Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Na Podrebri se iz zvonika spet oglašajo trije zvonovi

Cerkvica sv. Elizabete na Podrebri je ena od podružničnih cerkva župnije Polhov Gradec, kamor spadajo vasi Pristava, Podreber in Srednja vas. Na zunanjščini je freska Svete Nedelje iz let 1520–1530 s prizori, česar vsega naj ne bi človek delal ob nedeljah. Nekaj med njimi je prav veseljaških, kar dokazuje, da je bil med garaškimi dnevi naših prednikov tudi kakšen bolj sproščen, sicer ne bi zdržali. Obiranje jabolk in peka kruha v krušni peči sicer sodita med resna in za vsakdanje življenje potrebna dela, a ples in veselje nad sladko kapljico pa včasih mogoče že prestopata običajne nedeljska opravke. Fresko obnavljajo in ko bodo prizori spet živo pred nami, jih bo mogoče primerjati s tistimi v cerkvi v Crngrobu pri Škofji Loki, kjer je podobna freska. V podrebrski cerkvi je tudi nagrobna slika plemiške rodbine Khisl in njena grobnica s konca 16. stoletja. Rodbina Khisl je bila v svojem času na Kranjskem premožna in vplivna, za enega od baronov, najbrž je bil Jurij, v župnijski kroniki piše, da je bil »goreč luteranec«. Nedvomno pa so neke ugodne okoliščine pripomogle, da se je protestantski nagrobnik ohranil v katoliški cerkvi. Uradna likovna zgodovina celo razglaša, da je to edini pri nas ohranjen protestantski nagrobnik.

A opis likovnoumetnostnih dragocenosti podrebrske cerkve ni namen tokratnega zapisa, prednost imajo zvonovi. 20. avgusta na žegnanjsko nedeljo se je iz lin te podružnice po nekaj več kot sto letih spet oglasilo ubrano petje treh zvonov. Med prvo svetovno vojno so bili podrebrski zvonovi tako kot drugod žrtev vojne, v zvoniku je ostal le navček. Za knjigo folklornih povedk s Polhograjskega iz znane zbirke Glasovi je pokojna Marija Marolt s Podrebri povedala, kako so med prvo svetovno vojno iz zvonika vrgli tri zvonove in so potem ležali na tleh še tri mesece. Nato so prišli z vozovi, jih odpeljali in pretopili v topove.

Želja po obnovi zvonov je že dolgo tlela med ljudmi. Prizadevni posamezniki so se odločili zvonove pridobiti iz slovenskih župnij. Našli so jih v treh župnijah: veliki zvon je iz Vnanjih Goric in tehta 600 kg, z njim bo varstvo prosila sveta Elizabeta, srednji zvon s težo 400 kilogramov je iz Lesnega Brda, posvečen je svetemu Gregorju in ima tako ime, mali zvon pa so podarili v daljnih Črenšovcih v Prekmurju (to je vasica blizu bolj znane Velike Polane), tehta 230 kilogramov, njegov zavetnik pa je Janez Krstnik. Na novo postavljene zvonove je blagoslovil domači župnik Bogdan Oražem. Obnovitev zvonov je le del prenove cerkve, ki se je pričela leta 2001. Prizadevni gradbeni odbor, ki ga vodi vestni in neutrudni Jože Dolinar, se je skupaj z izvajalci potrudil, da so bila vsa načrtovana dela opravljena pravočasno. Podrebrska srenja se tako zahvaljuje vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k lepi slovesnosti. Zavedamo se truda naših dedov, ki so nam ohranili dragoceno kulturno dediščino, in jo lepo obnovljeno predajamo prihodnjim rodovom.

Milka Bokal

Oglejte si tudi