Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Mladi in vstop na trg dela

Vstop mladih na trg dela je tematika, ki zadeva mlade, podjetja, lokalno skupnost in odločevalce. Vsi ti deležniki lahko skupaj pripomorejo k uspešnemu prehodu mladih na trg dela. Prav z naslavljanjem konkretnih problemov, s katerimi se soočajo vsi deležniki procesa, je Inštitut za mladinsko politiko, v sklopu projekta Fair employment – Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih, v petek gostil regijsko konferenco z naslovom 'Vstop mladih na trg dela'.

Uvodoma sta svoji zgodbi o vstopu na trg dela slikovito predstavili dve mladi posameznici. Špela Štokelj, mlada prevzemnica kmetije, krajinska arhitektka in organizatorka vinskih dogodkov, ki je že od malih nog povezana in vpeta v vinarski del družinskega posla, na drugi strani pa razvija tudi lastne ideje in pušča svoji kreativnosti prosto pot. Ajda Miška, prav tako kreativno zelo aktivna posameznica, je nanizala široko paleto izkušenj, ki si jih je pričela nabirati že v najstniških letih in za katere meni, da so imele ključen vpliv na njeni poti. Kot tržna komunikologinja je svojo kreativnost prelila že v mnogo projektov, v tem trenutku pa karierno pot gradi v marketingu podjetja Kleti Brda.

Okrogla miza, ki je potekala v sklopu konference, je bila priložnost, da ključni deležniki procesa predstavijo svoje poglede in stališča na vstop mladih na trg dela.

Predstavnica mladih, študentka mikrobiologije Melita Semič, je izpostavila manko na področju izkušenj, torej konkretne prakse, ki je v času študija niso imeli. Kot poudarja, delodajalci iščejo izkušnje, iščejo nekoga, ki bo pripravlja takoj poprijeti za delo in bo, kolikor se le da, samostojen. Obenem meni, da bi bilo za mlado osebo, ki je šele vstopila na trg dela in je pričela z iskanjem prve zaposlitve, dobrodošlo, da se ob zavrnitvi, ko ni sprejeta na delovno mesto, priloži kratko obrazložitev, zakaj kandidat za delovno mesto ni ustrezen. Saj je za mladega posameznika brez izkušenj ključna povratna informacija.

Ivo Boscarol, lastnik in predsednik skupine Pipistrel je izpostavil, da morajo mladi znati svoje veščine delodajalcu prodati in ga prepričati, da ga le-ta potrebuje. Poudarja tudi dejstvo, da si morajo mladi priložnosti odpirati sami in že tekom šolanja iskati možnosti za prakso in delo na področju, ki jih zanima. Delodajalci so namreč vedno na preži za dobrimi kadri.

Po besedah Mojce Kušnjerek iz območne službe Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica imajo mladi, ki vstopajo na trg dela, velikokrat nerealna pričakovanja, nekateri se niso pripravljeni dodatno izobraževati in nadgrajevati svojih kompetenc, kar otežuje prehod na trg dela.

Zaradi pretekle izobraževalne politike pa se je konkretno spremenila ponudba kadra na področju obrtniških poklicev, ki so danes zelo iskani. Kot je poudaril Marko Rondič, direktor Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina, je danes dela za keramičarje in vodovodarje veliko, obstaja pa pomanjkanje kadra, ki bi to delo lahko opravljal. 

Za lažji vstop mladih na trg dela so ključne kompetence, znanja in izkušnje, ki jih je mlad posameznik do tistega trenutka pridobil. Kot je poudarila direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh, je ključno, da že osnovnošolcem (in kasneje dijakom, študentom in ostalim mladim) ponudimo možnost in izkušnjo, da se preizkusijo v snovanju lastnih idej, sprejemanju odločitev, dela v timu in obvladovanju tveganj.

Poleg izkušenj in znanj pa je povezava lokalne skupnosti z mladimi na področjih, ki jih zadevajo, po besedah Katarine Ambrožič, vodje službe za družbene dejavnosti Občine Ajdovščina, ključna. Tako so mladi bolj vpeti v družbo, aktivno sodelujejo v procesu oblikovanja lokalne skupnosti in posledično postanejo odgovorni posamezniki, ki soustvarjajo skupnost, v kateri živijo.

Na tem mestu se Inštitut za mladinsko politiko iskreno zahvaljuje vsem gostom regijske konference, ki so s svojimi predlogi in idejami podali izhodišča za naslavljanje tematike vstopa mladih na trg dela. Iskrena hvala tudi podjetju Pipistrel Vertical Solutions, ki je v njihovih prostorih omogočilo izvedbo regijske konference 'Vstop mladih na trg dela'. 

Inštitut za mladinsko politiko si bo tudi v nadaljevanju prizadeval za povezovanje vseh ključnih deležnikov procesa vstopa mladih na trg dela ter aktivno deloval na področju usposabljanja mladih in večanja njihovih kompetenc. 

V mesecu oktobru in novembru s tem namenom pričenjajo z brezplačnimi usposabljanji za mlade do 29 let. Prijave sprejemajo preko spletne prijavnice: https://bit.ly/3jDxP7l

Vabljeni, da nadgradite svoje kompetence in postanete zanimiv kader za delodajalce.

Inštitut za mladinsko politiko

 

 

Oglejte si tudi