Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Jaslice in štefanovo v društvu DOLI

Prazniki so mimo, vse se je že utirilo v običajne delovne tirnice, mi smo pa še kar malo pod vtisom božičnih jaslic in žegnanja konj.
V Društvu DOLI smo se že drugo leto odločili, da smo v Batičevi hiši naredili jaslice, tako kot so jih delali nekoč, tja daleč pred sto leti. Namesto današnje novoletne jelke so imeli brin in namesto balončkov so na brinu viseli orehi, pastirčki pa so bili iz lesa.

Moška družba je poskrbela, da je bilo v hiši prav prijetno, saj je na ognjišču prasketal ogenj, skuhali so čaj in pripravili kuhano vino, zato smo zvečer kar malo posedeli okrog ognjišča in čakali na polnočnico.

Še bolj praznično vzdušje je pripravila Loredana Zega, ker nam je ob ognjišču prebirala Lokavške pravljice iz knjige, ki jo je napisala v različnih kaligrafskih pisavah. Knjiga je umetniška mojstrovina, o kateri bomo še pisali.

Loredana je iz te, ročno napravljene knjige, prebirala pravljice dva dni pred božičem tudi lokavškim otrokom.

Za božič pa smo se odpravili kar h kapelici svetega Krištofa, ki stoji ob stari Ressljevi cesti nad Slokarji in si tudi tu ogledali jaslice, ki sta jih postavila Alenka in Branko.

In že je tu 26. december, dan sv. Štefana – zavetnika konj, ko v Društvu DOLI že vrsto let organiziramo vse potrebno za obred 'žegnanja' v Vipavi - ob cerkvi sv. Štefana.

Konjeniki so se začeli zbirati že kmalu po deveti uri, zbralo se jih je več kot 60  in po maši je upokojeni škof  Metod Pirih poskrbel za obred 'žegnanja'. Po običaju konjeniki tri krat v sprevodu obkrožijo cerkev; najprej dobijo blagoslov, nato kruh in sol. Konjeniki pa dobijo vino. Obiskovalcev je bilo veliko, kar je normalno, saj je videti toliko konj v povorki prava paša za oči. Kulturni program so z glasbo popestrili Pritrkovalci Lokavec, tako da so ljudje kar dvojno uživali.

Praznik sv. Štefana je imel včasih večji  pomen, saj prav tako kot božič prinaša med ljudi sporočilo miru, veselja, upanja, želje po dobri letini, zdravje živine in ljudi.

Ker smo v mislih še vedno v prazničnih dogodkih, želimo tudi bralcem Latnika veliko miru, veselja, upanja in zdravja.

V Društvu DOLI smo zelo aktivni, zato bi vam radi sporočili, da bomo konec januarja 2015 nastopali tudi na sejmu Alpe  - Adria v Ljubljani, kjer se bo pod našim okriljem predstavila Vipavska dolina.

Obeležili bomo tudi praznik kulture – 8. februar, ko bomo 7. februarja  v dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu pripravili proslavo z naslovom 'Kultura malo drugače' - v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih iz Nove Gorice, otroki iz OŠ Danila Lokarja – podružnica Lokavec, KS Lokavec in slavnostnim govornikom dr. Evgenom Bavčarjem.

Prav vse vabimo, da se nam pridružite v Ljubljani in v Lokavcu.

Nada Blažko

Oglejte si tudi