Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

50.OBMOČNA REVIJA ODRASLIH PEVSKIH ZBOROV IN SKUPIN

V soboto, 18. marca 2017, je v veliki dvorani Cankarjevega doma Vrhnika zazvenela še posebno slavnostno zborovska pesem, na 50. Območni reviji odraslih pevskih zborov in skupin. Pokrovitelj slavnostnega dogodka je bila občina Vrhnika.
Revija je bila hkrati homage skladatelju Mateju Hubadu, ob 150-letnici njegovega rojstva, zato smo v programu zborov slišali marsikatero Hubadovo. Nastopilo je 10 zborov s po tremi pesmimi: slovensko ljudsko, slovensko umetno in pesmijo po svoji izbiri.

Revijo je strokovno pospremil prof. Tomaž Habe, rojen na Vrhniki, ki praznuje svojo 70-letnico. Bili smo počaščeni, da je bil skladatelj, pedagog, zborovodja, dirigent in violinist Tomaž Habe naš častni gost na jubilejni reviji. Z veseljem je dirigiral zduženim zborom ob zaključku revije pri izvajanju skupne pesemi, Hubadove Škrjanček poje, žvrgoli. Ob tem nam je prisrčno zaupal, da se čuti v srcu še vedno Vrhničan, kljub temu, da živi že šest desetletij v Domžalah. 
Ob okroglem 50. jubileju pevskih revij je JSKD Območna izpostava Vrhnika izdala koncertno knjižico s predstavitvijo zgodovine razvoja zborovskega petja in organizacije revij na Vrhniki, kjer sodelujejo tudi zbori iz občin Borovnica in Log - Dragomer. Kar 25 let je bila organizatorka revij (pod okriljem ZKO in potem JSKD) Marta Rijavec, zadnjih 15 let, pa je to Nataša Bregant Možina, voja JSKD OI Vrhnika.
Vsebina koncertne knjižice, katere vsebino tvorijo, poleg zgodovinske osvetlitve revij, še predstavitve zborov, ki so sodelovali na reviji in predstavitve skladateljev Mateja Hubada in Tomaža Habeta, je predstavljena tudi na dokumentarni razstavi, ki bo še cel mesec na ogled v avli Cankarjevega doma.
Avtorica zgodovinske raziskave in redaktorica koncertne knjižice je dr. Katarina Oblak Brown, avtorica predstavitve Mateja Hubada je Nina Dolinar in Tomaža Habeta Nataša Bregant Možina.
Na reviji so zapeli: 

MEŠANI PEVSKI ZBOR DRUŠTVA INVALIDOV VRHNIKA , zborovodja Jože JESENOVEC; MEŠANI PEVSKI ZBOR KUD DRENOV GRIČ – LESNO BRDO, zborovodja Gorazd JAN; MOŠKI PEVSKI ZBOR ŠTINGL'C BROVNICA ,zborovodja Aleksander MÜLLER; MEŠANI PEVSKI ZBOR IVANA CANKARJA VRHNIKA, zborovodja Lovro GROM, gost revije MLADINSKI PEVSKI ZBOR OŠ A. M. SLOMŠKA VRHNIKA, zborovodkinja Helena Grbac; MEŠANI PEVSKI ZBOR MAVRICA, VRHNIKA, zborovodkinja Darinka FABIANI; MEŠANI CERKVENI PEVSKI ZBOR KUD PODLIPA - SMREČJE, zborovodja Primož MALAVAŠIČ; OKTET RASKOVEC VRHNIKA, umetniški vodja Mitja DRAŠLER, ŽENSKI PEVSKI ZBOR TONJA BOROVNICA, zborovodkinja Eva MORI; MEŠANI CERKVENI PEVSKI ZBOR SV. PAVLA VRHNIKA
zborovodja Primož MALAVAŠIČ.

Oglejte si tudi