Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Pomoč Karitas ima več obrazov

Korona čas je marsikaj spremenil, tudi pri Karitas. Seveda je materialna in finančna pomoč prvi korak za marsikoga, ki se znajde v stiski. Nekaj aktualnih področij, ki intenzivno krojijo Karitas včeraj, danes, jutri.

V Centru karitas v Ajdovščini, kjer po zadnjih podatkih prejema materialno pomoč dvesto družin in sto posameznikov za preko tisoč družinskih članov, se tedensko delijo paketi. Hrani, kupljeni iz sredstev Karitas in prejeti na podlagi Ukrepa EU, je velika dodana vrednost pomoč občine Ajdovščina in Vipava ter številnih dobrih ljudi. Povečale so se tudi prošnje za plačilo položnic in nujnih računov. Kljub temu velja povabilo vsem, ki so zaradi korone ostali brez rednih dohodkov in potrebujejo pomoč, da se zglasijo v Centru karitas ali pokličejo na 041 442 238.

Da človek ne živi samo od kruha, je v teh korona časih za vse nas velik izziv, kar dokazuje, da se starši in mladi z veseljem priključijo na zoom srečanja, ki so namenjena prav njim:

-          Popoldan na cesti dnevno nudi podporo staršem in otrokom, ki jih je šola na daljavo našla nepripravljene in imajo učne težave, tudi svetovanje v okviru Centra Bogdana Žorža je dragocena pomoč pri iskanju poti iz vsakodnevnih težav.

-          Šola za starše ne ponuja le teorije, temveč medsebojno izmenjavo izkušenj. V zadnjem srečanju je bilo govora o odgovorih otrok in mladih na počutje. Kljub medijski negativni klimi so mladi pokazali na pozitivno plat šolanja na daljavo.

Izpostavili so večjo sproščenost (šola v pižami ), večja povezanost z družino, manj je čustvenega izsiljevanja med vrstniki, učitelj se lažje posveti posamezniku. Učenci lahko posvetijo več časa tisti snovi, ki jim gre težje ali jih bolj zanima. Zelo pomembno se jim zdi tudi to, da imajo boljšo dostopnost znanj (spletni viri, spletne knjižnice), za pomoč lahko prosijo tudi koga iz družine.

-          Usposabljanje v piramidi svetovanja je zaradi aktualne teme bolj namenjeno izmenjavi primerov dobre prakse.

V zadnjem srečanju je bilo govora o staranju: Kaj pomeni biti star in o tem, da je lahko starost tudi srečno obdobje, še posebej, če sprejmemo nekaj pravil umetnosti staranja, katerih bistvo je v tem, da si in da si odprt. Pomembno je, da starostnik sprejme sam sebe, da sprejme svoje življenje, takšno kot je, in da na ta način sam sebi ugaja. Seveda sta vera in podpora družine najboljša terapija.

Še to: v tem mesecu bodo darovi v košaricah Karitas v Mercatorju poslani v Petrinjo za ljudi, ki jih je prizadel potres, hvala lepa tudi v njihovem imenu.

Jožica Ličen

Oglejte si tudi