Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

PRAVA JUTRANJA VADBA PREPIŠE STAROSTNE VZORCE

Z mirom do zdravja.

Začni dan z mirom

 

Mir je izvir zdravja in lepote. Ne govorim o miru med vojnama, temveč o stalnem miru, ki ga ne skalni niti vojna. Mir je samoumevna danost novorojenčka oz. mir nam je dan v zibelko, a ga z načinom življenja, ki je tuj naši naravi, zelo zagnano uničujemo. Danes je splošno znano, da je stres glavni povzročitelj večine bolezni, vseeno pa človek kljub temu vedenju goni svoje moči dokler pač gre.

 

Mir je osnova, na kateri vse trdno stoji, naj bo to zdravje, prepričanje, odnos ali karkoli. Iz miru se rojevajo dobre zamisli, dejanja in besede. V miru se pomiri vsaka bolečina. Dokler si mlad, te te stvari ne zanimajo, saj mladost nekako zabriše učinke zmotnega ravnanja s samim seboj. Ko pa ostariš, si pa preslaboten, da bi še kaj naredil, saj so te ti učinki dohiteli. Človek v vmesni starosti pa je prezaposlen z doseganjem svojih ambicij, da bi opazil, kako nemir razjeda njegovo bitje in tudi telo.

 

Kako si lahko pomagam?

Predpogoj za priklic miru v svoje življenje je iskreno hrepenenje po njem. Hrepenenje je kot nekakšen magnet, ki iz vesolja priteguje isto. To je vesoljni zakon moči in velja za vsakršno vsebino hrepenenja. Vendar človek redko ve, kaj je dobro zanj. Moder človek hrepeni po miru, saj ve, da iz miru raste vse dobro, tudi nove želje in nova hrepenenja. Je torej kot nekakšna ugodna prst za najbolj izbrane sadove življenja. Odgovorno bi bilo, da bi človek najprej hotel mir, potem pa v miru presodil, kaj je tisto, kar si zares želi.

 

Kako do miru?

Danes je človek po večini prepričan, da je zgolj stvar. Namreč, vsakdo, ki misli, da ga stvari obolevajo (ali zdravijo) je podlegel vsesplošnemu tržnemu prepričanju, da si zdravje lahko kupimo in da naj svoje življenje brez skrbno zaupamo tujcem-strokovnjakom. Danes bi lahko z lupo iskal človeka, ki ne jemlje niti enega zdravila lekarniškega lobija. Enako težko najdeš človeka, ki prenese svojo lastno družbo in je rad sam. Po večini človek ne prenese tišine in  samote. Zato ponavljam, hrepenenje po miru je že pol poti do njega. Kako ga torej privabim v svoje življenje? Izkazalo se je, da je sedenje pri miru nekaj najtežjega, kar lahko naprtiš človeku. Zato, ker se dojema kot stvar, ga v mir najlažje zvabiš preko gibanja njegove stvari – telesa. Modri ljudje so sami sebe metali na 'finto', da so premagali privzgojeno nervozo in hitenje tako, da so vsako jutro opravili določeno zaporedje telesnih vaj in ob tem svojo pozornost obračali na dihanje. Izkazalo se je, da pozornost usmerjena na globoko pod-trebušno dihanje tako prevzame človeka, da popolnoma utihne v sebi.

 

Kopičenje miru je osebna rast

Trenutek notranje tišine je enak kapljici osebne moči. Danes po večini mislimo, kaj da je dobro za nas, redko pa prebijemo ta miselni zid in sprevidimo zmoto svojega mišljenja z opazovanjem simptomov in signalov svojega telesa in življenja nasploh. Notranja tišina je ponovna vzpostavitev vezi z modrostjo telesa, ki obide vse pametarije, na katere smo bili navajeni. Notranja tišina prebudi notranje oko, ki vidi preko očitnega in skozi stvari, kot pravimo. Notranja tišina ni praznina, je do vrha polna življenjskih moči.

 

Kdo bi se je ne želel? Samo nekdo, ki misli, kaj da je dobro zanj. Samo tak človek bo posegal po rešitvah zunaj sebe in pričakoval ozdravitev.

 

Kadar vas objema nezadovoljstvo, obup, strah, ujetost, nezmožnost taka ali drugačna, potem je to prvi korak, ki bi ga morali narediti. Nehati se namreč prepuščati tem občutjem in si kljub vsemu prizadevati za mir. V miru je vedno rešitev, nemir in obup ti zapira vrata pred nosom, da ničesar ne vidiš, ničesar ne zmoreš...

 

Na Vrhniki se že drugo leto odvija jutranja vadba za priziv miru v življenje preko določenih telesnih vaj in dihanja. Z mirom pa v svoje življenje pritegnemo rešitve, kakršnih si nismo mogli niti nadejati.... Zaupaj in skoči....

 

 

Marjetka Oblak

Društvo Hosta Vrhnika

 

 

Oglejte si tudi