Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Konji ponovno povezali Konjice in Tolfo

Obisk konjiške delegacije v prijateljskem mestu Tolfa je tokrat sovpadel z enim njihovih največjih tradicionalnih dogodkov, Drappo dei Comuni (Zastava mesta).
V nedeljo, 6. septembra, je v slikoviti rimski provinci Tolfa, v samem mestnem jedru potekal edinstven dogodek -  konjske dirke za osvojitev zastave mesta, Drappo dei Comuni, letos že osme po vrsti. Gre za oživljanje stare tradicije konjskih dirk imenovanih Tolfetani, ki so v preteklosti potekale po gorah v okolici Tolfe in so okronale praznovanje v čast zavetniku mesta, svetemu Egidiju. Tokrat se je mesto že osmič zapored čez noč prelevilo v pravo konjsko dirkališče, pri čemer so sodelovali številni prostovoljci, domačini, gospodarstveniki in celotna lokalna skupnost. V dirki se je tokrat preskusilo 10 najboljših konj iz celotne regije Lazio, ki so tekli po 450 m dolgi trasi glavne ulice Via Roma in se borili za prestižno nagrado – zastavo mesta, ki jo je posebej za to priložnost izdelala umetnica Roberta Spadoni.  Pri tem jih je spremljalo bučno navijanje domačinov in obiskovalcev, ki so tekmo spremljali bodisi izza varnostne ograje, bodisi z balkonov svojih stanovanj ter uživali v predstavi oživljanja stare tradicije v centru mesta. Na ulicah Tolfe je moč srečati številne trgovine z usnjenimi izdelki, s poudarkom na konjski opremi, saj mesto diha s konjsko in usnjarsko tradicijo.

 

Župan mesta Tolfa, Luigi Landi je skupaj s svojimi sodelavci konjiški delegaciji, na čelu s podžupanom, Petrom Korenom, izkazal izjemno gostoljubnost in izrazil zadovoljstvo nad dosedanjimi skupaj izpeljanimi uspešnimi projekti. Poleg dolgoletnega prijateljstva z Biogradom na Moru, s katerim je občina Tolfa tudi uradno pobratena, konjev in usnjarske tradicije, so nas v preteklih letih povezali tudi evropski projekti, saj smo bili Konjičani s skupino umetnikov del festivala uličnih umetnosti Tolfarte 2013, delegacija iz Tolfe pa del našega uspešnega projekta Evropsko državljanstvo in sodelovanje državljanov v lokalni skupnosti, v okviru katerega so se udeležili tudi odprtja prenovljenega trga in Naznanitve trgatve 2013. Leto kasneje so plesalke iz Tolfe na Naznanitev trgatve prinesle slikovite italijanske plese in ritme. Sicer pa se lahko v dobrih štirih letih sodelovanja pohvalimo tudi z dvema udeležbama na velikem filmskem festivalu, ki vsako leto poteka v Tolfi, ter z nekaj projekti, ki smo jih izvedli v sodelovanju z Biogradom na Moru. 

Mesti imata ogromen potencial za nadaljnje sodelovanje. Tokratni obisk je konjiška delegacija izkoristila za vzpostavljanje novih povezav med srednjimi šolami, ki bi pomenile nadaljnjo krepitev in razvoj sodelovanja med mestoma, ter pogovore o morebitnih nadaljnjih skupnih projektih. 

Oglejte si tudi