Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

AED enote občine Slovenske Konjice

Ob nenadnem srčnem zastoju je najpomembnejša pomoč, čim prejšnja prepoznava odsotnosti dihanja in začetek temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED). Zavedati se moramo, da se velika večina nenadnih srčnih zastojev zgodi izven bolnišnice oziroma zdravstvenih ustanov, kjer ni profesionalcev, ki bi pričeli z oživljanjem. Zato je za preživetje in kakovostno življenje ponesrečenca nujno, da z oživljanjem na terenu pričnejo že očividci oziroma prvi posredovalci, ki prispejo na kraj dogodka.

 

V občini Slovenske Konjice se že nekaj časa pripravljamo na projekt AED enot. V projektu sodelujejo vsa prostovoljna društva gasilske zveze Slovenske Konjice, ki so v letu 2014 pridobila potrebno opremo in se usposobila za izvajanje pomoči ob nenadnem srčnem zastoju. Sam projekt AED enot pripomore k boljšemu preživetju ljudi ob srčnem zastoju, saj vključuje vse segmente verige preživetja do prihoda nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice. Delo in pomen AED ekipe sta najbolj izrazita v bolj oddaljenih krajih naše občine, kjer ima NMP Slovenske Konjice najdaljši dostopni čas, ter v času, ko je ekipa NMP že na nujni intervenciji in pride do vzporednega dogodka.

 

Projekt bomo operativno začeli izvajati 13. oktobra 2014. Ob klicu na operativno komunikacijski center (112) v primeru nenadnega srčnega zastoja ali suma nanj se bo poleg aktivacije NMP Slovenske Konjice aktivirala tudi najbližja AED enota prostovoljnega gasilskega društva. Naloga AED ekipe je, da z ustrezno opremo in intervencijskim vozilom prispe na kraj dogodka, poroča o stanju bolnika enoti NMP Slovenske Konjice in nemudoma začne izvajati vse ukrepe, ki so v njihovi domeni ter postopke po navodilu NMP Slovenske Konjice. Se je pa treba zavedati, da so AED enote samo pomoč lokalni skupnosti in NMP Slovenske Konjice. Vse osnovne naloge in pristojnosti še vedno ostanejo NMP Slovenske Konjice in zato bo na vsak klic občanov, ko bo potrebna nujna zdravstvena pomoč, še vedno prispela ekipa NMP Slovenske Konjice.

 

 

 

Vodja AED enot gasilske zveze Slovenske Konjice

Dorijan Zabukovšek, mag. zn.

Oglejte si tudi