Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Tržnica Dobrova in Tržnica Vič: podprimo lokalno, pristno, domače in blizu!

Danes je ponudba na trgu izjemno obsežna – na vsakem koraku nas obdajajo raznolika živila, pisani pridelki in zanimivi izdelki. Včasih se je v poplavi izbire težko odločiti pravilno in izbrati to, kar je za naše telo najbolje. Kot opozarja tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sodobnemu človeku ne sme biti vseeno, kakšno hrano uživa. Sezonska in lokalno pridelana hrana ima najvišjo hranilno vrednost, lokalna oskrba pa ima tudi širši družbeni pomen, saj potrošnja lokalnih pridelkov in proizvodov ustvarja nova delovna mesta in pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja. V Občini Dobrova - Polhov Gradec v zadnjem obdobju lokalne nakupe opravimo vse lažje. Domači ponudniki pa imajo vse več možnosti za prodajo svojih izdelkov in pridelkov. Sadje in zelenjava, mleko in mlečni izdelki, meso, jajca, med in medeni izdelki, pivo, sok, različni unikatni izdelki – vse to in še več svojim obiskovalcem ponujata dve lokalni tržnici: tržnica Dobrova in tržnica Vič, ki je znana tudi kot Tržnica dobrot Blagajeve dežele.

 

Tržnica Dobrova se nahaja pri kmetijski zadrugi

V sodelovanju med Občino Dobrova - Polhov Gradec in Kmetijsko zadrugo Dolomiti - Dobrova je bila v oktobru 2023 vzpostavljena nova lokalna tržnica na Dobrovi. Tržnica je odprta vsako soboto med 8. in 12. uro pri kmetijski zadrugi. Na tržnici boste našli raznoliko ponudbo izdelkov in pridelkov ponudnikov iz naše občine in bližnje okolice. Kot je izpostavila Mojca Buh, ki ustvarja pod imenom MOJMAR, je največji doprinos nove lokalne tržnice, kot ga vidijo ponudniki, medsebojno povezovanje, pomoč in ustvarjanje pripadnosti. Stranke si hkrati vse izdelke lahko ogledajo v živo, saj večina ponudnikov nima svoje fizične trgovine, temveč le spletno prodajo oziroma prodajo na domu. ''Za prodajo na tržnici smo se odločili, da lahko ponudimo na enem mestu čim več lokalne hrane,'' pa so izpostavili s kmetije pr' Gošavc.

Na tržnici pa je poskrbljeno tudi za pester spremljevalni program z različnimi ustvarjalnimi delavnicami, predstavitvami društev, degustacijami in drugimi dogodki, ki skrbijo, da je tržnica postala mesto, kjer se lahko srečamo, pogovorimo in izmenjamo ideje.

Vse lokalne pridelovalce in ponudnike vabimo, da se pridružijo tržnici Dobrova, vse občane pa vabimo k obisku. Izbira med pridelki in izdelki spodnjih ponudnikov je pestra! Nekateri med njimi vas bodo na tržnici pričakali vsako soboto, drugi pa na tržnici sodelujejo občasno. Med njimi boste odkrili tudi mlada podjetja, ki svojo uspešno poslovno pot šele začenjajo. ''Zadeva je povsem nova, uradno delujemo od decembra 2023. Proizvodnja mila je hobi iz časa porodniške, ki se je razvil v popoldansko dejavnost. Milo je registrirano kot kozmetični izdelek in ima za sabo kar nekaj propadlih poskusov in različnih formulacij. Eterično olje sivke dobavlja kmetija iz Primorske. V prihodnosti je planirana razširitev ponudbe mil in pa izdelava šivanih izdelki za njihovo shranjevanje,'' je navedla Agata Kokalj, ki ponuja mila in pralna sredstva ter čistilna in polirna sredstva. Spoznajte vsa podjetja in kmetije, ki sodelujejo na tržnici Dobrova:

·         Sirarstvo Sečnik

Izdelki v ponudbi: mleko in mlečni izdelki, sir, sezonska zelenjava, jajca, med …

Kontakt: secnik.franc@gmail.com

Spletna stran: https://sirarstvo-secnik.si/ in Facebook stran Sirarstvo Sečnik


·         Kmetija pr' Gošavc

Izdelki v ponudbi: jajca, sezonska zelenjava

Kontakt: kmetijagosavc@gmail.com

Na naši kmetiji se ukvarjamo z rejo kokoši nesnic za prirejo konzumnih jajc. Naše kokoške se prosto pasejo na velikem pašniku. 


·         Twinkle, Alenka Zalaznik s.p.

Izdelki v ponudbi: tekstilni in drugi unikatni izdelki

Kontakt: alenka@twinkle-sivanje.com

Spletna stran: https://twinkle-sivanje.com/

Ukvarjam se s šivanjem unikatnih izdelkov in raznimi potiski na majice, puloverje, skodelice, vrečke ... Poleg tega izdelujem tudi voščilnice in pa preslikače, da si lahko sami polepšate kakšen kos oblačila.


·         Pivovarna Kralj

Izdelki v ponudbi: butično pivo lokalne proizvodnje

Kontakt: pivovarna.kralj@gmail.com, 041/353-390

Spletna stran: Facebook in Instagram stran Pivovarna Kralj

Na Dobrovi v Stranski vasi na hribčku obratuje butična domača pivovarna. Jure in Urška sta združila ljubezen do piva, ustvarjalno žilico in popoldansko obrt. Jureta boste najlažje ujeli kakšno popoldne ali pa na lokalnih dogodkih; letos bo prisoten na Avtobusni postaji v Polhovem Gradcu, na Vrhniki, v Borovnici in še kje. Za točne datume vabljeni k spremljanju profilov na socialnih omrežjih. Na dogodke vedno pripelje kakšne nore zvarke v omejenih količinah, zato se ga res splača obiskati.


·         MOJMAR umetniško ustvarjanje, Mojca Buh s.p.

Izdelki v ponudbi: različni personalizirani leseni izdelki

Kontakt: info@mmwood.si, 041/323-345

Spletna stran: www.mmwood.si


·         Agata Kokalj s.p.

Izdelki v ponudbi: mila in pralna sredstva, čistilna in polirna sredstva

Kontakt: info@bembe.si

Spletna stran: www.bembe.si


·         Katja Oblak – dopolnilna dejavnost na kmetiji

Izdelki v ponudbi: zelenjava, sadje, vložena zelenjava in sadje, marmelade, sadni in zelenjavni sokovi, kis, pekovski izdelki, jajca

Kontakt: katja.oblak5@gmail.com


·         PIKAPOKA Manca Jelenc s.p.

Izdelki v ponudbi: tekstilni izdelki (rutice, hlačke, kapice, trakci, copatki, odejice, ninice, bodiji, jopice, puloverji, oblekice ipd.)

Kontakt: manca.jelenc@gmail.com

Spletna stran: www.rutice.si, www.pribacku.si

Šivam unikatna oblačila za otroke in odrasle. V okviru igralnice Pri Backu na tržnici pogosto organiziram tudi ustvarjalne delavnice za otroke.


·         Poezija lesa

Izdelki v ponudbi: leseni izdelki

Kontakt: janez@poezijalesa.si, 041/670-045

Spletna stran: www.poezijalesa.si

Narava nas vedno znova preseneča. Les je naravni material, različnih oblik, struktur, barv, vonjev … Ravno zaradi svoje raznolikosti in čarobnosti me je pritegnil k ustvarjanju unikatnih naravnih izdelkov.


·         Kmetija Levičnik

Izdelki v ponudbi: meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, sir, sezonska zelenjava …

Kontakt: kmetija.levicnik@gmail.com, 031/471-406

Spletna stran: Facebook stran EKO kmetija Pr' Levičnik


·         Čebelarstvo Rihar

Izdelki v ponudbi: med in medeni izdelki

Kontakt: 041/500-100


·         Čebelarstvo Velkovrh

Izdelki v ponudbi: med in medeni izdelki

Kontakt: cebelarstvo.velkovrh@gmail.com, 051/757-994

Spletna stran: Facebook stran Čebelarstvo Velkovrh


·         ATELJE, Anita Cvetek s.p.

Izdelki v ponudbi: umetniške slike, unikatni predmeti, voščilnice, ročno poslikane panjske končnice …

Kontakt: anitacvetek@gmail.com, 041/579-756

Spletna stran: Instagram stran atelje_anita_cvetek


·         Kmetija Pr' Lupč/Noj Tomi

Izdelki v ponudbi: svežemeso, mesni izdelki, drugo (ocvirki, mast …)

Kontakt: noj.tomi@gmail.com, 041/895-770

Spletna stran: Facebook stran Noj Tomi


·         Margita Vehar s.p., Dežela zelišč

Izdelki v ponudbi: zeliščni čaji in čajne mešanice, zelišča, zeliščni sirupi, mlete in drobljene začimbe in dišavnice, ostali izdelki iz zelišč in aronije

Kontakt: margitav@gmail.com, 041/788-175

Organiziram tudi vodenja po zeliščnem vrtu, izobraževanja, delavnice in predavanja na temo zdravega načina življenja – o zeliščarstvu ter svetovanja o naravni pomoči zdravilnih rastlin in zelišč za naše zdravjeTržnica Vič se odslej nahaja na novi lokaciji poleg Centra Vič

Na Viču pa se nahaja Tržnica dobrot Blagajeve dežele, ki ima bogato tradicijo, saj obratuje že vse od leta 2005. Tržnica se je odprla na pobudo Občine Dobrova - Polhov Gradec in lokalnih kmetov, ki so potrebovali ustrezen prostor za prodajo. Vse od tedaj, vsako soboto kmetje z območja občine Dobrova - Polhov Gradec in bližnjih krajev, med 8. in 12. uro, prodajajo svoje izdelke na tržnici. 

V skorajda dveh desetletjih je tržnica prehodila že dolgo pot; razvila se je v pomembno središče lokalnih dobrot, ki je izredno cenjeno med obiskovalci tržnice, med katerimi bomo našli številne redne stranke. Tržnica se je aprila letos premaknila na novo lokacijo, in sicer na makadamsko parkirišče pri Centru Vič, s katerim smo uspešno spletli nove poslovne vezi. Nova lokacija je še bolj privlačna in dostopna za vse obiskovalce. Kljub vsem spremembam in razvoju, ki ga je bila v vseh letih obratovanja deležna tržnica Vič oziroma Tržnica dobrot Blagajeve dežele, pa raznolika ponudba domačih in lokalnih pridelkov ter izdelkov ostaja stalnica.

Trenutno na tržnici sodeluje 16 ponudnikov, nekateri med njimi pa sodelujejo tudi na tržnici Dobrova. Blagovna znamka Dobrote Blagajeve dežele, pod katero je zbrana lokalna kulinarična ponudba z območja naše občine in s tem tudi prodajalci na tržnici, poudarja pomen lokalno pridelane hrane – in lokalna pridelava je tudi eden izmed glavnih pogojev za prodajo na tržnici.

V ponudbi tržnice Vič lahko najdete sadje, zelenjavo, meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, kruh in pekovske izdelke, med, rokodelske izdelke, in še veliko več – vabljeni, da jo obiščete in spoznate spodnje ponudnike:

·         Sirarstvo in kozjereja Orešnik

Izdelki v ponudbi: kozje mleko in izdelki iz kozjega mleka

Kontakt: sirarstvo.oresnik@gmail.com

Spletna stran: www.kozjisir.si, Facebook stran Sirarstvo Orešnik

 

·         Anica Plestenjak, kmetija Pr' Žagarju za Goró

Izdelki v ponudbi: zelenjava

Kontakt: anica.plestenjak@gmail.com

 

·         Anton Dolinar, Ovnova kmetija

Izdelki v ponudbi: zelenjava, meso

Kontakt: kmetija.dolinar@gmail.com

 

·         Janez Košak, kmetija Pr' Glinarju

Izdelki v ponudbi: zelenjava

Kontakt: 041/980-899

 

·         Kmetija Pr' Lupč/Noj Tomi

Izdelki v ponudbi: svežemeso, mesni izdelki, drugo (ocvirki, mast …)

Kontakt: noj.tomi@gmail.com, 041/895-770

Spletna stran: Facebook stran Noj Tomi


·         Katja Oblak – dopolnilna dejavnost na kmetiji

Izdelki v ponudbi: zelenjava, sadje, vložena zelenjava in sadje, marmelade, sadni in zelenjavni sokovi, kis, pekovski izdelki, jajca

Kontakt: katja.oblak5@gmail.com


·         Sirarstvo Sečnik

Izdelki v ponudbi: mleko in mlečni izdelki, sir, sezonska zelenjava, jajca, med …

Kontakt: secnik.franc@gmail.com

Spletna stran: https://sirarstvo-secnik.si/ in Facebook stran Sirarstvo Sečnik


·         Bojan Ušaj

Izdelki v ponudbi: sokovi, alkoholne pijače

Kontakt: 041/545-628

 

·         Franc Kozjek

Izdelki v ponudbi: med

Kontakt: kozjek.franc@gmail.com

 

·         Ivan Stibilj

Izdelki v ponudbi: zelenjava, sadje, mleko in mlečni izdelki …

Kontakt: vekoslava.stibilj@gmail.com

 

·         Kmetija Mrak

Izdelki v ponudbi: zelenjava

Kontakt: 031/378-793


·         Stanislava Cankar

Izdelki v ponudbi: zelenjava

Kontakt: cankar.johan@gmail.com

 

·         Valentina Rutar

Izdelki v ponudbi: zelenjava

Kontakt: rutar.mateja@gmail.com

 

·         Anita Ana Pestator

Izdelki v ponudbi: jagode

Kontakt: jagode.cebelica@gmail.com

Spletna stran: https://jagode.si/

 

·         Jernej Pristavec

Izdelki v ponudbi: borovnice

Kontakt: jernej.pristavec@siol.net

 

·         Marjan Kržič

Izdelki v ponudbi: borovnice

Kontakt: geni.krzic@gmail.com

 

 

 Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi