Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Za zgodovino - Mlinarke so prvič pokalne prvakinje Slovenije!

Neverjetno, nepričakovano, pravljično, emocialno in na koncu eno samo veliko veselje! To so prve besede, ki bi lahko opisale dogajanje na Final4 pokala Slovenije v Litiji 20. in 21. aprila 2024. Mlinarke so si z zmago nad domačinkami ŽRD Litija prvič v samostojni Sloveniji priigrale zgodovinsko prvo lovoriko.

Lahko bi rekli, da take zgodbe lahko spiše le šport.Dejansko še tako dober režiser bi si le s težavo spomnil boljšega in razburljivejšega scenarija. Sobotno večerno polfinale med Krimom Mercatorjem in Mlinotestom iz Ajdovščine je bilo, kot so strokovnjaki napovedovali, finale pred finalom. Da gre za dve najboljši ekipi zadnjih nekaj sezon, sta dokazali tudi na igrišču Športne dvorane Litija. Trener 28-kratnih pokalnih prvakinj Krima Dragan Adžić je nad Mlinarke spustil vse svoje najboljše igralke.

Dvoboj velikih rivalk zadnjih sezon je bil uvodoma izenačen, nato pa so s hitro igro Ajdovke tekmicam povzročale kar nekaj težav in povedle tudi za tri zadetke (6:9, 7:10). Krimovke so priključek ujele v 21. minuti, ko so z goloma Eme Abina in Barbare Lazović izid poravnale na 14:14, tik pred polčasom pa si zagotovile prednost štirih zadetkov (20:16) in jo prenesle tudi na odmor.

V 36. minuti je Jovanka Radičević z uspešno sedemmetrovko prednost ljubljanske zasedbe povišala že na sedem golov (26:19), a tudi to ni zlomilo Primork. Zapretile so povsem v finišu, ko je Urša Zelnik s šestmetrske črte zadela za 32:33. Po uspešni obrambi so Ajdovke imele nato celo priložnost za izenačenje, a le te niso izkoristile. Zadetek Darije Dmitrieve za 34:32 je nato zapečatil usodo Mlinotesta, pri katerem je s 13 goli blestela Ana Abina. Končni rezultat 34:33 je postavila Živa Čopi tik pred zadnjim zvokom sirene.

Tako bi lahko na kratko opisali polfinalni dvoboj, ki je imel po tekmi še tretji polčas. Zavlekel se je tja do zgodnjih nedeljskih jutranjih ur, ko je prek kanalov Rokometne zveze Slovenije v javnost udarilo sporočilo, da je bila zmaga Krima zaradi kršenja tekmovalnih propozicij s 34:33 razveljavljena, tako da si je finale uradno z izidom 10:0 priigral ajdovski Mlinotest. Kot so sporočili z zveze, je Krim nastopil z dvema igralkama, ki nista imeli pravice nastopa. »V skladu z 38. členom Pravilnika o rokometnih tekmovanjih ekipa, ki stori takšen prekršek, izgubi tekmo z rezultatom 0:10.«

V ŽRK Mlinotest so pojasnili, kako je vse skupaj potekalo: »Pred tekmo je Krim uvrstil v postavo vse najboljše igralke, ki so zdrave, tudi osem tujk. Med samo tekmo na to nismo dali prevelike pozornosti. Ko pa smo videli, da je trener Dragan Adžić v igro poslal tudi sedmo in osmo tujko, smo bolj iz radovednosti pogledali pravila in ugotovili, da veljajo glede števila tujk v pokalu ista pravila kot v ligaškem tekmovanju. Zaigrati bi jih smelo le šest. Zato se je naš klub takoj po tekmi pritožil.«

Kakorkoli, Ajdovke, ki so že v polfinalu z odlično predstavo proti favoriziranemu Krimu pustile odličen vtis, so darilo sprejele z obema rokama. V nedeljskem velikem finalu proti Litiji (slednje so v drugem polfinalu premagale Izolo) so bile od začetka do konca glavne na igrišču. Pred polno tribuno, na kateri se je zbralo veliko navijačev iz Ajdovščine, so na krilih izjemne obrambe, v kateri je v centralnem bloku prednjačila Nina Kovšca, ter z vrhunskim napadom, kjer so bile poleg najboljše strelke (in igralke tekme) Ane Abina (10 zadetkov), strelsko navdahnjene še kapetanka Nuša Fegic, Nena Černigoj, Maja Grmek in Petra Kramar z razliko enajstih zadetkov premagale domačinke (20:31). Dvoma o zmagovalkah ni bilo niti za trenutek. Varovanke Jana Žbogarja so tako spisale zgodovino, saj je kapetanka Nuša Fegic s soigralkami v 'Wajdušno' prinesla sploh prvo lovoriko. Ob tem so Ajdovke postale šele druga ekipa, ki je naslov pokalnega prvaka preprečila Krimu. V letih 1992 in 1998 je to uspelo Olimpiji.

Vsekakor so si Mlinarke in mesto Ajdovščina, ki ima za seboj bogato rokometno zgodovino, ta naslov zaslužile!

Živele Ajdovke!

 

 

Oglejte si tudi