Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Obeležitev praznika samostojnosti in enotnosti na OŠ AMS Vrhnika

Prednostna naloga naše šole je povečanje bralne pismenosti, zato je praznik 26. december, dan samostojnosti in enotnosti, kot nalašč, da se spomnimo na stvari, na katere pogosto, morda celo prevečkrat pozabimo.

 

 V medijih, doma in v šoli veliko slišimo o zgodovini naše države in o plebiscitu, ki je Slovenijo popeljal do samostojnosti in neodvisnosti od drugih držav. Slovenci smo si svojo državo morali priboriti z enotnostjo in trdno voljo, ki nas je pripeljala do zastavljenega cilja. Vse to je globoko zaznamovalo naše stare starše, starše in vse nas. Vsi čutimo vpliv zgodovinskih dogodkov, zaradi katerih smo postali bolj svobodni kot kdajkoli prej. Pa res vsi razumemo, kaj pomenijo besede: samostojnost, enotnost, državnost in svoboda?

 

Vse življenje se učimo javnega izražanja in skrbimo za pravilno rabo pojmov. Pogosto nenadzorovano, podzavestno izrekanje iz navade nam lahko zamegli pomen. Besede, ki pojme označujejo, imajo mnogo odtenkov in čisto vsak ima pravico, da si jih razlaga po svoje. »Komaj za vsako deseto reč imamo besedo …« pravi Ivan Cankar v drami Lepa Vida.

 

Tako smo se vprašali, kako mi razumemo svobodo. Kaj mislijo naši učenci? To so njihova mnenja: Mladi svobodo enačijo s tem, da lahko delajo kar hočejo, da jih nihče ne sili delati tega, česar nočejo in lahko sami odločajo o svojem početju. Učenci vedo, da svoboda ni enaka za vse na svetu. Obiskovanje šole je velika svoboda, ki je mnogi nimajo.

 

Kaj pa državnost, ki jo praznujemo 25. junija vsako leto? Državnost je družbena ureditev v obliki države in pomeni zavest državljanov do svoje dežele. Slovenci smo si državnost pridobili leta 1991. Nekateri naši vrstniki so imeli z opredeljevanjem pojma državnost težave, kar pa ni nič sramotnega.

 

Enotnost, še en pojem, ki ga praznujemo. Enotnost sama po sebi ni cilj, če nam ni jasno, okoli česa smo soglasni. Slovenci smo morali biti složni in se zbrati v skupni želji po uspehu, ko smo glasovali o odcepitvi od Jugoslavije. Želeli smo stopiti na novo pot kot samostojna država brez omejitev zunanjih držav, hkrati pa smo sprejeli veliko odgovornost.

 

Samostojnost je nekaj, kar smo si zagotovili z uspehom na plebiscitu. Za učence samostojnost pomeni, da nisi odvisen od odločanja drugih ljudi ali oblasti in imaš prosto pot za razvoj in odkrivanje novih stvari. Samostojen je človek, ki ne potrebuje pomoči drugih, da si v glavi ustvari svobodno mnenje o svetu. Menimo tudi, da bi moral to lastnost poznati vsak človek.

 

To torej predstavlja praznik samostojnosti in enotnosti. Iz razlag, do katerih smo prišli sami, lahko ugotovimo, da pojmi niso trajni. Vsak se mora truditi za svojo samostojnost, ki nam prinaša svobodo in vsak mora skrbeti za enotnost sebe s skupino ljudi, ki ga obdaja, pa naj bo to skupina, s katero delaš v šoli, ali družina, s katero praznujemo praznike.  Želimo vam lepe počitnice, vesel božič ter veliko sreče in zdravja v novem letu 2015!

 

 

Oglejte si tudi