Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Kolesarska tura s Hleviš do Ajdovščine

Po nekaj tedenskem odlašanju zaradi vremena nam je končno uspelo organizirati turno kolesarsko turo po etapi STKP, ki se začne nad Idrijo in konča v domači Ajdovščini. Devet udeležencev nas je v slabih osmih urah na pedalih obrnilo več kot 54 km in napravilo 1.400 m vzpona (zato je bil dober zajtrk pogoj). Mimo teh suhoparnih številk pa smo imeli priložnost spoznati res številne naravne, kulturne, gospodarske in druge znamenitosti.
Pot nas je od Hleviš vodila skozi Čekovnik s spustom v čudovito dolino Idrijce in Bele, kjer smo si v živo ogledali 'slovenske piramide' - Belske in Putrihove klavže. Naporen vzpon mimo Mrzle Rupe nas je seznanil tudi s partizansko bolnico Pavlo in skoraj nemogočimi razmerami, v katerih je potekalo zdravljenje (in skrivanje) ranjencev. Naporen vzpon se je končal na odseku 'felbana', ozkotirne železnice, ki so jo zgradili med prvo svetovno vojno za oskrbovanje fronte (53 km v treh tednih). Pot je še danes tako utrjena, da so kolesa v teh zadnjih 7 km do koče kar letela.
V domači koči pod Golaki niso manjkai jota, rebrca in osvežilni napitek, kar je dalo energijo za zadnji spust v Tiho dolino in naprej po Ressljevi poti mimo izvira Hublja v Ajdovščino.
Lep dan, ki da energijo za še naprej.
Vodnik: Simon Ušaj

Oglejte si tudi