Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Lan Tominc: »Sem adrenalin'c, ki obožuje vodo!«

Predstavitev mladega športnika
  • Starost: 12 let
    • Klub: Kajak kanu klub Nivo Celje
    • Trener: Tomaž Javornik in Aleš Kuder
    • Cilji: osvojiti naslov svetovnega prvaka v kajaku na divjih vodah
    • Vzorniki: Peter Kauzer, Daniele Molmenti in Jiří Prskavec
    • Hobiji: deskanje na snegu, tek na smučeh, kolesarjenje, tek
    • Sanjsko potovanje: Avstralija
    • Vidnejši rezultati v letu 2014: državni prvak v treh disciplinah (kajak slalom – Tacen, kajak spust – Vikrče Tacen in kajak šprint – Hrastnik) v kategoriji mlajši dečki, 1. mesto v tekmah (bilo jih je devet) za Slovenski pokal v kategoriji mlajši dečki, 7. mesto v kategoriji starejši dečki v disciplini kajak slalom za pokal ECA junior cup v Bratislavi.

     

     

    »Šilček, lopata, center, rolca, cekinček in špric deka.« Tudi meni ni bilo takoj jasno, o čem govori mladi športni navdušenec. »Gre za žargon našega športa,« mi Lan Tominc v uvodu pojasni in razloži, kaj vse ti izrazi pomenijo. »Za ta šport sem se navdušil kar sam. Na ogled kajakaškega centra v Celju me je povsem po naključju prvi peljal mamin sodelavec. Takoj sem vedel, da bom tu še velikokrat,« pripoveduje Lan o prvih začetkih svoje športne poti. »Čutil sem, da bo čoln postal moj dobri prijatelj. Navdušen sem bil nad kajak kanu klubom na Špici in pričel s treningi že kar naslednji dan!« Simpatični osnovnošolec obiskuje 7. razred Osnovne šole v Vojniku, s treningi, ki jih ima šestkrat na teden, je začel leta 2009. Sezona tekem se začne v mesecu maju in traja vse do oktobra. Med letom se udeležuje tudi priprav, in sicer v Tacnu in Solkanu ter v Rovinju na Hrvaškem, kjer trenirajo na mirnih vodah.

     

    »Čoln je težek približno devet kilogramov. Kajak spust je dolg približno tri kilometre, kajak slalom ima od 18 do 24 vratc, odvisno od konfiguracije terena, pri kajak šprintu se tekmuje brez vratc in je dolg od 300 do 500 metrov. Pri slalomu ima tekmovanje dva teka, upošteva pa se boljši rezultat,« opiše značilnosti kajakaških disciplin. Za vse, ki imajo radi ta šport, je zagotovo zanimivo, kako tekmovalci ob morebitnem obratu v vodo obrnejo kajak v pravilen položaj. »Eskimutiranja sem se naučil izjemno hitro, zato je bilo na treningih vse lažje. Nekateri ta obrat usvojijo veliko kasneje, saj je dokaj zahteven,« pripoveduje Arclinčan. »Želim si preizkusiti umetno progo iz pravih ostrih skal v kajakaškem centru v Dubaju,« odgovori na vprašanje, kje bi si najbolj želel veslati.

     

    Po končani osnovni šoli se želi vpisati na športno gimnazijo ali kakšno drugo srednjo šolo, ki bi mu omogočila vpis bodisi na fakulteto za šport bodisi na fakulteto za arhitekturo, saj ga poleg športa zelo zanima tudi arhitekturni svet. »Na morju ga komaj prikličemo iz vode, saj vseskozi vesla ali deska na vodi. Je pravi vodni navdušenec,« pripoveduje mama Tatjana o svojem sinu. Starši ga vseskozi podpirajo in spodbujajo. Zelo ponosen je tudi na svojega nečaka in komaj čaka, da ga bo učil fantovskih vragolij. »Da sem pred kratkim postal stric, sem zelo ponosen,« še doda. »Sem adrenalin'c, ki obožuje vodo in ki pred tekmo za moč vedno zajtrkuje polento z mlekom in veeeliiikooo sladkorja!«

     

    Tjaša Podergajs

    Foto: osebni arhiv

     

    Oglejte si tudi