Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

GOZDNA ŠOLA HOSTA VRHNIKA

 

Gozdna šola Hosta bo z novim šolskim letom na široko odprla svoja vrata mladim in odraslim s pestro izbiro delavnic, krožkov in vadb. Hosta je šola, v kateri uk poteka malo drugače, je šola v kateri je učitelj vsa živa narava in duh, ki ji vlada. V tej šoli ne gre za prenos znanja iz enega človeka na drugega, temveč za odkrivanje danosti in zakonov, katerim smo podvrženi vsi in vse. Kdor pozna te zakone in jih spoštuje, se imenuje bojevnik. Ti zakoni so zakoni življenja, univerzalni zakoni, ki jih človek ne more dotakniti ali jih spreminjati, lahko jih le živi ali pa se jim upira sebi na škodo. Odkrivanje teh zakonov zahteva notranjo držo, ki se lahko uglasi z živo naravo in govori isto govorico.

Za osnovnošolce

Zadnji teden septembra se bo na Cankarjevi šoli pričel Hostin krožek. Vsak teden bomo dve uri preživeli v gozdu in pričeli z negovanjem bojevniškega duha, ki otroka duhovno prebudi in iz njega izvabi neslutene moči, ki so zaradi zanemarjanja nekako zavrte pod kopico navodil. Bojevniški duh je duh prisotnosti, iskrenosti, samostojnosti, osvobojenosti in vseh drugih kreposti, ki jih življenje neguje v človeku. Krožek vključuje redne mini tabore na Sv. Trojici na Vrhniki, kjer otroci noč in en dan preživijo v gozdu s pestro izbiro nevsakdanjih aktivnosti in iger, skozi katere otrok prepoznava utrip življenja v vseh njegovih odtenkih, svoje zmožnosti in darove. Prvo srečanje je spoznavno in brezplačno. Za mlade od 1.- 4.r. prvič v torek 27.9. ob 14h. Za mlade od 5.- 9.r. prvič v četrtek 29.9. ob 14h. Več o tem v šolskem biltenu, na spletu www.mojaobcina.si/vrhnika ali na telefon 031 481 014.

Za odrasle – Dihalne in gibalne vaje

Tudi to leto bo Hosta vodila delavnice gibalnih in dihalnih vaj, ki jih sodobni človek potrebuje bolj kot kruh. Gre za preproste vaje, ki jih mora izvajalec delati vsak dan po malo, saj si telo zapomni le tiste stvari, ki jih vsak dan na novo negujemo. S temi vajami si izgrajujemo notranji mir, ki je pogoj za zdravo telo in zdravo misel. Vaje delujejo na človeka podobno kot bi zamenjal svojo kožo, prebudi zaspano, omehča zatrdelo, odvrže nepotrebno in privabi takšnega duha, ki prepozna eno od drugega. Zaradi vsakodnevnih obveznosti, človek ne utegne pripraviti samega sebe na dnevne obremenitve in zvečer pade kot pokošen. Hostina celostna vadba neguje takšen pristop do vsakodnevnih obveznosti, ki ne izčrpava in z vztrajno vadbo preide v novo notranjo držo telesne in duhovne pomladitve, ozdravitve, osvoboditve ali kot bi se na novo rodili. Prva vadba je predstavitvena in brezplačna in se bo začela v tretjem tednu septembra v jutranjem in popoldanskem terminu. Za točne informacije pokličite 031 481 014 ali preverite na spletu www.mojaobcina.si/vrhnika.

Gozdne delavnice

Pravi bojevniški duh zahteva od človeka vsakodnevno duhovno čiščenje pritiskov dneva. Če jih ne očisti, se nalagajo v telo in ga počasi ukleščajo v primež, ki vodi v bolezen in smrt. Gozdne delavnice pomagajo razumeti samega sebe in pokažejo, kako si pomagati sam do zadovoljstva in dobrega počutja. Odvijale se bodo redno. Prva delavnica je spoznavna in brezplačna in bo v petek 24.9. ob 17h (do 19h) v naravi v primeru lepega vremena, sicer pa v soboto 25.9. ob 9h v Cankarjevem domu na Vrhniki Naslednje delavnice bodo plačljivo dostopne za reden uk. Vprašanja in prijave na 031 481 014.

Delavnice vodi mojstrica bojevnica in gozdovnica Marjetka Oblak.

Oglejte si tudi