Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

ČAS JE ZA SPREMEMBO. ODLOČIL/A SEM SE ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE. KAJ PA TI?

tretja delavnica, Sela na krasu 10.10.2013
Čudovite risbe na temo živimo zdravo, ki so jih narisali otroci iz krajevne skupnosti,  so krasile stene večnamenskega prostora Krajevne skupnosti Sela na Krasu, kjer smo imeli tretjo delavnico v okviru projekta Živimo zdravo.

Kljub deževnemu vremenu se nas je na srečanju zbralo kar 35.

Z velikim zanimanjem smo prisluhnili predavanju Branka Brumat o starih sortah semen. Poudaril je, da je pomembno ohranjanje avtohtonih semen in semen starih sort. Ta semena so se na naših kmetijah in vrtovih ohranjala iz generacije v generacijo, tekom časa prilagodila na rastne pogoje in tako pridobila naravno odpornost. Predavanje je bilo pomembno predvsem za vse tiste, ki bi radi pridelali lastne kakovostne in zdrave rastline, predvsem pa je bil poudarek na pomenu samooskrbe z zdravo doma pridelano zelenjavo.

Nekoč so kmetje ohranjali le semena rastlin, ki so se iz leta v leto dobro razvijale in uspevale. Verjetno vsakdo izmed nas, ki se ukvarja z obdelavo zemlje, naj to dela ljubiteljsko ali za preživetje, ima doma shranjena kakšna semena starih sort.

Raznolikost vrtnin in poljščin je dediščina preteklih generacij, zato je pomembno ohranjati to tradicijo še naprej.

Branko nam je prinesel stare sorte semen  - koruzo, fižol, krompir, žita,....

Danes pridelujemo veliko manj rastinskih vrst kot nekoč, ker sodobno kmetijstvo temelji predvsem na kvantiteti in ceni pridelkov, ne pa na kakovosti in pestrosti.

Semena so postala tržno blago in last velikih korporacij, ki diktirajo kaj pridelovati in s čim se prehranjevati. Stare avtohtone sorte so izbrisane ali pa celo pozabljene.

Z zbiranjem in izmenjavo semen bomo pripomogli k vpeljavi že pozabljenih in ohranjanju starih domačih vrst rastlin.

Z veseljem smo si vzeli semena starih domačih sort, ki nam jih je Branko prinesel na delavnico.

Branko nam je tudi dal nasvet, kako naj pripravimo zemljo preden posejemo semena. Gnojenje vrta pred setvijo je nadvse pomembno za dober pridelek. Najbolj naravno gnojilo je kompost, lahko pa kot gnojilo uporabimo nekatere rastline. Te rastline v sebi kopičijo določene snovi, ki jih črpajo iz zemlje, kar lahko izkoristimo za gnojenje (kopriva, gabez, zelišča,...).

Dal nam je tudi nekaj praktičnih nasvetov glede uničevanja škodljivcev brez uporabe insekticodov, to je z uporabo naravnih sredstev, ki si jih lahko pripravimo sami iz nekaterih rastlin.


Sledila je demonstracija priprave zdravih jedi, ki jo je vodli Mirko Godnič.

Poudaril je, kako pomemben je zdrav način prehranjevanja, pri tem pa je zelo pomemben pravilen/zdrav način priprave jedi. Pomemben del zdravega načina prehranjevanja je tudi izbira zdravih živil.

Mirko nam je pripravil fižolovo mineštro, pečenega piščanca s krompirjevimi njoki in slivami. Za pogasitev žeje je poskrbel s sokom iz rdeče pese in jabolk.

Uživali smo v pripravljenih jedeh, hrana je bila pripravljena brez odvečnih maščob, soli ali dodanih kupljenih začimb, pa vendarle okusna in zdrava.

 

Mirko nam je tudi dal zbirko receptov za zdravo pripravo jedi/obrokov, tako, da si bomo s pomočje te lahko sami doma pripravili zdrave jedi (v prilogi).

 

Tudi tokrat nam je Stana izmerila krvni tlak. Izmerjene rezultate nam je vpisala v kartonček, ki ga bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

 

Damjana Sušanj,

lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.

 

Oglejte si tudi