Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

VRELEC MLADOSTI JE SAMO-ZDRAVILO

Kakšna razlika je med samoljubjem in ljubeznijo do sebe?

100%! Prvo te vodi v samo izčrpavanje in v bolezen, drugo te vodi v zadovoljstvo in zdravje. Vrelec mladosti je tako izčiščena umsko-telesna vadba, da ji ni enake. Njenih učinkov ni mogoče prenesti na nikogar, niti v besedi ne, kajti le kdor obred redno in nepopustljivo izvaja, bo doumel pomen imena, ki ga nosi. Po desetletju izkušenj z jutranjimi telovadci tibetanskega obreda lahko rečem, da je le malo junakov, ki ga hočejo izvajati tako kot je treba. Najpogosteje se ga lotijo 'po svoje', žal pa je ta odmik dovolj, da Vrelec mladosti izvajalcu ne pusti do svojih zakladov.

 

Veliko volje, odločnosti in moči je potrebno, da vadbo vpelješ v svoj vsakdan, še veliko več, da pri njej vztrajaš. Zelo lahko je telovaditi samo takrat, ko se ti da in ko si spočit in ko nimaš drugih opravkov ipd. Težko pa je telovaditi, ko imaš dva ali tri majhne otroke, službo, bolnega starša ali moža oz. ženo, ko imaš probleme v službi ali si sam zanič. Pa ravno to je tisti jeziček, ki odtehta učinek obreda... namreč premagovanje samega sebe, omejitev telesa in vseh pritiskov vsakdana. Zakaj je temu tako?

 

Prepuščanje zunanjim pritiskom je enako, kot da bi nekdo držal pokrov nad tabo in pritiskal navzdol. Drža se ti ukrivi, dih se stisne in postane plitek, ves zakrčen si, brez moči in brez manevra. Vrelec mladosti ta pritisk od zunaj izniči z notranjim upiranjem tako, da telo razpotegne, odpre za globok in miren dih in dovoli vsakršen manever. Ni občutka stisnjenosti v kot in brezizhodnosti. Vsak dan je treba ustvariti takšno prekinitev proti zunanjim silam, da se počasi a stanovitno začne izgrajevati notranja drža osvobojenosti in tolerance. Vsak dan! Če po letu neprekinjene vadbe enkrat ne ustvariš takšnega proti-pritiska, se ne pozna toliko. Se pa pozna, če že v štartu začneš z rednimi prekinitvami. Nikoli ne boš splezal čez nivo zunanjih pritiskov in jih nadvladal. Vselej boš v šibkosti, ne v moči. Lahko si misliš kaj dobrega da počneš zase... to lahko misliš.  Že samo dejstvo, da se nisi zoperstavljal tem pritiskom vse življenje, govori o tem, da je veliko nakopičenega balasta v tebi. Veliko zatrdelosti, ukrivljenosti, zategnjenosti, nesproščenosti, nakopičenih odvečnih stvari okoli sklepov, v žilah, v maščobi in drugod.

 

Iz zornega kota moči so vsakodnevni pritiski pobudniki notranje rasti za najbolj smele popotnike bojevnike. Za človeka pa vse kar je, njegova edina resnica, preokupacija in edina pomembna stvar, ki se ji zlepa ne bo odrekel.

 

Če želimo v svoje življenje privabiti moč,  moramo spremeniti vsakdanjo rutino na tak način, da tista novost notranje neguje. Ne torej zunanjega: telesa, videza, položaja v človeški strukturi moči in dr. Čeprav Vrelcu mladosti rečemo telovadba, je ne smemo jemati kot klasično premikanje telesa v prepričanju, da delamo nekaj dobrega za zdravje. Zdravje se vselej začne z notranjim mirom in se z nemirom konča. Zato je telovadba ustrezen izraz le, če jo razumemo kot vadbo pozornosti in diha s pomočjo enostavnih, a premišljenih telesnih gibov. Na nek način si moramo v sebi izgraditi prostor, kamor naj moč pride. Če smo do vrha napolnjeni z opravili vsakdana, si ne moremo obetati drugačnega počutja in notranje klime kot jo imamo sedaj. Hoteti se je treba spremeniti in začeti negovati notranjo čvrstost, in notranji mir na katerem hrbtenica lahko stoji. Razumeti se moramo in začeti živeti to razumevanje vedoč, da nam bodo zunanji pritiski pri tem vselej v napoto. Razlika med zdravim in bolnim je ta, da se zdravi ne pusti stisniti v čežano.

 

Društvo HOSTA, Marjetka Oblak

Oglejte si tudi