Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo

V povprečju je dnevno vsaj 300 kršitev zaradi uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje med vožnjo!
V preventivni akciji o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo, s sloganom »Vozimo pametno!«, ki je po vsej Sloveniji potekala med 16. in 29. januarjem 2017, se je potrdilo dejstvo, da slovenski vozniki nadpovprečno uporabljajo mobilne telefone med vožnjo (75% anketiranih).

V akcijo smo se, poleg AVP RS, policije in medobčinskih redarstev, vključili tudi ostali akterji, ki preventivno delujemo na področju povečanja prometne varnosti, torej tudi člani ZŠAM Tržič. Voznikom smo posredovali za to akcijo pridobljen propagandni material.

 

Policisti pa so v času trajanja akcije ugotovili preko štiri tisoč (natančneje 4.304 ) kršitev uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje med vožnjo. V 3.997 primerih so izdali plačilne naloge, 327 voznikov pa so opozorili.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo prepoveduje (35. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/2010)) . Dovoljuje pa le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje (3. odstavek 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa). Kljub temu pa policija svetuje, da med vožnjo ne uporabljate telefona in drugih naprav in opreme,  saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost.

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

 

Prav tako pa svetujejo, da zgornja priporočila upoštevajo tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu.  Še posebej nevarna je uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa, zaviranje in odvrača pozornost od različnih prometnih situacij. Zato med vožnjo oziroma pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU

Oglejte si tudi