Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Pomladno dogajanje pri prijateljih mladine

Na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina smo tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami, ki so trajale od 17. do 21. februarja, pripravili pester program za otroke in mlade. Vsak dan so v Hiši mladih potekale ustvarjalne delavnice, ki so jih vodile Urška Brežnjak, Maja Furlan in Silva Copič. Izpod prstov marljivih otrok so nastajala pomladna drevesca, lovilci sanj, skulpture iz žičke, lutke na palčkah, barvite risbe in še marsikaj. Zadnji počitniški dan pa je bil pod mentorstvom Kristine Bodiroža plesno-gibalno obarvan. Zaplesali smo v ritmu zumbe, se zabavali ob različnih gibalnih vajah, izkoristili smo sončen dan, se igrali med dvema ognjema in obudili stare igre z žogo. 

Z ustvarjalno delavnico smo obiskali tudi krajevno skupnost Skrilje, kjer so nas pričakali odprtih rok. Otroci so pod mentorstvom Silve Copič ustvarjali lutke na palčkah in skulpture iz žičk. Čas je hitro minil in obljubili smo si, da se kmalu spet srečamo. Na tem mestu bi se radi zahvalili mladim prostovoljkam Sari, Poloni in Anji, ki so nam pomagale pri ustvarjalnih delavnicah. Torkov počitniški dan je bil rezerviran za izlet v Ljubljano, poln avtobus otrok je v spremstvu vzgojiteljev čofotalo v vodnem mestu Atlantis. Za konec so si ogledali še slovenski film 'Košarkar naj bo' in fantazijski film 'Dolittle' v bližnjem Koloseju. 

11 otrok z manj priložnostmi iz občin Ajdovščina in Vipava smo v sodelovanju z 'Zvezo prijateljev mladine Slovenije' in 'Zavodom za letovanje in rekreacijo otrok Ljubljana' popeljali na zimske morske počitnice v Piran, ki so potekale od 15. 19. februarja. Otroke je spremljala naša 'prostovoljka leta 2019' in vzgojiteljica Darja Benčina. Počitniški dnevi so minili kot bi mignil, saj so vzgojitelji poskrbeli za pester program – obisk Akvarija, Muzeja školjk, čofotali so v bazenu, iskali skriti zaklad, ustvarjali, preživljali prosti čas na prostem in na izletih v bližnjo okolico. 

Na pustni torek pa smo z ustvarjalnimi delavnicami izdelave pustnih mask popestrili tradicionalno pustovanje, ki je potekalo v veliki dvorani Zavoda za šport. Dogodek je organiziral MKC Hiša mladih Ajdovščina. Maškare so bile nadvse ustvarjalne, izdelale so kar 70 pustnih mask iz kartona.

V marcu nam je epidemija koronavirusa prekrižala pomembne načrte. Pripravljali smo se na tradicionalni 30. medobčinski otroški parlament, ki bi ga letos vodili učenci OŠ Draga Bajca iz Vipave na temo 'Moja poklicna prihodnost' in bi potekal v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Pričakovali smo obisk hrvaških kolegov iz zveze društev 'Naša Djeca Hrvatske', ki so na svojem študijskem obisku po Sloveniji želeli spoznati delovanje in poslanstvo našega društva. Oba dogodka bomo izvedli, ko se bo stanje v državi normaliziralo. 

Razveselili pa sta nas dve novici – odobren je bil naš evropski projekt 'Veseli otroci, srečna Evropa' v programu Evropske solidarnostne enote, ki ga sofinancira Evropska komisija. Partner s Portugalske ProAtlantico Associacao Juvenil nam bo v teh dneh pomagal pri iskanju pravega prostovoljca, ki bo v Slovenijo prišel v juniju 2020 in bival v Ajdovščini za čas enega leta. Evropski prostovoljci v naše društvo in v naš kraj vedno prinesejo veliko pozitivne energije in mladosti, novih idej in ustvarjalnosti in so zelo dobrodošli povsod, kamor pridejo. Še posebej se jih razveselijo učenci in učitelji naših osnovnih šol, saj jim z zanimivimi predstavitvami, ustvarjalnimi, kulinaričnimi delavnicami in drugimi aktivnostmi popestrijo pouk. Nazadnje smo gostili dve prostovoljki iz Bolgarije -  Moniko Evstatievo in Diano Saymenovo. 

Druga novica je ta, da smo otroke spodbudili k sodelovanju na likovnem natečaju, ki ga je ob 30-letnici Otroških parlamentov organiziralo Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško iz Nove Gorice. Veseli in ponosni smo, da sta risbi petošolke Eme Furlan iz OŠ Šturje – Ajdovščina in šestošolke Vite Štrukelj iz OŠ Dobravlje prepričali komisijo in bosta krasili enostranski koledar za šolsko leto 2020/21. 

V teh dneh, ko ostajamo doma, smo na društvu še vedno aktivni – vsak od nas, od doma. Pripravljamo nove aktivnosti, se prijavljamo na razpise, načrtujemo in nestrpno čakamo, da pridemo spet v našo pisarno in začnemo izvajati aktivnosti za otroke in mlade. Za vas smo vsak delovni dan od 9. do 14. ure dosegljivi na številki 041 490 360 in po elektronski pošti info@mdpm-ajdovscina.si. Spremljajte tudi našo Facebook stran 'Mdpm Ajdovščina'. Pazite nase in na druge, ostanite zdravi in kmalu na svidenje. 

 

Urška Brežnjak

Oglejte si tudi