Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Dva dni v objemu gora

V PD Borovnica smo si za zadnji pohodniški izlet v šolskem letu privoščili kar dva dni uživanja v objemu gora. 22. junija smo se podali na planino Kofce. Zbrali smo se na železniški postaji in se v karavani petih avtomobilov odpeljali proti Tržiču, kjer smo si najprej ogledali delček Dovžanove soteske, skozi katero si je Tržiška Bistrica urezala svojo strugo. Pri delu smo zmotili domačine, ki urejajo že nadelane ter nove poti. Tako si bomo lahko v bližnji prihodnosti ogledali tudi manj dostopne dele soteske in uživali v stvaritvah deroče, mrzle reke. Pot smo nadaljevali do vasice Dolina in pri Lukčevi domačiji zapustili svoje jeklene konjičke ter si oprtali nahrbtnike. Razdelili smo se v dve skupinici. Mali raziskovalci so prvi dan osvojili planino Kofce. Na poti do tja so proučevali kamenčke in planinsko cvetje. Preostali, ki smo si želeli še isti dan pokukati k našim severnim sosedom, pa smo se povzpeli na Veliki vrh.

Kot rečeno, smo od Lukca zagrizli v strmino. Spremljal nas je potok Kališnik. Njegovo šumenje je kmalu potihnilo, strmo travnato pobočje pa se je položilo šele na sedlu Kal. Z vročega sonca smo se umaknili v prijetno senco dreves in si potešili žejo. Nato smo pohod nadaljevali po razgibani poti skozi gozd vse do Kofc, kjer se nam je naslikalo čudovito pogorje Košute, ki se je kopalo v soncu. Izstopali so naši še neosvojeni dvatisočaki: Veliki vrh, Kofce gora, Malo in Veliko Kladivo. Razbremenili smo nahrbtnike in jo po krajšem počitku mahnili na Veliki vrh. Po nebu so se podili oblaki in vsake toliko časa prijazno zakrili vroče sonce ter risali zanimive sence. Dolgočasno sivino pa so lepšali pisano gorsko cvetje in zaplate trave. Ob prijetnem klepetu je bil vrh hitro osvojen. Iz nahrbtnikov so prišle na dan dobrote, ki so jih pokusile tudi sprva nezaupljive planinske kavke. Daljšega uživanja si nismo mogli privoščiti, saj so se s severozahoda že začeli zbirati temni nevihtni oblaki; zakrivali so nam tudi Kamniške Alpe, pri naših sosedih pa se je še smejalo sonce. Tako smo se hočeš nočeš morali "pospraviti" h koči. Utrujenost? Kje pa! Otroci so šele na igralih za kočo pokazali, koliko energije še premorejo. Prava atrakcija je bil mali osliček, za katerim so se podili in ga želeli pobožati, vendar so ga "starši" zaščitniško skrivali v sredini. Večer in mehka postelja sta kmalu pokazala svojo premoč in po deseti uri je zavladala tišina. Opazovanje lune, proučevanje in štetje zvezd smo tako preložili na naslednje daljše druženje.

V prijetno hladnem jutru smo se po grebenu podali še na Veliko Kladivo. Mejni kamen nas je spomnil, da stojimo z eno nogo na avstrijski, z drugo pa na slovenski strani. Z malimi raziskovalci, ki so nam prišli naproti, smo se prek planine Šija vrnili do koče na Kofcah. Po dobrem kosilu smo si spet oprtali nahrbtnike in zapustili idilično planino.

Otroci, vam je bilo všeč? Se še vidimo na podobnih dogodivščinah? Če je odgovor pritrdilen, pridite! Na zanimiva pohajkovanja se bomo zopet podali v začetnih mesecih novega šolskega leta.

Želimo vam sončne, brezskrbne počitnice.

 

Za PD Borovnica

Tatjana Pečlin

Oglejte si tudi