Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

23. Večer pod Vetrnikom

V soboto, 2. julija popoldan, so Babno Goro že triindvajsetič preplavili zvoki diatonične harmonike. Več kot trideset tekmovalcev je prišlo malodane iz cele Slovenije. Najboljši so zopet odšli naprej na tekmovanje Zlata harmonika Ljubečne.

Večer pod Vetrnikom, kakor sicer v bolj neformalni obliki poimenujemo prvenstvo harmonikarjev na diatonični harmoniki, je osrednja prireditev turističnega društva Vetrnik. Vse skupaj se je začelo kot želja, da se tudi na našem hribu kaj dogaja. Pa smo rasli in se razvijali, počasi, leto za letom. Čez nekaj let smo se pridružili Zlati harmoniki Ljubečne in nazivu tekmovanju dodali še: predizbor za Zlato harmoniko Ljubečne. Prireditev je tako dobila še večjo težo in iz lokalnega je kmalu nastalo vsedržavno prvenstvo. Svoj pečat kakovosti je dodala še komisija, ki se mora, kot se spodobi, na ta del posla dobro spoznati.

 

V komisiji sami vrhunski glasbeniki
Zadnjih nekaj let sta v komisiji Jože Burnik in Tomaž Guček in prav njima bom v nadaljevanju namenila nekaj besed, da naključen bralec ve, kdo je kdo. Jože Burnik je kralj polk in valčkov. Ljubitelji narodno-zabavne glasbe se še dobro spominjajo ansambla Jožeta Burnika, s katerim je ritme slovenske polke in valčka  ponesel po celi Evropi. Je odličen harmonikar in komponist. Njegova polka Dobro jutro odmeva na evropskih radijskih postajah in je skorajda obvezna skladba na vsaki veselici. Na njegovi internetni strani najdemo naslednji stavek, ki pove vse, zato ga ne kaže spreminjati: različni izvajalci so jo posneli v več kot 200 različicah, na lestvici največkrat predvajanih skladb pa zaseda 4. mesto. Jože Burnik je avtor več kot šesto skladb.

In kdo je Tomaž Guček? Po zaključeni pedagoški akademiji je kar 15 let igral z narodno-zabavnimi ansambli v tujini in v službi glasbe prepotoval cel svet, tako kot kolega Burnik. Po čistem naključju, kar se v življenju najraje zgodi, ga je pot zanesla med pihalne orkestre, kjer je priznan kot odličen dirigent. Je učitelj harmonike na glasbeni šoli v Nazarjah in glasbeni urednik na Prvem programu Radia Slovenije. Njegov glasbeni okus je izredno pronicljiv  in kadar poslušam Prvi program in mi glasba še posebej ugaja, si rečem, danes je pa urednik Tomaže, in res je tako.

Oba umetnika sta med tekmovalci zelo cenjena in njuno visoko strokovno mnenje obravnavajo z vso resnostjo.

Sicer člani turističnega društva iz leta v leto opažamo veliko menjavo nastopajočih. Predvsem pri mlajši generaciji. Če tekmovalec zasede prvo mesto, se naslednjič ne bo več prijavil, saj je dosegel želeno, povsem drugače pa je pri veteranih, ki prihajajo leto za letom preprosto zato, da se družijo med seboj, si izmenjujejo izkušnje in dokažejo vsem, kako še znajo vihteti meh.

 

Brez dobrot Blagajeve dežele ne gre
V turističnem društvu Vetrnik že zadnjih nekaj let poudarjamo bistvo in dragocenost občinske blagovne znamke Dobrote blagajeve dežele, zato smo v tem duhu tudi pripravili nagrade za najboljše. V vrečkah so našli odlično suho salamo, naš polhograjski med in najnovejšo pridobitev zeliščarske Margite Vehar, Blagajev čaj.  Zaključek prireditve je bil zopet slavnosten, kot zadnjih nekaj let.  Vsi nastopajoči so se zbrali pred odrom  in zaigrali skupno skladbo, tisti z uglasitvijo C-F-B Avsenikovo Na Golici, tisti z uglasitvijo B-Es-As pa Slakovo V dolini tihi.

 

In kdo je bil najboljši?
Tekmovanje je potekalo po predhodnem razpisu in ustaljenem redu. Tekmovalci so bili razvrščeni v pet starostnih skupin. Prva je združila glasbenike do 14 let, druga tiste od 15 do 25 let, v tretjo skupino smo uvrstili harmonikarje od 26 do 40 let, v četrto od 40 do 60 let in v zadnja so uvrščeni tekmovalci nad 60 let. Kakovost igranja je iz leta v leto boljša, to opazimo tudi mi, naključni opazovalci, nekaj jih je pa vendarle tako dobrih, da si zaslužijo pot naprej. Odločitev komisije je bila naslednja:

- Prva starostna skupina (od prvega do tretjega mesta): David Kuharič, Ambrož Prašiček in Jakob Kalan.

- Druga starostna skupina (od prvega do tretjega mesta): Primož Gnidovec, Gal Kovačič in Grega Osredkar.

- Tretja starostna skupina (podeljeno samo prvo mesto): Anja Košir.

- Četrta starostna skupina (podeljeno samo prvo mesto): Metod Bradeško.

- Peta starostna skupina (od prvega do tretjega mesta): Ivan Šekoranja, Stane Makovec in Tone Klun.

 

Vsem tekmovalcem še enkrat iskrena hvala, da so se udeležili našega tekmovanja, zmagovalcem pa še enkrat iskrene čestitke.

 

Mojca Suhadolc Černe

 

Oglejte si tudi