Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Naj bo pot v šolo in domov varna

Šolske počitnice se bližajo koncu in kmalu bodo osnovne in srednje šole ponovno odprle svoja vrata. Ob začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Zato je Policijska postaja Šempeter pri Gorici v okviru preventivno-represivne akcije »Varna pot v šolo« pripravila nekaj opozoril in navodil v skrbi za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu. Ob tem pa seveda niso pozabili tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani.


Policisti so v okviru priprav na začetek novega šolskega opravili pregled prometne signalizacije na šolskih poteh. Na začetku šolskega leta bodo izvedli tudi druge preventivne akcije, med katerimi velja izpostaviti zlasti aktivnosti, ki so namenjeni otrokom, ki prvič vstopajo v šolske klopi. S tem v zvezi bodo policisti vse prvošolčke popeljali po šolskih poteh in jih seznanili s pravili ravnanja v cestnem prometu ter jih opozorili na nevarnosti v prometu.

 

Na kaj morajo biti pozorni starši

 

Seveda zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, ni le naloga policije, temveč tudi in predvsem staršev, ki morajo svojega otroka o varnosti na cesti primerno podučiti.


Policisti pa opozarjajo starše, da morajo biti otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter na poti domov v spremstvu polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki, če to dovolijo starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki. Otroci pa smejo samostojno sodelovati v cestnem prometu šele, ko se starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki prepričajo, da so otroci sposobni razumeti nevarnosti v prometu in da so seznanjeni s prometnimi razmerami na prometnih površinah, kjer se srečujejo s cestnim prometom. Otroci morajo nositi, ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti, med hojo, po cesti na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, odsevnik, ki ne sme biti rdeče barve in katerega odsevna površina na vsaki strani meri najmanj 20 kvadratnih centimetrov. Učenci oziroma učenke prvega in drugega razreda osnovne šole, morajo na poti v šolo in iz nje nositi poleg takšnega odsevnika tudi rumeno rutico, nameščeno okoli vratu. Seveda pa morajo otroci kot pešci uporabljati prometne površine namenjene pešcem.

 

Vozniki pozor - otroci si predpise razlagajo po svoje!

 

Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.


Policisti Policijske postaje Šempeter pri Gorici opozarjajo vse udeležence v cestnem prometu na posebej previdno vožnjo v okolici šol ter vrtcev, kjer na prehodih za pešce v okolici nekaterih šol poteka tudi varovanje otrok. Poleg policistov, bodo v prvih šolskih dneh varovanje otrok izvajali tudi drugi kot so Srednja prometna šola in redarska služba Medobčinske uprave.

 

Vozniki in drugi udeleženci v prometu morajo pešcem  omogočiti, da varno prečkajo vozišče. Mimo vozila, ustavljenega na cesti zunaj vozišča, ki je posebej označeno za prevoz otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, je voznik dolžan voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti.  Kadar pa je vozilo, ki je posebej označeno za prevoz otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, ustavljeno na smernem vozišču, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem smernem vozišču, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti.


Starše, ki bodo svoje otroke v šolo vozili z avtomobili želimo opozoriti na to, da se sme na sprednjem sedežu prevažati otroka, ki je manjši od 150  cm, če je vgrajen zadrževalni sistem, ki je primeren otrokovi telesni masi.  V vozilu v katerem ni vgrajen  zadrževalni sistem, se lahko prevaža otroka, ki je manjši od 150  cm, na sedežu, ki ni prednji.


Kolo sme samostojno voziti v prometu na cesti otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico in oseba, ki je starejša od 14 let. Otrok do 14. leta starosti, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka. 

S ciljem zagotavljanja varnosti otrok na poti v šolo ter domov bodo policisti Policijske postaje Šempeter pri Gorici izvajali poostrene nadzore nad prekoračitvami hitrosti in uporabe varnostnih pasov v okolici šol in vrtcev ter v bližini šolskih poti oz. na krajih, kjer se otroci pogosteje zadržujejo. 

Oglejte si tudi