Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
25°C
2°C
Oceni objavo

1. oktober - Mednarodni dan starejših

Starejši, bolni in različno ovirani so med nami in so dragocen del naših skupnosti

V zadnjih 30 letih se je delež starejših nad 65 let v slovenski družbi podvojil na 21,4 % (vir: surs), kar prinaša večje družbene spremembe in terja pozornost ter prilagoditve družbe novim razmeram. Med njimi je zelo veliko število starejših, ki živijo pod ali na pragu revščine. Starejši pa so tudi eden iz med pomebnih delov prostovoljstva na humanitarne področju in zelo veliko na različne načine prispevajo za ljudi v stiski.

Karitas se 33 let s prostovoljci in zaposlenimi udejstvuje na področju pomoči starejšim, bolnim in onemoglim, od najbolj preprostega obiskovanja, družabnih dogodkov, do družabništva, skupin za starejše, pomoči v gospodinjstvu pa do domov za starejše. Pomembna je tudi materialna pomoč starejšim. Ob velikem napredku medicine, dostopnosti zdravil in blagostanju se je v zadnjih 20 letih bistveno spremenila struktura starejših, ki jim Karitas pomaga. Starostna meja se v povprečju premika v obdobje po 75. ali 80. letu.


Nekaj vidikov pomoči:
- Osamljenosti in žalovanje ob različnih izgubah so eni iz med večjih problemov starejših. V letu 2022 je Karitas v svetovanje in skupine vključila 2.265 starejših oseb, 36.948 je bilo deležnih obiskov prostovoljcev ob praznikih na domovih, v bolnišnicah, v domovih za starejše ali pa so se udeležili družabnih srečanj za starejše. Več kot tretjina od 9.700 prostovoljcev Karitas v več kot 450 župnijskih Karitas opravlja prostovoljno delo prav na področju družabništva in pomoči starejšim.
- Pri materialni ogroženosti Karitas socialno ogroženim starejšim pomaga predvsem s hrano, higienskimi pripomočki, kurjavo in pri plačilu položnic. V lanskem letu je pomoč v hrani prejelo 17.648 starejših, kar je 17 % več kot v letu poprej.
- Svojci se pri skrbi za svoje starše soočajo s pomanjkanjem negovalnih bolnišnic, pomanjkanjem celovitih informacij in pomanjkanjem ponudbe storitev dolgotrajne oskrbe. Velikokrat se na hitro znajdejo v onemoglosti svojih staršev in potrebujejo določene ortopedske in medicinsko zdravstvene pripomočke. V takih primerih se lahko obrnejo po pomoč na Karitas v Celju, Mariboru in Ljubljani. V lanskem letu si je 468 starejših oziroma njihovih svojcev pri Karitas izposodilo ortopedske oziroma medicinsko zdravstvene pripomočke.
- V mreži Karitas delujejo tudi domovi za starejše, v katerih je nameščenih preko 350 oskrbovancev in 40 starejših v varovanih stanovanjih.


Ob mednarodem dnevu starejših želimo okrepiti sporočilo, da so starejši, bolni ter različno ovirani med nami in da so dragocen del naših skupnosti.

Več v prilogi.

Zvočni posnetek.


Slovenska karitas

 

Oglejte si tudi