Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

32. cirkovški fašenk

Tradicionalni 32. cirkovški fašenk je potekal na pustni torek, 13. februarja 2024. Na povabilo organizatorjev se je odzvalo veliko število obiskovalcev in tudi sodelujočih mask.

Lepo vreme je s tradicionalnim veselim vzdušjem letos v Cirkovce privabilo veliko število obiskovalcev. Na povorki se je predstavilo več kot 500 maskiranih udeležencev. 

Prvi so cirkovški rondo zapolnili hudički in kurenti iz Vrtca in OŠ Cirkovce in s tem naznanili otroško parado mask. Sledil je vesel sprevod najmlajših, otrok iz skupine Kometi Vrtca Cirkovce, oblečenih v ljubke klovne. 200 učencev iz OŠ Cirkovce je kot vsako leto pod vodstvom in s pomočjo učiteljic izdelalo pustne kostume. Lego kocke, sestavljene iz učencev od 1. do 5. razreda, in malo večje rubikove kocke, učencev 6., 7. in 8. razreda, so se sprehodile in zaplesale na cirkovškem karnevalu.

Himna princev karnevala, ki jo igrajo Pepi Krulet in poje Rudi Šantl, je naznanila prihod 19. princa ptujskega karnevala, Marka Šamperla, Francesca Guffante, ptujskega mestnega sodnika, dame in prinčeve garde.

Nadaljevali smo z etnografskim delom povorke. Pokači pod vodstvom Marka Žeraka so pokazali, kako in kje bič poči. Člani domače folklorne skupine so najstarejše neporočeno dekle iz vasi, Miciko, ponovno možili s slamnatim dedom Onzekom. Kot je povedal Davorin Urih, ki je povezoval prireditev, je bilo ohranjanje običaja vleke ploha razlog za nastanek cirkovškega fašenka pred več kot tridesetimi leti in motivacija za izvedbo vseh nadaljnjih fašenkov v Cirkovcah.

Sledil je spopad Jureka, ki simbolizira pomlad, in Rabolja iz Folkornega društva Rožmarin Dolena. Po plesu Ciganov iz Leskovca so zimo preganjali najglasnejši udeleženci, kurenti in koranti iz skupin Kurenti Vetrovniki, Novi koranti 94 in rogati Koranti iz Lancove vasi.

 

Karnevalske skupine in nagrajenci

Po predstavitvi avtohtonih likov je karnevalsko vzdušje v cirkovškem rondoju doseglo svoj vrhunec, saj se je s svojimi domišljenimi kreacijami predstavilo šest skupin karnevalskih mask, ki so se potegovale za denarne nagrade.

Člani KUD Vetrnice so se predstavili kot Šterntalčani, z legendo o grofu in grofici Schöndorf, ki sta zgradila dvorec Sternthal, pridružili pa so se jima podaniki in ovčke. Skupina si je z domiselnostjo in s številčnostjo prisvojila prvo mesto.

Drugo nagrado so prejeli člani KUD Urška, ki so se letos spremenili v Kleopatro in faraona Ramzesa iz starodavnega Egipta, manjkale niso niti mumije in piramida.

Tretjo nagrado je osvojil Božiček na Dravskem polju. Aljaž Jurič in druščina so zagotovo skupina, ki je najbolj navdušila otroke, ki so veselo klicali in pozdravljali Božička, ko je s svojimi jelenčki letel po zraku.

Predstavil se je tudi plesni živalski brlog iz Hotinje vasi in nas ogrel s svojo energijo ter Juršinske primule in metuljčki, ki so dokončno prinesli pomlad v vas.

 

Karnevalski bal in kronanje carja

Veselo rajanje se je nato preselilo na karnevalski bal v dvorano, kjer so množico zabavali člani PopArt Banda in Pepi Kruleta. Lanski fašenki car, Štefan Frčec Štef, je predal krono novemu carju, odličnemu dramskemu in filmskemu igralcu Vladu Novaku, ki se je na kronanju predstavil v vlogi Gajaša Pišteka iz njegovih komedij. Prisegel je, da se bo trudil za dobro letino in debeli bob ter za veliko smeha v naši »fašenski občini Cirkovce«.  

 

Zadnji kurnetov zven

Nato se je zgodil zadnji kurentov zven. Dogodek, ki si ga je pred petnajstimi leti ob pričevanju na ptujskem karnevalu zamislil Miran Urih, kot 9. princ Majer Cirkovški.

Simboličen poklon pustu in norčijam se zgodi ob koncu pustnega torka in oznanja konec fašenka v naših krajih. Kurenti takrat še zadnjič veselo in na vso moč zružijo z zvonci, izvedejo zadnji tuš in odplešejo divji krog. Hudički skačejo na vso moč in spodbujajo kurente, naj iztisnejo še zanje moči. Nato pa vsi počasi snamejo kape, odložijo ježevke, zvonce in kožuhe. Sežejo si v roke in se poslovijo od norčij do naslednjega leta. V vas se tako počasi prikrade pepelnica, ki nas posuje s pepelom in ponese nazaj v vsakdan.   

Zahvaljujemo se Kurentom Vetrovnikom in Novim Korantom 94 za izveden zadnji kurentov zven.

 

Ponovno oziroma »drgoč« so za organizacijo Cirkovškega fašenka poskrbeli in se potrudili člani FS Drgoč pod vodstvom Grege Medveda iz Prosvetnega društva Cirkovce, ki ga vodi Žiga Ciglarič. 

Zahvaljujemo se vsem nastopajočim na povorki, obiskovalcem in donatorjem ter vsem, ki so tako ali drugače priskočili na pomoč pri izvedbi 32. cirkovškega fašenka.

 

Zapisala: Tina Urih

Fotografije: Saša Urih


Oglejte si tudi