Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Člani PGD Brezovica pri Borovnici pridno vadimo in se izobražujemo

V spomladanskih dneh so svoje znanje in spretnosti na tekmovanju najprej preizkusili starejši gasilci – »carji« in gasilke – »carice« našega društva. Udeležili so se meddruštvenega tekmovanja za starejše gasilce in gasilke, ki je potekalo 16. maja v centru vojnih veteranov v Logatcu. Starejše gasilke so dosegle nehvaležno 4. mesto, starejši gasilci pa 7. mesto. Obema ekipama za trud in vztrajnost iskreno čestitamo.

V začetku maja smo mentorji začeli s prvimi vajami za mladino. Ekipe smo pripravljali na občinsko tekmovanje iz gasilske orientacije, ki sta ga Gasilski zvezi Vrhnika in Logatec organizirali 23. maja v Ligojni. Na tekmovanju je sodelovalo sedem ekip: dve ekipi pionirjev, dve ekipi pionirk in tri ekipe mladink. Ekipe so se borile v izredno neugodnih vremenskih razmerah in zasedle 2. (mladinke 2), 3. (pionirke 1), dve 5. (pionirji 2, mladinke 3), 7. (mladinke 1), 8. (pionirji 1) in 11. mesto (pionirke 2). Ekipa mladink (Anja, Eva in Tajda) se je z osvojenim drugim mestom uvrstila na regijsko tekmovanje iz gasilske orientacije, ki ga je 13. junija pripravilo PGD Medvedje Brdo. Ekipa je imela na progi kar nekaj smole, a se ni vdala in na koncu povsem nepričakovano zasedla 2. mesto ter se uvrstila na državno tekmovanje iz gasilske orientacije. Vsem ekipam iskreno čestitamo za ves vložen trud in dosežene rezultate, ekipi mladink pa želimo veliko športne sreče na državnem tekmovanju.

V soboto, 6. junija, je na Uncu potekalo 14. tradicionalno tekmovanje – Maistrov memorial. Predsednik PGD Brezovica pri Borovnici je že v zimskem času zbiral novo ekipo pionirk. Z izredno potrpežljivostjo mu je ob pomoči Sare in Leje na tekmovanje na Uncu uspelo peljati tri ekipe (dve ekipi pionirk in ekipo pionirjev). Na tekmovanju so najprej nastopile mlajše pionirke. Strah je bilo zaznati v vseh očeh malih tekmovalk. Ob spodbudi staršev in mentorjev so prebrodile tremo in se pogumno spopadle s prvo izmed treh kategorij. Zaradi spleta okoliščin so vajo neuspešno zaključile. Kljub temu so v ostalih dveh kategorijah nastopile samozavestno in brez napak. Pridobile so dragocene izkušnje, ki jim bodo na prihodnjih tekmovanjih prišle zelo prav. Za njimi so nastopile še starejše pionirke in pionirji. Obe ekipi sta suvereno opravili z vsemi vajami. Na razglasitvi rezultatov smo vsi, starši, otroci in predvsem Jože, zadrževali dih. Bo prehodni pokal postal trajna last ali ne? Prav kmalu smo izvedeli, da smo ponosni lastniki prehodnega pokala. Vriskanje in ploskanje je odmevalo vse naokoli. Pionirke so skupaj z mentorjem ponosno dvignile največji pokal in nasmeh se je narisal na vseh obrazih. Ker so organizatorji tekmovanja slutili, da bodo pokal morali oddati, so nam že pokazali novega, za katerega se bomo borili naslednje leto. Največji pokal pa sedaj že krasi vitrino, ki bo kmalu pretesna, če bo naša mladina tako uspešna.

Tudi operativni člani so se preizkusili v znanju in odzivnosti v primeru požara. 7. maja je naše društvo organiziralo vajo, katere predpostavka je bila, da gori gospodarsko poslopje v Brezovici pri Borovnici. Ekipa izkušenih gasilcev je izvedla več "notranjih napadov", kar pomeni, da so s pomočjo termo kamere pregledali objekt in iz njega rešili vse poškodovane. Te so kasneje oskrbeli gasilci bolničarji. Na vaji je sodelovalo 50 gasilcev iz vseh treh občinskih društev (PGD Borovnica, PGD Breg – Pako ter PGD Brezovica pri Borovnici) in PGD Goričica Prevalje iz GZ Brezovica. V začetku junija sta dva operativna člana društva opravila tudi tridnevi tečaj za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi v izobraževalnem centru na Igu.

Med 11. in 14. junijem se je pet članov našega društva udeležilo največjega gasilskega sejma Interschutz v nemškem Hannovru. Na sejmu, ki ga pripravijo vsakih 5 let, so si ogledali novosti, ki jih ponujajo izdelovalci gasilske in druge opreme za zaščito in reševanje. Pridobljene informacije in znanje bodo v pomoč pri nadaljnjem razvoju društva. Že prej, v mesecu maju, pa je naše društvo sodelovalo tudi v Mercatorjevi akciji Radi delamo dobro. Kupci v trgovini Mercator Borovnica ste nam namenili največje število glasov, za katere se vam iskreno zahvaljujemo, saj to pomeni, da nam bo podjetje Mercator podarilo denarno nagrado v višini 1000 evrov, ki jo bomo porabili za nabavo dodatne gasilske opreme. Ob tej priložnosti vse vljudno vabimo na gasilsko veselico, ki bo 15. avgusta v Brezovici pri Borovnici. Zabaval nas bo ansambel Poljanšek. Vse mladinke in mladince, pripravnike in pripravnice pa po veselici vabimo na 1. gasilski tabor, ki ga bo organiziralo naše društvo. Tabor bo potekal od 17. do 20. avgusta; odvisno od vremena. Prijavnice boste konec meseca dobili po pošti. Vljudno vabljeni, da se ga udeležite v čim večjem številu. Obljubljamo, da vam ne bo dolgčas.

 

Za PGD Brezovica pri Borovnici

Karmen Pirnat

Oglejte si tudi