Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

VEČ MOŽNOSTI JE - IZBERI NAJBOLJŠO

Na šestem srečanju v okviru projekta Živimo zdravo, ki je namenjen vsem prebivalcem KS Opatje selo, KS Kostanjevica na Krasu in KS Sela na Krasu ter okolice, mladim in malo manj mladim, se nas je zbralo samo 14. 

Iz ZZV Nova Gorica sta prišla doc. dr. Marko Vudrag, dr.med. (v.d. direktor) in Kristina Brovč Jelušič (regionalna koordinatorka projekta).

Dr. Marko Vudrag nas je seznanil z najpogostejšimi boleznimi, ki so vzrok prezgodnje smrti pri odraslih in so povezane z nezdravim življenjskim slogom, o dejavnikih tveganja za nastanek in razvoj nenalezljivih bolezni ter procesom spreminjanja življenjskega sloga.
Kronične nenalezljive bolezni, med katere štejemo bolezni srca in žilja, rak, kronične pljučne bolezni, sladkorno bolezen, debelost, bolezni kosti in sklepov in druge, so bolezni za katerimi ljudje v razvitem svetu množično obolevajo in so vzrok za prezgodnjo invalidnost in umrljivost. Srčno-žilne bolezni predstavljajo skoraj 40 odstotkov vseh vzrokov smrti.

Najpogostejši dejavniki tveganja za obolenja srca in žilja so:
• starost (zrelo in pozno življenjsko obdobje),
• dednost,
• kajenje,
• čezmerno pitje alkohola,
• zvišan krvni tlak,
• povišan krvni sladkor,
• povišan holesterol in druge maščobe v krvi (posledica preobilne in premastne 

  hrane),
• pomanjkanje telesne dejavnosti in gibanja,
• previsoka telesna teža in povečan obseg pasu,

• preobremenjenost in negativni stres.

Dr. Marko Vudrag nas je seznanil o preventivnih pregledih za preprečevanje srčno-žilnih bolezni, ki so namenjeni zgodnjemu odkrivanju posameznikov, pri katerih obstaja velika verjetnost, da se bo razvila bolezen srca ali žilja oziroma pri katerih obstajajo dejavniki tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, kamor med drugim sodijo bolezni srca in žilja, rak in sladkorna bolezen.

Pravico do preventivnega pregleda imajo vsi moški v starosti od 35 do 65 in vse ženske v starosti 45 do 70 let. Na pregled so vabljeni s strani svojih izbranih zdravnikov vsakih pet let.

Več informacij: http://www.mz.gov.si/si/delovna_podrocja/javno_zdravje/sektor_za_obvladovanje_nalezljivih_bolezni_hrano_in_okolje/preventivni_zdravstveni_pregledi/preventivni_pregledi_za_preprecevanje_srcno_zilnih_bolezni/

Tveganje za srčno-žilna obolenja lahko zmanjšamo z ustrezno prehrano, ki mora vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin in soli ter čimveč zelenjave, sadja in v vodi topnih vlaknin. Taka hrana zmanjšuje vsebnost maščob v krvi in s tem ščiti žile.

Pomembno je, da smo telesno aktivni vsaj 30 minut na dan pet dni v tednu. Koristna je že zmerna telesna dejavnost, za vzdrževanje telesne zmogljivosti pa so najkoristnejši hoja, plavanje in kolesarjenje. Tudi počasen 10-minutni sprehod je boljši kot sedenje pred televizorjem ali računalnikom.

Redna telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni in ugodno vpliva na številne, že prisotne dejavnike tveganja in že razvite bolezni. Krepi obrambne sposobnosti organizma, zmanjšuje stres in depresijo (čustveni in socialni stres pospešujeta aterosklerozo in nastanek srčno-žilne bolezni).

Zdrava prehrana, gibanje, pozitivni čustveni in družbeni odnosi, zmanjšanje stresa, zadostna količina spanca in dovolj zaužite tekočine so orodja s katerimi lahko zmanjšamo omenjene dejavnike tveganja in dosežemo maksimalen učinek.

Več informacij:

http://www.mz.gov.si/si/delovna_podrocja/javno_zdravje/zdrav_zivljenjski_slog/

 

Tudi tokrat nam je Stana Gec Jelen izmerila krvni tlak in srčni utrip, nam izmerjene vrednosti obrazložila in jih vpisala v kartonček, ki ga bomo dopolnili z rezultati meritev na naslednjem, žal zadnjem srečanju v Gasilskem domu Kostanjevica na Krasu.

 

Na srečanju smo si postregli z domačim zeliščnim čajem in jabolkami.

 

Damjana Sušanj,

lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.

Povezave

Mz

Oglejte si tudi