Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Občni zbor DPŽ AJDA Borovnica

Društvo podeželskih žena AJDA Borovnica je zaradi ukrepov COVID-19 letošnji občni zbor organiziralo malo kasneje. Na njem so se članice in člani zbrali, da pogledajo v dogajanje preteklega leta. Leto 2020 žal ni bilo toliko leto druženja in skupnih aktivnosti, ampak predvsem leto nerealiziranih načrtov ali leto nepričakovanega počitka.

Ajdovke so poznane po svojem aktivnem sodelovanju in marljivem delu v občini Borovnica.  Zato je bilo leto 2020 za njih pravzaprav leto počitka, saj je bilo zaradi ukrepov in omejevanja širjenja nalezljivih bolezni odpovedano kar lepo število dogodkov, saj ne gre pozabiti da velika večina članov društva spada v ranljivo skupino.  

Društvo podeželskih žena AJDA Borovnica šteje več kot 100 članic in članov. Na letošnjem občnem zboru se je meseca junija na piknik prostoru Pred Peklom v Ohonici zbralo nekaj več kot 30 članic in članov ter gostov, na katerem je bil predstavljen letni načrt za leto 2021 v zelo okrnjeni obliki, saj je na načrtovanje vplivalo predvidevanje poteka dogodkov iz preteklega leta. V imenu Sadjarskega društva je nekaj besed spregovoril g. Rudi Cerk, v imenu PGD Brezovica pri Borovnici pa je k že ustaljenemu sodelovanju povabil predsednik društva Ciril Trček.

Predsednica društva Tina Mazi je povedala, da bodo letos, če bodo veljavni ukrepi to dovoljevali, poskusili organizirati jesenski izlet, kuharski tečaj in strokovni predavanji, saj si vsi želijo skupnega druženja, učenja, novega znanja ... Kaj od navedenega pa se bo uresničilo, pa je odvisno od večih okoliščin, na katere skoraj nimajo vpliva. Delovali bodo po svojih najboljših zmožnostih znotraj okvirov in predpisov, ki jim bodo dani.

Predsednica društva je predstavila tudi poročilo o izvedenih dejavnostih društva za leto 2020. V letu 2020 je zaradi epidemije in posledičnih ukrepov odpadlo veliko načrtovanih dejavnosti: dve ekskurziji, dva kuharska tečaja, dve delavnici ročnih spretnosti in sodelovanje na promociji Praznika borovnic na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ter sodelovanje na največjem občinskem prazniku Dnevu borovnic. Ker je Praznik borovnic že dve leti zapored odpovedan, v društvu upajo, da se razmere kmalu umirijo. Sodelovanje z vrtcem Borovnica in Zavodom za ohranjanje kulturne dediščine pod geslom #Dediščina, #umetnost, #razvedrilo in sodelovanje z Društvom Rog na Maratonu Barjanka prav tako ni bilo izvedeno zaradi ukrepov COVID-19.

Uspešno izvedeno je bilo nekaj planiranih aktivnosti v začetku leta, in sicer  strokovno predavanje z naslovom Temeljni postopki oživljanja in uporaba AED aparata v organizaciji ZD Vrhnika in strokovno predavanje Branje deklaracij, Zavoda BeFit.

Kot popestritev so se februarja članice in člani društva zbrali na predstavi z naslovom Kriza srednjih let v CD Vrhnika. Individualno so se posamezne članice pridružile čistilni akciji in pomagale drugim prostovoljcem pri čiščenju Borovnice in okoliških vasi v aprilski akciji Očistimo Borovnico, oktobra 2020 pa so pod predpisanimi pogoji in ukrepi izvedle tradicionalno ovijanje brez v pletenine pred vrtcem Borovnica in bile vesele, da lahko tako kot vsako leto pokažejo svojo podporo društvu Evropa Donna v akciji Rožnate pletenine.

V društvu še sporočajo: »Glede na preizkušnje preteklega leta nam jesen prinaša nove izzive, kopico prilagajanj in upoštevanja ukrepov in verjamemo, da smo člani DPŽ Ajda v družbo postavljeni kot povezovalci družabnega življenja in skupnosti. Verjamemo, da bomo znali svoje tradicionalno znanje ljudskih modrosti in spretnosti vplesti v dejavnosti društva in občine tako, da bomo skušali ostati predvsem nasmejani in pozitivni ljudje, ki kljub okoliščinam nikoli ne obupajo.« 

Za DPŽ Ajda

Špela Bizjak

Oglejte si tudi