Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Sadjarsko društvo dobilo novega podpredsednika

V soboto, 25. januarja 2020, je potekal občni zbor Sadjarskega društva Borovnica, ki se ga je udeležilo več kot 50 članov društva. Poleg pregleda leta 2019 in novih zadolžitev, ki društvo čakajo v letu 2020, so v sadjarskem društvu prvič izvolili podpredsednika – ta je postal Andrej Jurček.
Prva točka dnevnega reda je bilo poročilo o delu za leto 2019. Kot je dejal predsednik sadjarskega društva, gospod Rudi Cerk, je bilo leto 2019 težko, a kljub temu so pridelali veliko in nadaljevali z metodo biodinamike. Veseli ga dejstvo, da so se člani društva kar osemnajstkrat zbrali in mešali preparate po biodinamični metodi, ki so jih kasneje uporabili na svojih vrtovih in sadovnjakih.  

 

V marcu je imelo sadjarsko društvo polne roke dela

Marca, ko se narava komaj prebuja, ima sadjarsko društvo največ dela. Člani društva so obrezovali drevje na Košutovem vrtu, ki je v zadnjih mesecih dobil zavidljivo podobo, na katero so v društvu zelo ponosni, želijo pa si, da vrt ostane urejen in čist. Na vrt zahajajo tudi otroci iz vrtca, ki ga uporabljajo za igro, tam pa je tudi šolski ekovrt, na katerem se otroci (prvič) spoznavajo z ekološko pridelavo.

 

Najbolj pomembno je pridobivanje novih znanj

Avgusta se je društvo odpravilo na izlet v Gornjo Radgono, kjer so med drugim obiskali tudi lokalno kmetijo in si ogledali, kako pri njih poteka kmetovanje po biodinamični metodi. »Znanje je nekaj, česar ti nihče ne more vzeti, zato je toliko bolj pomembno, da se izobražujemo na vseh področjih in pridobimo nove izkušnje,« je zbranim delil gospod Cerk. Zato si bo tudi v prihodnje prizadeval za več strokovnih predavanj v društvu. V duhu nenehnega učenja in izobraževanja so v Osnovni šoli dr. Ivana Korošca v dveh krožkih izdelovali kreme, ki so jih kasneje otroci uspešno prodali na decembrskem božičnem sejmu. Gospod Cerk je še povedal, da si želi, da se šolski krožek ohrani tudi v bodoče in s tem spodbuja otroke pri ravnanju z okoljem. 

 

Ravnanje z okoljem sadjarskemu društvu ni tuje. Tako kot vsako leto so tudi v preteklem letu sodelovali v vsakoletni čistilni akciji, kjer so nabrali veliko smeti, vsekakor preveč za okolje, v katerem sobivamo. 

Največja novost v društvo je prevzem nove vloge – brez glasu proti so namreč sprejeli sklep, da podpredsednik Sadjarskega društva Borovnica postane Andrej Jurček, ki se zaveda pomembnosti ohranitve društva na kakovostni ravni, zato se bo z veseljem priučil vseh novih znanj, ki mu jih bo predal predsednik Rudi Cerk.

Ob koncu so se vsi zbrani lahko podružili še ob okusnem kosilu in nadaljevali s prijetnim sobotnim popoldnevom. 

 

Špela Bizjak

 

Oglejte si tudi