Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Na prvi jesenski dan Zimzeleni na Golteh

Po deževni noči in hladnem jutru smo se odpeljali po zelo prometni cesti do Trojan, kjer smo se na Milanov račun okrepčali z jutranjo kavo. Pot smo nadaljevali skozi Savinjsko dolino v Mozirje in naprej na Golte do parkirišča pri Alpskem vrtu, kjer smo zapustili mala avtobusa in se podali na našo pot peš do hotela na Golteh, kjer smo v naše planinske dnevnike »udarili« žige.

 

Pot nas je vodila naprej na vrh Medvedjaka – 1564 m, od tam smo se spustili do partizanskega spomenika NOB, kjer je v zimi leta 1944 XIV. divizija prešla planino Golte. Spustili smo se do koče Pri treh plotih – 1530 m, kjer smo se okrepčali iz lastnih nahrbtnikov. Veter je bil zelo mrzel, zato smo se usedli v zavetje ob stekleni steni, da nas je ogrelo toplo sonce. Poleg koče je akumulacijsko jezero, ki v zimskem času zagotavlja vodo za zasneževanje smučišč.

 

Naprej smo šli do koče Stari stani, po gozdni poti do Jezerc in se od Zagradiških stanov spustili mimo kapelice do Mozirske koče na višini 1352 m nad morjem, kjer nas je prijazna kuharica Olga postregla z okusnim ričetom.

Za konec smo si ogledali še Alpski vrt, kjer so urejeni nasadi cvetja, opremljen pa je tudi s počivališči in razgledišči ter informacijskimi tablami o cvetju, gobah, drevesih in živalih, ki živijo na Golteh. Trenutno v samem vrtu ni dosti cvetočih rastlin, zato pa so nas ob naši poti spremljali svečnik ali svilničasti svišč, nemški sviščevec, volnatoglavi osat, resasti sviščevec in celo en sam spomladanski svišča ali zaspanček nas je pozdravil.

 

Današnja pot je bila vseskozi lepa in je vodila večinoma po travnatih stezah in s čudovitimi razgledi na oddaljene gore, planine, okoliške vrhove in doline, ki smo jih večinoma že obiskali in smo tako ugibali, kako se imenujejo. Na obzorju pa so nas spremljale Kamniško – Savinjske Alpe z Olševo, Raduho in Peco, občudovali smo vrh Uršlje gore, Pohorje v daljavi, Gora Oljka, pa tudi Kum nam je pokimal, ostrovidni pa so zasledili tudi Snežnik. Šoštanjska in Mozirska dolina sta bili kot na dlani.

 

Vsi veseli in zadovoljni, ker smo preživeli še en lep dan v naravi, smo se odpeljali proti Vrhniki.

 

Zapisala: Ivanka Kavčič

Fotografije: Joža Miklavčič

Oglejte si tudi