Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

OBČINA TRŽIČ HUMANITARNIM IN INVALIDSKIM DRUŠTVOM NAMENJA 11.000 EUR

Svoje poglede na delovanje v humanitarnih in invalidskih društvih so v prostorih Občine Tržič v tem tednu predstavili zastopniki domačih humanitarnih in invalidskih društev, ki so na letošnjem občinskem razpisu uspeli pridobiti sredstva za financiranje svoje dejavnosti. Občina Tržič je med 29 prijaviteljev razdelila 10.998,00 EUR, od tega 2.250,00 EUR za redno delovanje osmih društev s sedežem ali enoto v Tržiču, 8.748,00 EUR pa za programe vseh prijaviteljev.
Kljub temu, da trenutno članstvo v humanitarnih in invalidskih društvih upada, je njihovo delo vsebinsko raznoliko in namenjeno širšemu krogu uporabnikov. Predstavniki Društva diabetikov Tržič se lahko pohvalijo s 370 člani, ki bodo jutri, v soboto 21. junija pripravili že 13. Merčunov pohod. Gre za pohod v spomin na enega prvih zdravnikov, ki je proučeval in zdravil sladkorno bolezen v Sloveniji. Člani Zveze šoferjev in avtomehanikov Tržič so se pred dnevi vrnili iz pobratenega mesta Saint Marie aux Mines, v jeseni pa načrtujejo preventivno akcijo za starejše voznike, da se bodo pravilno vključevali v krožni promet. Aktivni so tudi tržiški upokojenci in invalidi, ki se veliko družijo in z obiski osrečujejo tudi oskrbovance Doma Petra Uzarja. Zanimiv je podatek, da je v Tržiču več kot 1600 občanov starejših od 65 let. Župnijska Karitas Bistrica pri Tržiču in Križe skrbita za vse, potrebne pomoči. Letos so bili sicer primorani skrčiti program razdeljevanja hrane, ker so evropske zaloge pošle in so odvisni samo od svojih sredstev. Sodelujeta tudi z drugimi župnijskimi Karitas v občini in OZ Rdečega križa Tržič.

Sredstev ni nikoli dovolj. A tam, kjer so volja in energija ter veliko prostovoljstva, tam se tudi sredstva, vsaj kar se občinske ravni tiče, najdejo. Nismo pa najbolj zadovoljni s zakonskimi rešitvami in financiranjem na nivoju države, od katere društva prejmejo manj sredstev kot iz občinskega proračuna. Dejavnost humanitarnih in invalidskih društev je Občini Tržič pomembna, potrebna in dragocena. Spodbudno je, da finančnih srestev v Občini Tržič tudi v prihodnje ne bomo zmanjševali, nasprotna, računamo na 3-5 % povečevanje sredstev,” pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki se zaveda, da je v današnjih časih potrebno nameniti euro več ljudem in jim dati prednost pred asfaltom in betonom.

Oglejte si tudi