Oceni objavo

Potekal podpis odloka za pridružitev skupni občinski upravi

Skupna občinska uprava je eden izmed načinov sodelovanja in povezovanja med občinami, ki se je do sedaj izkazal za izredno uspešno.

Za občine članice prinaša številne prednosti, kot so dostop do koncentriranega strokovnega znanja in zmanjševanje stroškov, saj zaposleni na občini opravljajo naloge za več občin, s tem pa se zmanjša finančna obremenitev posamezne občine z vidika plač in materialnih stroškov. Z namenom spodbujanja povezovanja so občine za organizirano skupno izvajanje nalog tudi neposredno finančno podprte z dodatnimi sredstvi iz državnega proračuna. Višina sofinanciranja je odvisna od tega, koliko nalog za posamezno občino izvaja skupna občinska uprava.

Občina Dobrova - Polhov Gradec se je v želji po povezovanju in optimizaciji dela junija letos ob podanem soglasju občinskega sveta odločila za pridružitev Skupni občinski upravi Občine Kočevje, Občine Kostel, Občine Osilnica in Občine Dobrepolje, ki se bo imenovala Enotnost občin. Naša občina bo del SOU EO od 1. januarja 2024 dalje. S tem pa bo po ocenah na letni ravni lahko prihranila kar 148 tisoč evrov pri stroških plač in 66 tisoč evrov pri plačilu zunanjih izvajalcev. Prednosti skupne občinske uprave so se pokazale že ob avgustovskih poplavah, ko smo prejeli pomoč popisovalcev škode iz Kočevja.

Občine članice Skupne občinske uprave Enotnost občin (SOU EO) so sedaj sprejele Odlok o ustanovitvi, v katerem so natančneje določeni financiranje, upravno-organizacijski sistem in naloge, ki se bodo izvajale v sklopu nove skupne uprave. To so pravna služba, občinsko odvetništvo, notranja revizija, urejanje prostora, civilna zaščita, proračunsko računovodstvo, urejanje prometa in informatika ter tudi inšpekcijski nadzor in redarstvo, česar pa naša občina ne bo koristila, saj še naprej ostaja članica skupne občinske uprave MIRED, ki opravlja te naloge.

V četrtek, 30. 11. 2023, je v naši občini potekal podpis odloka, ki so se ga udeležili župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Jure Dolinar, župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, podžupanja Občine Kostel Vesna Krese, županja Občine Osilnica Alenka Kovač, župan Občine Dobrepolje Janez Pavlin ter drugi predstavniki občin.

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi