Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Zeliščarji so imeli živahen uvod v pomlad

Ljudska univerza Ajdovščina usposablja že četrto skupino oseb, ki želijo utrditi in nadgraditi neformalna znanja pridelave, nabiranja zelišč in predelave v tradicionalne zeliščne izdelke.
Izvajanje usposabljanja, ki udeležencem nudi znanja, spretnosti, izkušnje, podporo in nove priložnosti, je za brezposelne financirano s strani Evropske unije, iz Evropskega socialnega sklada in s strani Republike Slovenije. Med udeleženci, ki so iz območja do Goriških Brd, Obale, Krasa, Postojne in Ljubljane, so tudi samoplačniki.

Udeleženci se zavedajo, da se je v zadnjih desetletjih zanimanje za uporabo zelišč v različne namene, za kulinariko, farmacijo, medicino, … povečalo, da so nekateri domači zeliščni izdelki na trgu vprašljive kakovosti, da vedno bolj masovno nabiranje zelišč naravo ogroža in da Slovenija danes, kljub možnostim pridelave doma, večino zelišč uvaža. Eden od strokovnjakov na področju pridelave zelišč, dr. Tone Wagner, je že leta 1997 zapisal, da se znanje o zeliščih kot veda razvija in da ta panoga lahko predstavlja novo smer v našem kmetijstvu.

Tako so prvi pomladanski konec tedna udeleženci programa  Zeliščar pod vodstvom Nataše Ferant, magistre bioloških znanosti, ki v Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu vodi vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, nabirali raznolika znanja o zeliščih. S semeni, setvijo, pridelavo sadik v zaprtih prostorih, s tem kakšne so prednosti, težave, stroški pri tej dejavnosti, kaj pomeni skrb za kvaliteto dela, so se srečali v Vrtnariji Jejčič pod Vipavskim Križem. Tam sta nas zelo prijazno sprejela Vida in Roman Jejčič, ki sta nam kar sproti, ob ogledu njihovih rastlinjakov, nasula bogate izkušnje iz okoli 18 letne vzgoje in prodaje različnih sadik zelenjave, balkonskega in vrtnega cvetja, lončnic, pa tudi nekaj trajnic. Počutili smo se kot doma, saj nas je poleg prijazne besede in materialov ter orodja za praktično delo, v malce hladnejšem večeru čakal zaključek ob zakurjeni peči.

Naslednji dan sta nam v Lokavcu vrata svojega doma odprla Urška in Sebastijan Šušterič, lastnika Vile Lavanda, ki sta pred okoli 8 leti postopno pričela s pridelavo sivke in različnih drugih zelišč. Dan je bil pester, saj nam je vodja programa Nataša Ferant najprej podala bogata znanja in izkušnje o ustrezni zemlji za pridelavo različnih, prodajno zanimivih zelišč, o pomenu analize tal, o predpisih in še o marsičem … Zelo dobrodošli so bili tudi nasveti o ustrezni literaturi ter strokovnjakih na katere se udeleženci še lahko obrnejo po pomoč. Nato nam je gospa Urška, ki je v eni od prejšnjih skupin, tudi sama uspešno pridobila certifikat, nacionalno poklicno kvalifikacijo zeliščar, prijazno razkazala polje sivke ter predstavila njihove izkušnje in vizijo, načrte na področju pridelave zelišč, predelave ter prodaje zeliščnih izdelkov.

 

Začetek pomladi je bil tako živahen uvod v večmesečni program, v delo udeležencev, ki v svojih zavarovanih prostorih in na njivah že gojijo ali bodo še razširili gojenje različnih zelišč, na svojih domovih pa utrdili stike z medsebojnim druženjem, izmenjavo izkušenj ter morebitnim kasnejšim povezovanjem v partnerstva ali združenje, ki bo skrbelo za strokovno in uspešno delo vseh.

Veselimo se rezultatov programa na njivah, v novih prijateljstvih, (samo)zaposlitvah in certifikatih, saj bodo v juliju udeleženci svoja znanja dokazovali tudi pred izpitno komisijo za NPK Zeliščar/zeliščarka.

 

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi