Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Dnevnikova turistična izvidnica v Vojniku

Projekt Dnevnikova turistična izvidnica je vseslovenski izbor turistom najprijaznejšega kraja. Gre za projekt družbe Dnevnik, d. d., ki želi preveriti trenutno stanje na področju turizma v Sloveniji. V okviru letošnjega projekta so tuji in domači gostje od maja do septembra obiskali 16 slovenskih občin. Na sklepni prireditvi, ki je potekala 21. oktobra 2015 na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, so tudi uradno podelili priznanja županom, katerih občine so pri gostih, bralcih Dnevnika in strokovni komisiji pustile najmočnejši pečat. Prireditve, ki je letos potekala vzporedno z vinskim sejmom, se je udeležil podžupan Občine Vojnik Viktor Štokojnik. Vojnik je v kategoriji Turistom najbolj prijazen kraj po izboru tujih državljanov s Kostanjevico na Krki zasedel drugo mesto, prvo mesto v tej kategoriji sta zasedli Radovljica in Vrhnika.
»V želji preveriti dejanski položaj na področju turizma je družba Dnevnik, d. d. junija 2012 začela projekt Dnevnikova izvidnica. Namen izvidnice je vse do danes ostal nastavljati ogledalo slovenskemu turizmu in ga seveda spreminjati na bolje. Vseh letošnjih 16 izvidnikov z vseh petih celin sveta je skupaj s slovenskimi 16 tednov zapored preverjalo turistično ponudbo občin. Na svojih potovanjih so izvidniki preverjali urejenost in videz kraja, javni prevoz, označenost turističnih znamenitosti, odpiralni čas TIC, skratka vse, kar bi kraj moral ponuditi in pokazati naključnemu gostu, ki ga obišče za dan ali dva. Po končani, skoraj štiri mesece trajajoči, akciji je izvidnica pokazala, kdo smo in kakšno je naše mesto v industriji turizma,« navaja Vesna Levičnik na Dnevnikovi spletni strani v prispevku Dnevnikova poletna izvidnica: turizem je posel z ljudmi.

Strokovno žirijo so sestavljali etnolog prof. dr. Janez Bogataj, Marjana Grčman, urednica oddaje Na Lepše, Dnevnikov novinar Vito Avguštin in direktor E-laborata in eden največjih poznavalcev spletnega turizma Primož Žižek.

 

Turistična izkušnja Erica v Vojniku in bližnjih krajih

Eric Dogbatsey iz Gane se je minuli konec tedna v peklenski vročini odpravil na lastno pest odkrivat Vojnik in bližnje kraje v istoimenski občini. Parkiral je pred občinsko zgradbo in se takoj odpravil na lov za turistično-informacijskim centrom (TIC). Namesto prijazne informatorke ali informatorja ga je v mestu pričakalo mrtvilo, značilno za poletni sobotni dan. Med sprehodom po mestu je prepoznal informacijsko točko, žal zaprto, tako da se je iskanje informacij o turistični ponudbi Vojnika v soboto izkazalo za jalovo početje.

Na srečo so vlogo TIC-a odigrali prijazni domačini. Najprej mlad fant Matija, ki ga je Eric v lokalni trgovini Tuš povprašal po znamenitostih, ki jih ne gre izpustiti. Srečanje se je končalo s triurnim zasebnim ogledom kraja in okolice, med katerim ni manjkal niti postanek pri Matijevi domači hiši. Med prijetnim pogovorom sta naključna prijatelja z Matijevim avtom kraj prečesala po dolgem in po čez – Eric se je med našim pogovorom neprestano spominjal novih in novih stvari, ki mu jih je pokazal nenavadni gostitelj.


Prvi postanek na njunem popotovanju od Vojnika do Nove Cerkve je bila cerkev na vrhu hriba s prekrasnim razgledom na okoliške griče in doline. Po treh urah prijetnega druženja se je Matija poslovil, saj ga je čakalo delo na laškem festivalu Pivo in cvetje. Na izvidnika je čakal že drugi zasebni vodnik, tokrat uradni predstavnik turističnega društva in tudi lokalni glasbenik. Gospod Sandi, čigar hiša se je tudi znašla na seznamu oglednih točk, je Erica najprej peljal do groba Karla Henna, najditelja izvirov slatine v Radencih in ustanovitelja tamkajšnje prve polnilnice. Peljala sta se mimo še več cerkva, dvignjenih nad mestom, in si ogledala dve turistični kmetiji. Najprej turistično kmetijo Župnek, ki jo je Eric zaradi možnosti ogleda številnih živali opisal kot idealno za otroke. »Imeli so celo pegatke, ptice iz družine kur, ki izvirajo iz Afrike. Bil sem navdušen, saj jih v teh krajih še nisem videl,« pove Ganec. Ponudbo kmetije mu je predstavila gospa, ki si je zanj vzela ogromno časa in mu ponudila sok. »Gostoljubje domačinov se je vnovič izkazalo za glavni atribut kraja,« je prepričan Eric.


Druga kmetija, ki si jo je tisti dan ogledal zvedavi izvidnik, je bila kmetija Soržev mlin, ki ga je prav tako navdušila. »Prijazni lastniki so mi razkazali njihovo posest in mi razložili način tradicionalnega ekološkega kmetovanja, ki še danes spominja na davne čase,« Eric začne pripoved o najzanimivejšem doživetju svojega izleta. »Še vedno imajo mlin in žago na vodni pogon, ki ju danes upravlja že četrta generacija. Prav vse je še vedno kot pred 400 leti,« kar ni mogel verjeti Eric. Po temeljitem spoznavanju naravno-kulturne dediščine kraja je bil čas za malo družabnosti. Sandi je Erica zapeljal do Nove Cerkve, kjer so v okrepčevalnici Stolec z dvema zvezdicama preživeli prijetno popoldne z lastnico in predsednico tamkajšnjega turističnega društva. Gospa je Ericu izkušnjo kraja pričarala še tako, da je poklicala svojega sina, ki s svojim ansamblom Klateži pogosto vadi v baru okrepčevalnice, in fantje iz ansambla so izvidniku rade volje zaigrali nekaj slovenskih narodnih viž. »Izkušnja je bila nepozabna, saj je to glasba, ki jo v prostem času sam rad poslušam,« pove Eric. Srečanje s predsednico društva je izvidniku rešilo še vprašanje prenočišča, saj ga zaradi oddaljenosti vseh hotelov, ki jih je našel na spletu, ni rezerviral vnaprej. »Vsi hoteli, ki sem jih našel na medmrežju, so bili ali v Celju ali v Dobrni. Za Vojnik ni bilo niti enega zadetka, jaz pa sem želel spati prav tu in sem vedel, da ima kraj gotovo vsaj nekaj prenočišč, ki jih ne oglašujejo na spletnih straneh.« Njegovo predvidevanje se je izkazalo za pravilno, saj mu je gospa predsednica ponudila sobo v svojem gostišču nad okrepčevalnico. »Svojega prenočišča za tisto noč ne bi mogel dobiti na elegantnejši način. Soba je bila zelo čista in urejena, sploh za majhno ceno, ki sem jo plačal. Počutil sem se varno in zelo dobrodošlo,« pove Eric, ki pa je imel pred počitkom še druge načrte.

Ker je prišel v Vojnik ravno v času znanega festivala Pivo in cvetje v Laškem, za katerega je izvedel od domačinov, se je odločil izkusiti festivalsko ozračje. Ko se je v nedeljo po živahni noči zbudil, si je v gostišču privoščil okusen zajtrk in se nato sprehodil do umetnega jezera, ki mu ga je dan prej pokazal Matija. Pripoved o izletu je sklenil z naslednjimi mislimi: »Predstavniki turističnih društev so mi povedali, da se turisti v Vojniku praviloma ne ustavljajo, pač pa se samo peljejo skozi. To je škoda, saj kraj ponuja osupljivo naravno in kulturno dediščino, ki bi turistom morala biti zanimiva. A ker jih večina kraj le prečka, si v Vojniku na primer ne moreš izposoditi koles in gostinska ponudba, ki šteje eno picerijo, kraju gotovo ne naredi usluge.« Tipična pripoved o kuri in jajcu.

 

87/100 – tako je Eric ocenil Vojnik:

1. urejenost, videz kraja, čistoča – 9

2. promet, javni prevoz, kažipoti, označevanje znamenitosti – 10

3. namestitev – 10

4. kulinarična ponudba (lokalne jedi, lokalna pijača) – 7

5. ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska in nasploh) – 9

6. ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave – 9

7. ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi značilnega

za kraj/pokrajino – 8

8. spletne strani kraja in znamenitosti – 10

9. TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost ipd. – 5

10. gostoljubnost, splošni vtis – 10

 

Plusi:

-   prijaznost in odprtost domačinov

-   razgled s hriba nad mestom

-   zeleno in čisto okolje z lepimi hišami

-   turistična kmetija Soržev mlin

 

Minusi:

-   nezmožnost najema koles

-   TIC zaprt za konec tedna

-   borna kulinarična ponudba

-   zaprtost cerkva.

 

Povzeto po spletni strani www.dnevnik.si; Dnevnikova izvidnica: po poteh Vojnika v spremstvu domačinov, Petra Petan.


Mnenja strokovnjakov o turistični ponudbi Vojnika najdete na spletni strani www.dnevnik.si (Dnevnikova izvidnica: strokovnjaki o turistični ponudbi Vojnika).

 

Tjaša Podergajs
Foto: Sandi Petrej in Marko Zdovc

Oglejte si tudi