Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Priznanja FIM RALLY- Meritum

FIM Rally je ena najpomembnejših in ena najbolj množičnih prireditev turističnega značaja v mednarodnem koledarju FIM-e. Odvija se pod okriljem in v organizaciji CML (La Commission pour le Motocyclisme de Loisirs), pred nekaj leti poznana pod imenom »Rally-Concentration de la FIM«. Od leta 1936 in od takrat naprej se organizira vsako leto, vsakokrat se dodeli drugi članici FNM (nacionalni zvezi). Fédération Internationale de Motocyclisme, Touring and Leisure Commission / Commission pour le Tourisme et Loisirs (CTL), vsako leto pripravi in podeli priznanja.

Motoristi se podajo iz različnih mest in držav proti skupnemu cilju. Število udeležencev se vsako leto giblje med 1500 in 3000 (24-29 držav). Posameznik v okviru Rally-a lahko tekmuje za posebno priznanje, tako imenovano FIM MERITUM za voznika ter a CO MERITUM za sovoznika. Tovrstno priznanje že dolga leta prijemajo udeleženci različnih dežel, med njimi smo tudi Slovenci v okviru FMN: AMZS, AMD Tržič. Vsako leto udeležencem potovanje v deželo prinese neskončno vtisov, med njimi so tudi rezultati, dosežki ekipe; za nekatere predstavlja udeležba le prevoženo pot, obisk dežele ter preizkus vzdržljivosti, za druge vrsto izkušenj ter absolutno uspeh. Do tega trenutka je bilo podeljeno posebno priznanje za 45 in več udeležb. Slovenski rekorder je Gabrijel Smolej iz Leš pri Tržiču, saj je v letu 2015 v svojo zbirko zapisal številko 40- udeležb. Na prvo srečanje se je odpravil leta 1968 z »mopedom »Tomos T 12 v Perugio v srednjo Italijo. Med motoristkami je Janja Budič, kot solo voznica na Yamahi s številko 10 Silver oziroma 10 udeležb.

Mednarodno priznanje »FIM RALLY »40 Master« Meritum
Gabrijel Smolej, Leše pri Tržiču, AMD TRŽIČ

Gabrijel, prijateljsko »Gabr« prihaja iz Leš pri Tržiču. Že vse od leta 1962, ko ga je Andrej Ahačič kot mehanika svojega motorja povabil na dirko, je predan motorju, tehniki in vse kar je z njim povezano. Poleg skrbno urejenih motociklov ima tudi izredno bogat, slikovit in poučen arhiv svojih potovanj po svetu. Prvi njegov tekmovalni motor je bil 50 kubičen moped, nato 250 kubična Jawa. Prvih pet RALLY-i voženj v Italijo, Avstrijo, Romunijo in Francijo, je uspešno odpeljal kar s 50 kubičnim mopedom Tomos. Z motocikli Motoguzzi 500 ccm, Hondo 1100 ccm in Hondo 600 ccm je postal edini FIM RALLY-st v Sloveniji, ki je v svojo zbirko v letu 2015 vpisal 40 udeležbo na tovrstnih prireditvah in potuje po svetu že vse od leta 1968. To priznanje 40 Meritum je izjemen uspeh, trenutno edini v SLO, prav tako redek premer v svetu v okviru FIM-e. Leta 1967 ga je navdušil speedway. Bil je eden prvih članov voznikov AMD Tržič v tej panogi. V Tržiški ekipi je na odprtem prvenstvu v Kranju po treh tekmah/ dirkah zasedel 2. mesto, kot ekipa AMD Tržič so bili Tržičani zmagovalci.

V letu 1968 je bil ponovno na zmagovalnih stopničkah. V letu 1974 je postal vodja in trener ekipe 50 ccm kategorije. Športna komisija AMD Tržič je v letu aktivno pristopila k vzgoji strokovnih kadrov tekmovalcev po panogah namreč. Njegovo odlično delo tekmovalcev se je izkazalo tudi v uspešnih rezultatih njegovih voznikov. Svojo zanesljivost je dokazal tudi na osmih »Rally-jih treh dežel«, ki je bil dvakrat zmagovalec. Da mu zima ne dela težav, se je izkazal tudi z 2. mestom na Krasu v letu 1998.

Gabrijel je vsa leta aktiven v organih AMD Tržič s prostovoljnim delom, njegova strokovnost se odraža v tehničnih službah pri organizaciji tekmovanj, vsekakor pa vedno priskoči na pomoč tudi pri popravilih motocikla ali mu ni nikoli odveč tudi kakšen popotniški nasvet. Vedno pa pravi:« za vsako bolezen roža raste, prav tako za iznajdljivost na potovanjih.« Je izjemen poznavalec zelišč ter zelo rad izdela tudi kašno naravno darilo. V njegovem domu je pravi muzej številnih pokalov, priznanj ter zanimivosti iz potovanj po svetu v unikatnem arhivu obdano s fotografijami, posebno sliko in vsebino.

S Petrom Ribnikarjem že več le uspešno tekmujeta s prikoličarjem (motociklom z bočno prikolico) BMW 500 ccm. Skupaj sta že večkrat pristala na najvišji stopnički 33% makadamskih ljubeljskih strmin. Kot sovoznik je bil na DP SLO v kategoriji sovoznikov dvakrat drugi. Skupaj tekmujeta že več kot 10 let, sta odlična prijatelja ter zanimivosti združujeta tudi s potepanjem po svetu v okviru FIM RALLY-jev. Vsekakor ju pot gotovo zanese še kam.Skrben, načrten, prijateljski, razumevajoč motorist, ki je življenje posvetil motociklom, motokrosu, speedwey-u, potovanju in še čem.

 

Janja Budič, FIM RALLY Silver 10- Meritum

Ljubiteljstvo do bencinskih hlapov segajo že od otroštva, ki izhaja iz odraščanja na speedway stezah in boxih ter delavnicah v Krškem. Bencinski hlapi so se pri njej pretakali že kot voznici in sovoznici turističnega rally-ja v avtomobilih. Večji del življenja je aktivna voznica motorjev, večletno se je kalila pri testiranju vozil ter pisanju člankov strokovno tehnične kot turistične zvrsti. Državna prvakinja med starodobniki s Puchom 175 ccm, prav tako na stopničkah v okviru DP med starodobniki tudi z Jawo 250 ccm, večkratna zmagovalka dirk in rally-jev tudi izven meja, med njimi tudi dirk na Ljubelju, zmagovalka rally-ja s Puchom 175ccm na Češkem, Hrvaškem, itd... Skratka motoristka, prejemnica številnih priznanj, predana tehnologiji, prometu, potovanjem, naravi, družbi ter vrsto drugih aktivnosti z delom v javnosti. Vsak dan, če se le da najde nov izziv, da življenje ne postane dolgočasno tudi s potepanjem v naravi ali sproščanju med plesnimi ritmi. Dolgoletne izkušnje iz različnih strokovnih področij združuje pri organiziranju in vodenju prireditev ter povezovanju teorije in prakse. Kar se odraža tudi pri njenem prostem času ali vsakodnevnem delu, družbi kot pri aktivnostih na avto moto športnih, turističnih ter drugih področjih. Dolga leta je bila tudi članica komisije za starodobnike, zadnja leta je tudi delegatka FIM-e za popotniški moto turizem SLO. Vrsto let je delala na področju vzgoje, izobraževanja, znanosti, itd…Trenutno je slišna v okviru prometnih informacij ali v okviru avtorske oddaje Bencinski hlapi na Radiu Gorenc, priseg na vseživljensko učenje;poklicno: vzgojitelj, učitelj, tehnolog prometa, mag.org...trenutno na doktoratu.. Že vse od leta 2005 potuje po svetu s svojo 600 kubično Yamaho. V letu 2015 je zabeležila že 10 cilj, torej prevoženih 10 FIM RALL-ijev, vse med Grčijo, Finsko, Francijo ter drugimi deželami, poleg vseh potepuških km…Odlikuje jo pozitivnost, sodelovanje, nesebična pomoč, nasmeh ter še vrsto drugih značilnosti. Motoristka od glave do pete, z vedno novimi izzivi.  


Obema čestitamo.


Tržič, april 2016                                                                                                                       AMD Tržič

Oglejte si tudi