Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Nova Krajevna skupnost Plače

Vas Plače leži na sončni strani, ob vznožju Vipavskega Križa. Obdana je s plaškimi hribi, ki jo varujejo pred burjo, v zgodovini pa naj bi imeli hribčki tudi obrambno funkcijo.

Mala vasica je polna vinogradov, polj, oljčnih in sadnih nasadov, ki jih zaokrožata potok Jovšček in reka Vipava. Skoraj vsak vaščan ima svoj vrtiček, 'latnik' ali 'planto' vinske trte ter sadno drevo.

V Plačah živi približno 250 prebivalcev. Veliko je mladih družin, kar pomeni, da imamo v vasi tudi precej otrok. Stare prazne hiše se obnavljajo, gradijo nove in vas dobiva podobo sodobnega primestnega naselja s pridihom kmetijskega obdelovanja zemlje. Prebivalce povezuje osrednjo znamenje v vasi – kapelica lurške Marije. Predniki so jo po vojni zgradili v zahvalo. Na dan posvetitve obhajamo vaško šagro, ki poveže celo vas. Kapelica je tudi posvečen prostor, kjer se obiskovalci, ki prihajajo od vsepovsod, lahko ustavijo. Poleg tega sakralnega objekta smo v zadnjih letih pridobili še Dom krajanov, ki Plačane povezuje v športnem, družabnem in izobraževalnem duhu. Dvorana pa nudi tudi prostor za silvestrovanja, različne obletnice in praznovanja. Medgeneracijska povezanost starejših in mlajših prebivalcev se kaže tudi v delovanju Društva lisjaki, ki skrbi za razgibano družabno življenje: letni piknik vseh vaščanov ob začetku poletja, čistilne akcije vasi in okolice, izleti itd.

Letos smo se Plačani odločili, da ustanovimo svojo Krajevno skupnost in se v dogovoru ločimo od vasi, ki jih je povezovala KS Vipavski Križ.
3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, smo člani sveta KS Plače imeli ustanovni sestanek, na katerem smo izvolili novega in hkrati prvega predsednika, podpredsednika in tajnico. Sedemčlanski svet je z dobro voljo in pripravljenostjo začel s svojim delom.
Irma Krečič Slejko

v imenu članov sveta KS Plače

Oglejte si tudi