Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Veterani ničesar ne skrivajo

V prostorih HUD Karel Barjanski je OZVVS Vrhnika - Borovnica na predvečer "dneva zmage", 22. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA z Vrhnike in iz Slovenije ter ob 20-letnici nastanka veteranske zveze odprla dokumentarno zgodovinsko razstavo z naslovom "Veterani ne skrivamo".
Razstava kot plod meddruštvenega sodelovanja

Slovesno odprtje razstave je s koračnicami pospremil vrhniški pihalni orkester, uniformirani veterani so s praporom pozdravili slovensko in evropsko himno ter himno slovenske vojske, slavnostne govornike pa so z recitalom domoljubne poezije in glasbenimi vložki povezali recitator Borut Doljšak, violinistka Alenka Ošaben ter kitarist Žan Bezek. V uvodu je podpredsednik HUD Bojan Čebela poudaril povezanost z veteransko organizacijo, ki jo vidi na področju humanizma. Nova vez je bila stkana s pričujočo razstavo, za katero je gradivo zbrala posebna skupina OZVVS, oblikovanje in postavitev pa je prevzela najnovejša, zgodovinska sekcija HUD. O vezeh do domovine pa je spregovoril župan Andrej Ocepek, ki si je za izhodišče vzel razmišljanje Janeza Vajkarda Valvazorja o ljubezni do domovine, to pa navezal na dogajanje v letih 1990–1991 pri nas. Slovenija je bila po njegovih besedah v tistem času ena od redkih držav na svetu, ki je dosegla samostojnost, a "mišljenje tistih, ki so takrat to dosegli, da smo pa zdaj dosegli raj na zemlji, so bila pač zmotna". Po dvajsetih letih ga bo menda še težje doseči, a zato "ne smemo biti pesimisti. Poskušajmo spoštovati sebe, svoj narod in vse tiste ljudi, ki so bili pred 20, 25 leti in skozi stoletja branik slovenstva in branik naše državnosti", je optimistično sklenil župan. Kanček razočaranja nad dogajanjem v zadnjih dveh desetletjih samostojnosti je bilo čutiti tudi v besedah predsednika vrhniško-borovniških veteranov Nikolaja Stražišarja, ki je sicer na kratko povzel cilje osamosvojiteljev: "Pripadniki teritorialne obrambe, policije, civilne zaščite in drugi so v bran slovenske domovine izpostavili svoja življenja. Glavni moto osamosvojitve je bil: bodimo gospodar na svoji zemlji, da bo našim potomcem bolje."

 

Od nekdanje TO do današnje ZVVS v slikah in dokumentih

O sami razstavi je nato množici obiskovalcev spregovoril Jožef Molk: "V našem društvu že od vsega začetka hranimo in zbiramo gradivo iz časov osamosvajanja Slovenije. Po več neuspelih poskusih objave gradiva smo pred leti le dočakali, da je bilo gradivo v pomoč diplomski nalogi gospe Sanje Remškar (Občina Vrhnika v času vojne za Slovenijo – 1991) in nato tudi izdanima knjigama Vrhnika se spominja 1991 –2011 ter KS Borovnica v vojni leta 1991. Ko smo letos razmišljali, kaj lahko pripravimo ob 20-letnici nastanka ZVVS, je razstava dobila osrednje mesto v našem letnem načrtu. Z razstavo želimo predstaviti naše društvo, in sicer zakaj 'veteranimo' ter kaj in kako to počnemo. Želimo tudi, da nas okolje spozna, in to iz prve roke. In želimo trajno dokumentirati svoje početje za zanamce. Namen razstave je tudi povabiti vse, ki imajo pisna gradiva, fotografije, pričevanja še doma, da nam zaupajo njihove kopije."

Razstavo, ki je v Borovnici gostovala en mesec in se januarja 2014 seli na Vrhniko, nato pa po besedah organizatorjev verjetno še kam po Sloveniji, so pripravili na petnajstih velikih panojih, ki jih spremljajo pomožni manjši. Predstavlja zgodovino osamosvajanja in delovanje veteranskega društva; opisov nima, saj dokumenti, pričevanja in fotografije govorijo sami zase. Od daljših dokumentov so na panojih zgolj uvodne strani, preostanek pa je v mapah na mizici, poleg albumov s fotografijami, ki niso bile uvrščene na panoje. Od tod tudi naziv razstave – Veterani ne skrivamo. Na ogled so še prej omenjene publikacije, prav tako pa je možen ogled arhivskih videoposnetkov.

Prvi pano nas spomni na tedaj še Teritorialno obrambo SRS, njeno organizacijo in delovanje. Sledi pano z dokumenti o razorožitvi TO, temu pa pano ustanavljanja Manevrske strukture narodne zaščite, dva panoja priprav na oboroženo zaščito plebiscitarne odločitve Slovencev za samostojno državo, trije panoji iz časa osamosvojitvene vojne pa pano o obdobju od sprejemanja Brionskega sporazuma do 26. oktobra 1991. Deseti, enajsti in dvanajsti pano govorijo o postavljanju pomnikov (spomenikov, plaket, dreves) vojni, trinajsti pano o razvoju in organizaciji veteranskega društva, štirinajsti o udeležbi na aktivnostih po Sloveniji in petnajsti o športnem delovanju in pohodih društva. Na malih panojih pa so predstavljena podeljena priznanja, odlikovanja, veteranski simboli, nastajanje publikacij in drugo.

 

Damjan Debevec; foto: DD

 

ZAHVALA

OZVVS Vrhnika - Borovnica in HUD Karel Barjanski se zahvaljujeta donatorjem in vsem, ki so pomagali pripraviti ta dogodek: Jožefu Molku, Petru Palčiču, Birosistemom, trgovini Jurček, PGD Borovnica, nastopajočim, Jožetu Pristavcu, Cirilu Hrovatinu, Barbari Bezek Rot ter družini Merlak in Mavsar.

 

JAVNI APEL

OZVVS Vrhnika - Borovnica javno poziva vse, ki imajo doma fotografije, predmete, dokumente ali zapise o tem delu zgodovine na našem območju, da nam zaupajo izvirnik ali kopijo. Širši nabor gradiva za razstavo nameravamo po obeh postavitvah zbrati na elektronskem mediju in tako del pomembne lokalne zgodovine shraniti za vedno. Pišite nam na elektronski naslov jozef.molk@kabelnet.net ali nas pokličite na telefon 031 767 855.

Oglejte si tudi