Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
25°C
12°C
Oceni objavo

Kolesarski praznik na Vrhniki

Vrhnika, 18. junij - Vrhnika je po jubilejnih Argonavtskih dnevih bila priča še enemu jubilejnemu dogodku: dirki Po Sloveniji, ki, zanimivo, praznuje ravno tako 30 let, kot Argonavtski dnevi. Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in Občina Vrhnika sta po lanskih dobrih odzivih še enkrat povabila kolesarsko karavano v Cankarjevo mesto, kar je privabilo ogromno domačih in okoliških gledalcev.

Nekatere privabi športni utrip, druge iskreno navijanje. »Od prvega dne spremljam dirko. Včeraj sem se mudil na Katarini na Dobrovo, ker mi je blizu. Tudi Vrhnika mi ni daleč, zato sem danes prišel še k vam. Super vzdušje je in upam, da bom lahko tudi naslednje leto stal ob Tržaški, ter jih glasno vspodbujal,« je pojasnil Primož iz Gorenje vasi. Anja iz Borovnice se je zjutraj podala na družinski Argonavtski maraton, nato pa odhitela na start Dirke po Sloveniji: »Uf, sem še zadihana, ampak starta dirke ne bi zamudila za nič na svetu. Take dirke so zanimive, ker omogočajo vpogled v drobovje in zakulisje dirke, česar po malih ekranih običajno ne vidimo.« Res se lahko obiskovalci sprehodijo po obrobju klubskih taborov, če imajo srečo, dobijo tudi podpis svoje zvezde. Za dobro vzdušje je organizator med obiskovalce delil promocijske zastavice, najmlajši so si lahko dali porisati obraz. Podoba Cankarjevega mesta je s televizijskim prenosom Eurosporta in TV Slovenije dosegla na milijone gledalcev.

Start je bil ob natanko 11:30 izpred stare osnovne šole na Tržaški 2, ko se je po Vrhniki zapeljalo okoli sedemdeset vrhunskih kolesarjev iz celega sveta. Po ogrevalnem krogu so se povzpeli na enega najvišjih vrhov etape - Zaplano in se preko Ulovke spustili do Podčela od tam pa nazaj v Cankarjevo mesto in naprej proti Borovnici. Dirka Po Sloveniji je bila napeta vse do zadnjega, pričakovano je boj za etapno in tudi skupno zmago doživel svoj vrhunec na Trški gori in spustu proti Novemu mestu. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je prišel do svoje prve etapne zmage na tej dirki, repliko 5200 let starega kolesa z Verda pa je šla ponovno v Italijo, saj je Filippo Zana upravičil vlogo favorita.

Kolesarjenje_01.jpg, 02.jpg in 03.jpg

 

Pred dirko še Argonavtski maraton

Športno društvo Agonija je kot uvod v kolesarski praznik na Vrhniki organiziral že 12. Argonavtski maraton, ki je imel letos rekordno udeležbo. Čez tristo kolesarjev se je podalo na tekmovalni del maratona, kjer je z najdaljšo - 86 km - traso najhitreje opravil Miran Kovačič (Team Granfondo Slovenija) s časom 1:54:56.2, med ženskami pa Petra Pasar iz KK Soča s časom 2:05:41.1 Maraton šteje tudi kot dirka za Pokal Slovenije. Trasa je potekala z Vrhnike v Borovnico, Podpeč in na Dobrovo, od tam pa v zaledje Polhovega Gradca in preko Šentjošta nazaj na Vrhniko. Za srednje pripravljene kolesarje je bil na voljo še mali argonavtski maraton (62 km), ki je potekal po podobni trasi kot veliki, začetniki pa so se lahko podali na 32 km družinski maraton, ki je potekal večinoma po ravnini Ljubljanskega barja.
Argonavtski maraton je ob Maratonu Franji ena od redkih prireditev v Sloveniji, ki ima v svojem sklopu vse, kar imajo večje dirke. Za celotno prireditev skrbi več kot 130 rediteljev. Za dodatno varnost skrbijo policisti na motorjih in spremljevalnih vozilih, zraven pa še ducat motoristov prireditelja. Tako priložnost dobijo tudi manj uveljavljeni kolesarji, kot je mladi Miran Kovačič in kolesarji starejših kategorij željnih tekmovalnih izzivov.

Vsi udeleženci Argonavtskega maratona so bili deležni praktičnih nagrad, okrepčil na poti in na cilju ter v cilju prejeli spominske medalje. Posebno nagrado so podelili najmlajšim, najstarejšim udeležencem in udeleženkam, niso pa pozabili niti na najštevilčnejšo ekipo.

Urnik maratona je bil zastavljen tako, da so se lahko udeleženci po prihodu v cilj podali še ob traso dirke Po Sloveniji ter navijali za svojega favorita.

Argonavtski_maraton_07.jpg

Štart Argonavtskega maratona z Ivanom Cankarjem na čelu.

 

Argonavtski_maraton_00.jpg

Miran Kovačič in Petra Pasar

 

Grbine so fine

Letos se je kolesarskemu dogodku pridružilo še Športno kolesarsko društvo Super potencial, ki je v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja na pumptrack stezi na Vrtnariji pripravil tekmo državnega pokala Pumpaj Slovenija - Telekom Slovenije s spremljevalnim in dobrodelnim programom Grbine so fine. Spremljevalni program Grbine so fine je brezplačen animacijski program, kjer so se lahko najmlajši otroci (od 4 do 8 let) preizkusili na spretnostnem poligonu v sedmih Foksijevih kolesarskih izzivih. ŠKD Super potencial je v sodelovanju z Visit Vrhnika pripravil še virtualno kolesarjenje, KK Jan Sport pa povabil na gravel turo. ZŠAM Vrhnika je ozaveščalo o varnosti v prometu, Varuh narave je poskrbel za otroške delavnice, Super polh pa za rolanje. Da obiskovalci niso bili lačni in žejni je poskrbela ekipa Pizza s hriba.

 

Gašper Tominc, foto: GT, Visit Vrhnika, Jure Gasparič in FB Slo Cycling

Oglejte si tudi