Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Domače in divje živali v našem okolišu in skrb zanje

Slovenija s svojo raznoliko pokrajino od Alp do Jadranskega morja ponuja bogat ekosistem, ki je dom številnim divjim in domačim živalim in tako je tudi v našem hribovitem okolju. Raziskovanje in skrb za živali v našem okolju je ključnega pomena za ohranjanje naravne raznolikosti ter zagotavljanje srečnega in zdravega življenja tudi našim hišnim ljubljenčkom.

Domače živali so neprecenljiv del naših družin, ki nam prinašajo radost, ljubezen in toplino. V zameno za njihovo brezpogojno naklonjenost in zvestobo pa moramo prevzeti odgovornost za njihovo dobrobit. Celostna skrb za domače živali zahteva pozornost na več področjih, vključno s prehrano, telesno aktivnostjo, zdravjem, osnovno nego in psihološkim počutjem.

Pravilna prehrana je temeljni kamen zdravja naših domačih živali. Vsaka vrsta ima svoje specifične prehranske potrebe, zato je pomembno, da se posvetujemo z veterinarjem ali strokovnjakom za za nasvet glede primerne prehrane. Zagotoviti moramo uravnoteženo prehrano, ki vključuje primerno količino beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Prav tako je pomembno, da poskrbimo za zadostno oskrbo s svežo vodo skozi ves dan.

Vsaka domača žival potrebuje telesno aktivnost, ki ji omogoča izražanje naravnih instinktov, vzdrževanje telesne kondicije ter preprečevanje prekomerne telesne teže. Za pse to lahko pomeni redne sprehode, igre na prostem ali tek, medtem ko mačke potrebujejo igrače za lov in raziskovanje.

Redni veterinarski pregledi so ključni za ohranjanje zdravja naših domačih ljubljenčkov. Veterinar lahko prepozna morebitne zdravstvene težave že v zgodnjih fazah ter predpiše ustrezno zdravljenje. Prav tako je pomembno izvajati preventivne ukrepe, kot so cepljenje, zdravljenje proti parazitom in redno nego zob.

Poleg fizičnih potreb pa imajo domače živali tudi čustvene in psihološke potrebe. Ljubezen, pozornost in socialna interakcija so pomemben del za njihovo dobro počutje. Čas, ki ga preživimo s svojimi živalmi, nam omogoča, da gradimo močno vez med nami in našimi ljubljenčki ter prispevamo k njihovi sreči in zadovoljstvu.

Polhograjsko hribovje v Sloveniji predstavlja edinstveno okolje, ki je dom tudi številnim gozdnim živalim. Ta prelep košček narave je zavetje raznolikega ekosistema, ki ga naseljujejo številne vrste živali. Raziskovanje in razumevanje gozdnega življenja je nujno za ohranjanje naravne raznolikosti tega območja.

Naši gozdovi so pomembno postajališče za ptice selivke med njihovimi migracijami. Ptice selivke se ustavljajo, da bi se okrepčale pred nadaljevanjem svoje poti. Medtem ko opazujemo ptice selivke, kot so lastovke, štorklje, čaplje in mnoge druge, je pomembno zagotoviti varno okolje in obilo hrane, še posebej v obdobjih njihovega potovanja.

Prav tako pa so naši gozdovi dom mnogim srnam, jelenom, lisicam, jazbecem in sovam. Ohranjanje njihovega naravnega habitata je pomembno za njihovo preživetje. Spoštovanje divjih živali v njihovem okolju pomeni ohranjanje ravnovesja v ekosistemu.

Ena najpogostejših gozdnih živali v Polhograjskem hribovju je srna. Ti elegantni prebivalci gozdov so znani po svoji gracioznosti in nežnosti. Srne so pretežno nočne živali in se pogosto zadržujejo v gozdnih robovih ter travnatih jasah, kjer se prehranjujejo s travo, vejicami in zelišči. Mir in tišina v gozdovih zagotavljata, da srne ne bodo prestrašene in bodo lahko nemoteno uživale v svojem naravnem okolju.

Poleg srne je tudi jelen pogosta gozdna žival v naših gozdovih. Znani po svojih veličastnih rogovih, so jeleni pomembni del ekosistema gozda. Med sezono parjenja je moč slišati močno rikanje samcev, ki tekmujejo za pozornost samic. 

Med skrivnostnimi prebivalci gozdov je tudi jazbec. Ti sramežljivi prebivalci podzemlja so nočne živali, ki si med dnevom iščejo zavetje v svojih brlogih. Jazbeci so izjemno koristni za ekosistem, saj se prehranjujejo z majhnimi glodalci in čistijo gozdno podzemlje. Jazbece sicer vidimo bolj poredko, kar pa ne pomeni, da jih v našem okolišu ni veliko. 

Različne vrste ptic krasijo naš gozdove, vsaka ima značilnosti, po katerih jih lahko prepoznamo.

Velika sinica je ena najbolj prepoznavnih ptic v naših gozdovih. Ima živo modro-zeleno hrbetno stran in rumeno prsi. Sinica je pogosta obiskovalka ptičjih krmilnic, kjer se prehranjuje s semeni in oreščki. Kos je črna ptica z oranžno-rumenim kljunom. Pogosto ga slišimo peti v jutranjih urah ali ob sončnem zahodu. Kosi so znani po svojem melodičnem petju, ki je eno najlepših v gozdu. Veliki detel je srednje velika ptica s črno-belim vzorcem na hrbtu. Po zvoku, ki ga ustvari tolčenje ob drevo, ga zalahka prepoznamo. Veliki detel se prehranjuje z mravljami in drugimi insekti, ki jih najde pod lubjem dreves. Kukavica je znana po svojem značilnem kukanju. Ta selivka se vsako leto vrne v Slovenijo, da si izbere gnezdo drugih ptic, kjer odloži svoja jajca. Nato izlegla jajca izvalijo in vzgojijo gostiteljske ptice. Velika sova je ena največjih nočnih ptic pri nas. Ima velike oranžne oči in diskreten let. Velike sove se prehranjujejo z glodavci in drugimi manjšimi živalmi ter so pomemben del ekosistema gozda. Belka je ptica s sivim perjem, belim trebuhom in črnim trakom okoli oči. Je pretežno gozdna ptica, ki se prehranjuje z oreščki, semeni in plodovi. Je izjemno spreten plezalec po drevesih.

Spoštovanje narave, ohranjanje gozdnih površin in ozaveščanje o pomenu ohranjanja naravne raznolikosti so koraki k dolgoročni dobrobiti tako gozdnih kot tudi domačih živali. S tem bomo zagotovili, da bodo živali še naprej lahko uživale v svojem naravnem okolju, ki jim omogoča srečno in zdravo življenje. 

Petra Cankar

 

 

Oglejte si tudi