Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Lovro Setnikar gre pri komaj rosnih 12 letih v boj z evropsko konkurenco

Kaj prinese talent in strast do športa že od malih nog spoznava trialist Lovro Setnikar iz Polhovega Gradca, ki se pri komaj 12 letih lahko pohvali že s tremi naslovi državnega prvaka v kategoriji do 16 let! Da, prav ste prebrali, v kategoriji z bistveno starejšimi konkurenti.

Kdor je izkusil vsaj malo vrhunskega športa, pa dobro ve, da talent ni dovolj, ampak da je pot do uspeha v kateremkoli športu tlakovana s trdim delom, ogromno odrekanja in vlaganja finančnih sredstev ter časa s strani celotne družine. Po tej poti gre (ali bolje rečeno, se pelje) mladi trialist, ki je prvič okusil strast, ki jo prinese vožnja z motorjem že pri vsega treh letih in pol. Pri dobrih štirih letih pa se je že udeležil prve trial dirke dirke v Kočevju.

Kakšen moto šport je trial?

Gre za zelo prvinsko zvrst motošporta, ki ima korenine v Angliji, danes pa je najbolj razvit v Španiji, Angliji, Franciji, Italiji, Nemčiji in tudi v Avstriji. V osnovi gre za terenski motociklizem, kjer je cilj v čim krajšem času prepeljati težko prevozno sekcijo brez napak oziroma natančneje, ne da stopiš na tla. Vsak dotik tal namreč prinaša kazenske točke. Gre torej za šport, kjer je izredno pomembno odlično ravnotežje ter občutek na sklopki. Za razliko od drugih motošportov so tu hitrosti povsem nizke, najbolj atraktivni pa so visoki in strmi vzponi, kjer mora tekmovalec z motociklom skočiti ali splezati na vrh nekaj metrov visoke skale ali strmine.

Motocikli so prilagojeni za takšne podvige, zato so lahki in izredno odzivni na plin ter predvsem nimajo sedeža. Tekmovalec namreč ves čas vozi stoje!

Lovro bo iskal znanje in močnejšo konkurenco v Evropi

Mladi trialist, ki je navdušenje prevzel po očetu Klemenu, ki prav tako tekmuje v trialu, je kot omenjeno pri nas dosegel vse, kar je lahko v kategoriji do 16 let. Zato ni presenečenje, da je bil s strani krovne organizacije za avtomoto šport AMZS izbran za najboljšega trialista v Sloveniji. V lanskem letu je izkusil tudi mednarodno konkurenco, kjer je bil skupno drugi v avstrijskem prvenstvu v kategoriji open brez licence. 

Načrti za letošnjo sezono so kar veliki. Lovro bo sodeloval na vseh dirkah za državno prvenstvo v najtežji kategoriji, ki se na tekmovanjih v trialu označuje z rdečo barvo. Prav tako se bo udeleževal dirk za avstrijsko državno prvenstvo in vseh dirk za evropsko prvenstvo.

Letos ne pričakujejo na evropskem prvenstvu rezultatov v samem vrhu glede na to, da bo Lovro med najmlajšimi v kategoriji. Cilj je jasen in pomeni predvsem to, da se bo v letošnjem letu še učil in nabiral izkušnje. No, v državnem prvenstvu so cilji visoki in pričakuje uvrstitev na stopničke v najtežji kategoriji.

Napredek je možen le v tujini

Ker Lovro na srečno tekmuje ob podpori družine in prijateljev ter ljubiteljev tega športa so mu lansko leto že omogočili treninge v tujini, kjer je ta šport tudi najbolj razvit. V lanskem letu se je udeležil trening kampov v Nemčiji, v Franciji in seveda v Španiji, kjer ga je treniral vrhunski trialist Aniol Gelabert, ki tekmuje v svetovnem prvenstvu. V Sloveniji trenira skupaj z očetom Klemenom Setnikarjem in Severin Sajevcem, ki je s svojimi izkušnjami naš najuspešnejši trialist. Letos konec marca gre Lovro po novo znanje v Francijo na trening kamp, kjer ga bodo trenirali španski in nemški trenerji. V poletnih mesecih se bo udeležil trening kampa v Nemčiji konec leta pa v Španiji. 

Za konec omenimo še to, da Lovro trenira in tekmuje na motociklu Beta 125 EVO, gre torej za motocikel enake velikosti, kot tekmujejo tudi najboljši trialisti na svetu. Zaradi prostornine motorja pa lahko z njim tekmuje v mladinskih kategorijah v Evropi.

 

Besedilo Peter Kavčič, foto: Matevž Perme

Oglejte si tudi