Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Veseli december v vrtcu Borovnica

V zadnjem mesecu lanskega leta smo vzgojiteljice v vrtcu Borovnica, želele pričarati praznično vzdušje. V vseh starostnih skupinah smo pripravile številne dejavnosti, v katere smo vključile tudi starše, stare starše in tudi ves tehnični kader zavoda.

S pripravami na praznični mesec smo začeli že v novembru in kot vsako leto organizirali »Novoletni sejem« ter 'prižig lučk' v Borovnici. To zahteva sodelovanje občine in celotnega vzgojno izobraževalnega zavoda. Sejem tako povezuje delo vseh zaposlenih v šoli in vrtcu ter tudi otroke šole in vrtca, ki ustvarjajo najrazličnejše izdelke, od okraskov in slaščic do voščilnic. Tokrat so prvič sodelovale tudi čistilke, ki so pripravile svojo stojnico s slaščicami. Izkupiček celotnega sejma je bil tudi tokrat namenjen šolskemu in vrtčevskemu skladu.

Vzgojiteljice smo se odločile čarobnost pričarati na svoj način. Igralnice smo praznično okrasile, ob spremljavi kitare ali klavirja smo prepevali otroške pesmi, seveda pa ni šlo brez popularne božične glasbe in plesnih zabav, čajank ter 'kina'. Za slavnostne novoletne plesne zabave so starši poskrbeli tako, da so bili otroci lepo oblečeni, vzgojiteljice pa smo jim po želji, v kotičku za poslikave obraza kaj narisale in jim uredile frizure (kitke, čopki ter bleščice za deklice in za dečke gel za lase). Pripravile smo jim tudi kino dan, kar je pomenilo ogled risanke s kokicami. Ker pa smo vzgojiteljice polne idej in domišljije, je v eni izmed skupin 'zrasla' tudi ideja »pižama žur in kino pod zvezdami« kar je pomenilo ogled risanega filma v pižamah pod prazničnimi lučkami, ki so jih imeli v sobi. 
Predšolski otroci pa so s pomočjo vzgojiteljic pripravili tudi dramatizacije, ki so jih zaigrali mlajšim otrokom. Nekateri so igrali celo za stare starše ali za starše in sorojence. Ena izmed predšolskih skupin pa je s pesmico nastopila tudi na šolski prireditvi ob državnem prazniku. Svoj nastop so imeli tudi pevci in pevke v našem pevskem zborčku Mavrica. Celotnemu vrtcu so zapeli kar precej velik nabor naučenih pesmic. Pri nekaterih so zraven povabili tudi 'publiko' naj pripeva in sodeluje.
Naj ob tem pohvalim še kuharsko ekipo, ki nam je priskrbela vse, kar smo potrebovali za piškote, vaflje, palačinke, pice in druge dobrote, ki smo jih čez mesec vzgojiteljice pripravljale skupaj z otroki po posameznih skupinah in jih na koncu v kuhinji tudi spekle, da smo lahko razvajali še svoje brbončice. Poleg tega  je za nas kuhinjsko osebje poskrbelo še z 'bogatimi' prazničnimi obroki in raznolikim jedilnikom.
Za piko na i pa nas je obiskal tudi Dedek Mraz, ki nam je vsem pustil nekaj daril, otrokom pa pričaral nasmeh do ušes in čez. Ob tem gre pohvala hišniku, ki je pomagal, da nas je dobri mož sploh obiskal in s tem spet razveselil otroke.
V želji, da bi ohranjali slovensko tradicijo otrokom včasih predstavimo tudi kakšno posebnost. Tokrat so v nekaterih skupinah sejali božično žito. V preteklosti so ljudje verjeli, da to prinaša obilnejšo letino naslednje leto, družini pa srečo in zadovoljstvo (povzeto po zelisca-cvetka.si/blog). Otrokom so vzgojiteljice setev žita predstavile v želji, da bi lepo skrbeli zanj in bi bili zadovoljni, ko bi seme vzklilo, ozelenelo ter jim predstavljalo lep okras v prazničnih dneh. Bogato prepletanje decembrskih dejavnosti naj bi otrokom prineslo pomembno sporočilo, da je več kot zunanji blišč vredno druženje s sovrstniki, kakovostno skupno preživljanje uric v vrtcu in doma, v krogu ljudi, ki nas imajo radi.

Živa Košir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi