Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

PRAZNIČNI ČAS V GLASBENEM CENTRU DO RE MI

Že od novembra smo dogajanje v Glasbenem centru DO RE MI stopnjevali vse do božično-novoletnih praznikov.

 

V četrtek, 15. novembra 2018, je v avli OŠ Bled del naših najmlajših učencev pripravil glasbeno pravljico Janeza Bitenca z naslovom Medvedek Mikec. Inštrumentalisti solisti so preigravali pesmice, ki so se jih v tem šolskem letu že naučili, ostali pa so prepevali pesmice iz pravljice. 

Naši najmlajši učenci iz vrtca Montessori pa so glasbeno pravljico istočasno pripravili v OŠ Antona Janše v Radovljici.

Ta dan so nekateri naši učenci kot glasbeni gostje sodelovali na slovesni akademiji ob 80-letnici delovanja NK Bled.

Nekateri učenci so nastopili tudi na Viteški slovesnosti, ki jo je v soboto, 17. novembra, v Rikli Balance Hotelu pripravilo Viteško omizje Ljubljana, naslednji dan pa še na odprtju Svetovnega veteranskega šahovskega prvenstva.  

V soboto, 24. novembra, so inštrumentalisti pripravili 2. nastop iz cikla Otroci na gradu, na katerem so nastopili predvsem mlajši inštrumentalisti solisti in nekateri starejši učenci v različnih zasedbah. 

 

December je bil z izjemo razrednih nastopov in predstave Palček Smuk v Gasilskem domu na Rečici rezerviran za vaje za naš tradicionalni Praznični koncert, ki smo ga izvedli 18. decembra v Festivalni dvorani Bled.

Praznični koncert pa je bil v tem letu nekaj posebnega, saj je Glasbeni center DO RE MI v letu 2018 slavil 10-letnico delovanja. V ta namen so učitelji, mentorji in zunanji sodelavci pripravili muzikal Levji kralj, v katerem je nastopila velika večina učencev od 1. do 8. razreda solfeggia. Priprave na ta zahteven projekt so se začele že poleti v Adergasu, v mesecu decembru pa so se stopnjevale.

 

V ponedeljek smo najprej izvedli delovno predstavo, ki so si jo ogledali predvsem naši najmlajši učenci, ki obiskujejo pouk glasbenega uvajanja, saj na prazničnem koncertu tokrat niso sodelovali. Naslednji dan pa bila dopoldne matineja, v večernih urah pa slovesno praznovanje z muzikalom Levji Kralj. Za uvod sta se direktorica zavoda, Nuša Piber, in Tom Varl sprehodila skozi zgodovino šole, potem pa je  gospa Mihaela Pesrl v imenu JSKD OI Radovljica podelila bronaste Gallusove značke našim bivšim in sedanjim učenkam za več kot 5 letno udejstvovanje na področju ljubiteljske kulture, Tom Varl pa je za 10-letno glasbeno udejstvovanje prejel srebrno Gallusovo značko.

In potem smo se zavrteli v veličastnem krogu življenja z Levjim kraljem. Zgodba z globokim in večnim sporočilom na nek način ponazarja tudi življenje in delovanje Glasbenega centra DO RE MI. Scenarij je po predlogi risanega filma iz leta 1994 napisala Tatjana Pintar, glasbo sta priredila Leon Firšt in Tom Varl, za kostumografijo in šivanje sta poskrbeli Marjetka Čebulj Kovačič in Anica Ažman, za koreografijo in plesne vaje Eva Volk. Pevce so pripravili naši učitelji Nuša Piber, Primož Kerštanj, Sandra Štern in Katja Zupan. Z igralci pa je poleg režiserke Tatjane Pintar vadil še Oskar Šubic. Celotno glasbeno vodstvo je bilo pod taktirko Primoža Keršanja.

Za masko nastopajočih so poskrbele Alja Sušnik, Patra Hartman, Gabrijela Kocjančič, Marja Bizjak Ažman in pevke Carmen Manet, za frizure pa Jani Šenk. Za sceno so poskrbeli v KUD Ampus, kjer so Anže Bizjak, Aleš Povalej in Robi Bone ustvarili skalo in ptice. Projekcijo je pripravil Aljaž Medič. Luč je oblikoval Nejc Pretnar, za zvok pa sta poskrbela Klemen Černe in Jure Valjavec.

 

Navdušenje in žar otrok, ki so delo opravili kot pravi 'profesionalci', sta slehernega obiskovalca očarala in ganila. Ustvarjalci predstave so dokazali, da se marsikaj da, če se hoče, da so dobra ekipa, ki lahko premika meje, in da imamo na Bledu otroke z mnogimi talenti ter z veliko volje za delo. Levji kralj je doživetje, ki se ga ne pozabi.

 

Vam je žal, da ste zamudili predstavo ali pa bi si jo radi ponovno ogledali? Pridite na eno od ponovitev.

Vabimo vas, da si muzikal Levji Kralj ogledate v petek, 1. februarja ob 18.00 ali v soboto, 2. februarja ob 19.00 v Festivalni dvorani Bled.

 

 

Špela Globočnik, DO RE MI

Oglejte si tudi