Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

MASKA – SKRIVNOSTNA PREOBRAZBA

"Kultura maske in maskiranja je stara kot človeštvo samo. Koncept letošnjega natečaja pod naslovom Maska - skrivnostna preobrazba je poskrbel, da so udeleženci prispevali zelo raznoliko zbirko fotografij svojega dojemanja in zaznavanja pustne maske. Nekateri bolj na tradicionalen način, ostali bolj karnevalsko. Oboje pa je pomembno, saj je maska v sodobnem času dobila razsežnost, raznolikost ter zabavno vrednost. Tradicionalne maske, iz katere vse izvira, marsikdo več ne prepozna in pozablja dejstvo, da se je pri njej vse začelo. Zato je letošnja razstava zelo zanimiva, saj so se udeleženci introspektivno lotevali pojma maske in njene preobrazbe na različne načine. Prikazana je prav ta dvojnost oz. razkol med tradicionalno in karnevalsko vrednostjo maske," je zapisala Suzana Lovrenko.
Letošnjega 2. Fotofesta v okviru 54. Kurentovanja na Ptuju so se udeležili Aleš Rozman (Mihovce), Kateryna Makogon (Ukrajina), Špela Težak (Ptuj) in Saša Urih (Cikovce). Fotografije za razstavo sta izbrala in razstavo strokovno pripravila Stojan Kerbler, starosta slovenske fotografije ter mojster fotografije, in Suzana Lovrenko, fotografinja. 

Avtorja Saša Urih in Aleš Rozman sta na lasten način skozi fotografije predstavila svoj pogled na maske. Predstavila sta fotografski zgodbi Kurenture in Stare slike, ki predstavljata kulturno-etnografske like na podlagi dveh različnih konceptov. "Stare slike" prikazujejo cirkovške ploharje na jutro pustnega torka, starinski izgled fotografij pa pri gledalcu ustvarja vtis, da fotografije spadajo v album prababice. V zgodbo so umeščeni člani Folklorne skupine Vinko Korže, ki skrbijo za ohranjanje tradicije. Urihova in Rozman se sicer ukvarjata z grafičnim oblikovanjem in s fotografiranjem dogodkov.

Odprtje razstave je potekalo v četrtek, 10. aprila, v galeriji Magistrat, Mestni trg 1, na Ptuju. Fotografije bodo na ogled do 14. maja.

Oglejte si tudi