Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Srečanje na Malem Srebotniku

Tudi letos smo se kljub slabemu vremenu na prvo majsko soboto, kot vsako leto, v velikem številu zbrali na Malem Srebotniku, pri spomeniku ustanovitve Faškarske čete. Kot piše na spominski plošči, so se na tem kraju 4. maja 1942 zbrali možje in fantje vasi Breg in Pako ter ustanovili 2. četo Bataljona Ljuba Šercerja. Preprosto so jo imenovali Faškarska četa. Občinsko društvo ZB za vrednote NOB Borovnica praznuje 4. maj kot svoj praznik.

Kulturni program so pripravili člani in članice društva. Recitirali so verze partizanskih pesnikov. Program sta popestrila violinistka in kitarist. Župan Borovnice, tovariš Andrej Ocepek, je v svojem nagovoru navedel del spominov enega od ustanoviteljev te enote, Viktorja Kirna. Takrat se je tu zbralo 40 borcev, večina z Brega in Pakega. Dva sta bila doma iz Borovnice, eden pa z Verda. Petnajst jih je do konca vojne padlo. Nekaj je bilo udeležencev legendarnega pohoda XIV. divizije na Štajersko. Več jih je do konca vojne opravljalo pomembne in odgovorne dolžnosti v enotah NOV. Prebivalci vasi Breg in Pako so svobodo drago plačali. Iz obeh vasi je v NOB padlo 14 borcev. Obe vasi so Italijani izselili 2. julija 1942 in ju dokončno požgali 2. avgusta 1942. Pogorelo je 10 hiš in 30 gospodarskih poslopij. Zaplenili so 200 glav živine. V internacijo so izselili 255 prebivalcev, od katerih jih je tam 5 umrlo. Več vaščanov so ustrelili kot talce. O vseh žrtvah priča spomenik sredi vasi. Župan je nagovor končal z besedami Viktorja Kirna, ki je dejal: "To se ne sme nikoli pozabiti."

Slavnostna govorka je bila evropska poslanka Tanja Fajon. Najprej se je spomnila tistih, ki so se leta 1941 uprli okupatorju. Tistih, ki so se z neomajnim tovarištvom, ne glede na svoje politične, verske ali druge nazore, povezali v silo, ki je ohranila slovenstvo. Dokler se bomo tega zavedali in bomo o tem govorili, ne bo noben domobranski spomenik spremenil ne duha ne črk zgodovine. V nadaljevanju je prikazala Evropo zdrave družbe in zdravega duha, kot si jo predstavlja in za kakršno se zavzema.  

Dolgoletnemu praporščaku Remigiju Bedenu smo vročili zasluženi znak praporščaka. Razšli smo se z mislijo, da se naslednjič zopet srečamo tu, na tem, kot je dejal župan, za Brežane "svetem kraju".

Občinsko društvo ZB za vrednote NOB Borovnica

 

Oglejte si tudi