Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Januarski živžav v vrtcu Borovnica

Novoletne počitnice so minile in polni sveže energije smo se lotili novih izzivov. Čeprav nam zima ni hotela prinesti snega, nam v našem vrtcu ni bilo prav nič dolgčas.
Otroci iz skupine Veseli vlak so spoznavali vrtec in poklice ljudi, ki vsak dan skrbijo za dobro počutje otrok: strokovne delavke, kuharice, perico, čistilke, hišnika. Pogovarjali so se, kakšno delo kdo opravlja, in se igrali igre z vlogami, v katerih so se poistovetili z zaposlenimi v vrtcu. Pogovarjali so se tudi o delu ravnatelja, njegove pomočnice v vrtcu in šolske psihologinje, ki jih večkrat obišče. Za zaključek so v skupino povabili hišnika in z njim delavno preživeli ves dopoldan. Za prijatelje na "roza vhodu" pa so otroci pripravili še posebno presenečenje – zaigrali so nam igrico Pravljica o rokavički.

Otroci skupine Palčki so se posvetili skrbi za ptice. Bolj podrobno so spoznali kar osem vrst ptic stalnic, in sicer siničko ter njena sorodnika čopasto siničko in plavčka, poleg njih pa še kosa, vrabčka, brgleza, taščico in škorca. Pred vrtec so postavili ptičjo hišico, ki so jo dobili v dar, vanjo so pridno trosili semena, da so se ptice lahko pogostile. Ptičke so vključevali v različne dejavnosti. Igrali so se "ptičje" igre, posnemali gibanje ptic, jih opazovali na sprehodih, računali s pticami, jih razvrščali … Naredili pa so tudi lojene pogače za ptičke ter jih obesili na drevesa in grmovje v okolici vrtca.

V skupini Žogice so mesec posvetili naravoslovnim dejavnostim. Postali so pravi raziskovalci. Z eksperimenti so spoznavali različne snovi in njihove lastnosti. Preizkušali so, kaj plava in kaj ne; mešali so različne tekočine (voda, detergent, sok, olje) in ugotavljali, katere tekočine se mešajo in katere ne; raziskovali so izvor svetlobe, prepustnost skozi različne materiale in odkrivali, zakaj nastane senca; eksperimentirali so tudi z zvokom: iskali so izvor zvoka in preizkušali širjenje zvoka po različnih snoveh. Na svetovni dan brez televizije in računalnika, ki je bil 20. januarja, so skupaj s starši doma izdelovali preprosta glasbila iz odpadnih materialov, v vrtcu pa so za vse otroke priredili pravi koncert s svojimi inštrumenti.

Otroci iz skupine Miške so se podali na razburljivo pustolovščino v "deželo dinozavrov". Ob knjigah, ki so jih otroci prinašali od doma, in dokumentarnem filmu Sprehod z dinozavri so spoznavali rastlinojede in mesojede dinozavre iz pradavnine, njihovo življenjsko okolje, prehranjevanje, telesne značilnosti in vzroke za izumrtje teh mogočnih živali. Dinozavre so upodabljali v različnih likovnih tehnikah, se igrali gibalno igro "jurski park", v domišljijski igri s figuricami dinozavrov in lesenimi kockami uprizarjali življenje dinozavrov. Igrali so se didaktične igre (spomin, povezovanje enakih dinozavrov, razvrščanje figuric po različnih lastnostih), spoznavali nove besede in uživali ob branju pustolovskih zgodbic iz zbirke Zaliv dinozavrov. Posebno doživetje pa je bil tudi obisk Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani, kjer so si otroci poleg stalne zbirke eksponatov ogledali razstavo Živela, evolucija! Temo so zaključili z eksperimentom "izbruh vulkanov".

 

Mateja Milosavljević

 

Oglejte si tudi