Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

ZAKLJUČNA PRIREDITEV - Projekt Živimo zdravo

Opatje selo, 21. november 2013


Projekt "Živimo zdravo" v Krajevnih skupnostih Opatje selo, Kostanjevica na Krasu in Sela na Krasu, ki je potekal od 26. septembra do 21. novembra 2013 v okviru Projekta "Več zdravja v Občini Miren - Kostanjevica v letih 2012/2013, smo uspešno pripeljali do konca.

 

Upam, da smo s projektom dosegli zastavljen cilj, ki smo si ga zastavili, to je osvestiti

prebivalce, da lahko sami z malo truda spremenijo in izboljšajo svoj življenjski slog in s tem pripomorejo k ohranjanju svojega zdravja.

Na srečanjih so bile podane zanimive in nadvse koristne informacije, ki nam bodo povečini prišle še kako prav. Zavedati se moramo, da nam je zdravje prioriteta in zato se splača zanj tudi kaj storiti.

 

Na zaključnem srečanju se nas je zbralo lepo število, bilo nas je skoraj 70.

Pridružili so se nam župan Martin Zlatko Marušič, iz ZZV Nova Gorica. Irena Jerič vodja projekta in Kristina Brovč Jelušič - regionalna koordinatorka projekta.

Z nami sta bila tudi Branko Brumat predavatelj na delavnici o samooskrbi in Stana Gec Jelen, ki nam je na vseh delavnicah pridno merila krvni pritisk in srčni utrip.

G. župan se je s svojim uvodnim govorom predvsem obrnil na vrtovške otroke.

Otroci si izkušenj na področju zdravja ne pridobijo le v družinskem krogu temveč tudi v vrtcu, šoli in širšem družbenem okolju. Starši so odgovorni za skrb in vzgojo svojih otrok, pomembno vlogo pri tem pa prevzema tudi vrtec, šola in družbeno okolje.

Odrasli jim moramo dajati vzgled z zdravim načinom življenja in jih spodbuditi, da se že sedaj naučijo skrbeti zase in za svoje zdravje. Spodbujati jih moramo, da prevzamejo odgovornost za svoja dejanja, da se naučijo reči "ne" kadar je to potrebno in jih tako pripraviti na prehod iz otroštva v zgodnjo odraslo dobo.

Nas odrasle pa je pozval, da s svojim zgledom spodbudimo mlade k pozitivnemu pristopu do tovrstnih programov.

Irena Jerič se nam je zahvalila za udeležbo in sodelovanje na srečanjih in nas spodbudila k nadaljni promociji teh programov, ki so pomembni za osveščanje o skrbi za lastno zdravje in za učinkovito dolgotrajno spremembo vedenja. Pomembno je, da se naučimo zdravo živeti, da znamo zdravo živeti in da razvijamo svoje potenciale. Poudarila je, da je preventiva in zdrav življenjski slog pravica vsakega.

Otroci in vzgojiteljici Vesna Gregorič in Andreja Faganeli iz enote vrtec Opatje selo so nam pripravili prisrčen program, zapeli so nam, in zaigrali na mali inštrument in predstavili igrico o čebelici. V ta namen so otroci izdelali čebelnjak in ga okrasili s trinajstimi panjskimi končnicami - vsak izmed njih je narisal posebno risbico.

Otroci iz Krajevne skupnosti Sela na Krasu pa so nam prijazno posodili risbe, da smo z njimi okrasili prostor zaključnega srečanja.

Članici Prosvetnega društva Kras Opatje selo Nadja Marušič in Neda Klemše sta nas s kratkim skečem opomnili, kako ljudje še vedno gledamo na naše zdravje kot samoumevno in se z zelo težkim srcem odločamo za spremembe, ki bi nam lahko pripomogle k ohranjanju oz. izboljšanju našega zdravja.

Tudi tokrat nas je razvajal Mirko Godnič, ki nam je pripravil kuhane štruklje in piščanca v mandarinovi omaki ter sadni sok. Jedi so bile slastne, okusne in predvsem so bile pripravljene na zdrav način.

 

Na srečanju so se otroci in odrasli preiskusili v sestavi prehranske piramide, vsak po svoje je hitel razporejati živila po policah.

Prijetno presenečenje je bilo, da so otroci takoj vedeli na katero polico spada posamezno živilo, kar je spodbudilo vzgojiteljico Vesno Gregorič in njeno pomočnico Andrejo Faganeli, da sta si sposodili piramido, ki jim bo v pomoč pri vzgoji otrok o pomenu zdrave izbire živil.

 

Ob koncu poročila pa bi zelo rada zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi delavnic in nam omogočili, da smo projekt uspešno pripeljali do konca.

Obenem pa se zahvaljujem tudi vsem udeležencem srečanj, ker brez vašega sodelovanja in vztrajnosti, projekt sploh ne bi mogli realizirali.

 

Damjana Sušanj, lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.

 

 

 

Oglejte si tudi