Oceni objavo

Sprehod za dober namen 2023

Ko shodi otrok, je čutiti neke vrste posebno veselje v hiši. Kaj veselje. Vriskanje, navdušenje, nasmeh do ušes ter oči, ki žarijo od ponosa, da je malček naredil prve korake v svet. Kaj pa, ko prvič shodi »Sprehod za dober namen«?

V soboto, 30.9.2023 je bil na Vrhniki posebne vrste dobrodelni dogodek. Avgustovske poplave jih niso pustile ravnodušne. Inkluzivni park 1890 in PreprostoMontessori so spletli zamisel, k temu pa povabili še Leo klub Vrhnika in ostale organizacije v kraju, da pomagajo pomoči potrebnim. Kako torej uglasiti dobrodelnost, družabnost, povezovanje ter izobraževanje? Ali povedano drugače: kako uloviti dve muhi na en mah?  Na pragu jeseni predstaviti aktivnosti vrhniških društev, se ob tem povezovati, izobraževati in se za nameček ob tem imeti lepo.

Kot se za Vrhniko spodobi, je program začel in usmeril »Ivan Cankar«. Od točke do točke okrog Svete Trojice so nas popeljali: Muzejsko društvo Vrhnika, vrhniški taborniki, Depo Komunalnega podjetja Vrhnika, Turistično društvo Blagajana, Modelarski klub Vrhnika, vrhniški skavti, društvo Kneipp Vrhnika, društvo Nauportus Viva, KvaKvačkaš, Zavod Škrateljc, Kulturno društvo Stara Vrhnika, Plezalni center Verd, ŠD VLR Vilijem, planinsko društvo Vrhnika, Preprosto Montessori, Leo klub Vrhnika in Poniji s Klanca.

Ali vas žgečka radovednost? Da, na marsikateri točki, so morali obiskovalci pokazati svoje znanje, različne spretnosti, ponekod tudi moč. Pletli so prave skavtske in taborniške vozle, ciljali tarčo z lokom, se spraševali, kako se pripraviti na pot v gore ali pa raziskovati uganko ustanovitelja društva. Eni so se preizkusili v dolžini leta letalskih modelov, drugi so poskusili s kvačkanjem ali s klekljanjem. Lahko ste pokukali v skrivnostno spodnjo nišo kapelice sv. Antona Puščavnika in vstopili v cerkev Sv. Trojice, kjer je potekala razstava slik, ali pa ste se bosi sprehodili po različnih podlagah in spoznavali različne sprostitvene tehnike. Ob tem se človeku porodi marsikatero zgodovinsko vprašanje. Tudi o tem so izvedeli, da so različni odpadki lahko še kako ponovno uporabni in da jim prave skrivnosti gozda lahko prišepnejo tudi škrati in vile. Le-te imajo še posebno radi otroci, ki prav dobro vedo, kateri material ob navdihu srkajočega uma in telesa prijeti v roke in tako položiti majhen kamenček mladostnega vtisnjenja v mozaik življenja. Za res doživet dan so zajahali še ponija. Za nagrade so poskrbeli Hotel Mantova, Pizza S Hriba, Poniji S Klanca in TIC Vrhnika. Zahvala gre tudi družini gostilne Pri Kranjcu, ki so poskrbeli za odličen »šmorn«, PGD Vrhnika, za komplete miz in klopi, družina Molek je poskrbela za printe, najstniki iz Inkluzivnega parka so pripravili dobrodelno tržnico, starši vrhniške Hiše otrok so poskrbeli za glasbo in nas naučili pesem o miru, katero smo v en glas zapeli ob zaključku sprehoda.

Vsi sodelujoči, v pripravi in izvedbi, so svoje delo opravil zelo skrbno, srčno in predano. Vsi smo ustvarjali za isti namen: povezati se, narediti nekaj dobrega za ljudi, ki potrebujejo našo pomoč. Zgled pripravljenosti, sočutja, odrekanja, darovanja in pozitivne energije, je zelo pomemben. Vsi skupaj smo zbrali 1307,60€. V prihodnjih dneh jih bomo izročili mladi družini, ki je utrpela škodo v avgustovskih poplavah. Sprehoda se je s svojo družino udeležil tudi podžupan občine Vrhnika, g. Mirko Antolović, ki je dogajanje povzel z besedami, da tovrstni dogodki povezujejo kraj, pa čeprav pod imenom preprosto in inkluzivno to še zdaleč ni preprosto, je pa zagotovo inkluzivno.

Res je. Ko shodi otrok, je v hiši čutiti pravo veselje. In ko bo morda tudi naslednjo jesen stekel »Sprehod za dober namen«, bo za marsikoga na Vrhniki pravo veselje. SREČNO.

Projekt »Nadgraditev Inkluzivnega parka – javno dostopnih zelenih površin z novimi izobraževalnimi, kulturnimi, medgeneracijskimi in rekreacijskimi vsebinami« financira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.



D.Š.

Oglejte si tudi