo. Ta postopek je bil najzahtevnejši, saj je bilo treba sisteme speljati po vseh prostorih osnovne šole. Iz tega razloga so se dela nekoliko zavlekla tudi v september, zaradi česar so imeli horjulski osnovnošolci teden več poletnih počitnic. Ker dela na nekaterih mestih še vedno potekajo, so tri razrede preselili v zgornje prostore občinske stavbe, kjer lahko pouk poteka nemoteno. Kar pa je težko trditi za pouk v učilnicah osnovne šole, saj dela še vedno potekajo v učilnicah predmetne stopnje, v naslednjih dneh pa se bodo začela zunanja gradbeno-obrtniška dela in izboljšave toplotne izolacije ter preplastitev fasade.  

Ni kaj, za lepoto je pač treba potrpeti, pa čeprav gre za lepši videz osnovne šole, ki sicer ni bistvo investicije, ampak le del energetske sanacije. Učenci in učitelji ter drugi šolski delavci bodo morali še za nekaj časa stisniti zobe. Vse v zakup lepši, toplejši in prijaznejši osnovni šoli, s katero se bodo lahko kmalu ponašali in bo najmanj naslednjih 30 let nudila prijeten prostor, kjer se bodo lahko izobraževale nove generacije Horjulcev.

 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi