Oceni objavo

V učnem sadovnjaku šole v Šmiklavžu posadili še pet hrušk

Po prvem lanskem sajenju sadik jablan za učni sadovnjak na podružnični šoli Šmiklavž smo se odločili, da to pomlad nadaljujemo s sadikami hrušk.

Pred enim letom je ob podružnični šoli v Šmiklavžu začel nastajati učni sadovnjak. Sadike so preživele na novi lokaciji prvo rastno obdobje. Preko leta so za njih prav vsi skrbeli, učenci, učitelji, hišnik pa tudi bližnji krajani. Dobro negovanje se je zelo poznalo pri rasti.

Razraslo mlado drevje je potrebovalo sedaj spomladi strokovno roko sadjarja. Povabili smo g. Jožeta Santnerja, ki je bil z nami že ob sajenju. Z veseljem je bil pripravljen priskočiti na pomoč. Obrezovanje na sončen marčevski dopoldan smo povezali s sajenjem hrušk. Na povabilo učencev za sodelovanje staršev, starih staršev se je odzvalo zelo veliko krajanov in na koncu smo imeli skoraj premalo sadik za toliko moči in toliko dobre volje. Tudi učni sadovnjak ob šoli v Podgorju je bilo potrebno obrezati. Z mentorico ekokrožka Majdo Tamše Horvat sva učencem na treh jablanah pokazala, katere zakonitosti je potrebno upoštevati pri obrezovanju in potem so pod nadzorom učenci nadaljevali sami. Oba z mentorico sva bila presenečena, kako hitro so učenci pridobljeno znanje pravilno uporabili na ostalih jablanah. Verjamem, da bomo drugo leto pri obrezovanju še boljši, saj se bomo nekaj novega naučili tudi pri demonstracijskem obrezovanju v Šmartnu pri Slovenj Gradcu, kamor je učence povabil g. Jože Santner tudi letos.

Pred nami je bližnje majsko cvetenje in nastale bodo zasnove za jesenska sladka presenečenja. Do jeseni je sicer še daleč in ne bomo le čakali na sadeže, temveč bomo z veseljem opazovali, kako preko leta spreminjajo velikost, obliko in barvo do tiste končne za obiranje in pokušino.

mag. Aljoša Lavrinšek, ravnatelj

Oglejte si tudi