Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Vrhnika na festivalu v Gonarsu

V Gonarsu je v nedeljo, 17. aprila, potekala tradicionalna zabavna prireditev »Festa delle Rondini« (»Praznik lastovic«), ki jo organizira lokalno združenje trgovcev in obrtnikov pobratene občine Gonars. Na povabilo župana Gonarsa so se srečanja v organizaciji Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika udeležili župan Vrhnike Stojan Jakin ter Košarkarski klub Vrhnika z ekipo starejših in mlajših pionirjev.
V uradnem delu skupnega programa so navzoče nagovorili župan gostiteljev, Marino del Frate, vrhniški župan Stojan Jakin ter člana sveta Furlanije-Julijske krajine. Mesti letos obeležujeta že 41-letnico pobratenja. Oba župana sta z ozirom na dogodke iz zgodovine poudarila velik pomen pobratenja in izrazila željo po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje. Otroški pevski zbor iz Gonarsa je zapel vse tri himne; tudi slovenska jim ni delala težav. V nadaljevanju sta se v prijateljski tekmi pomerili ekipi starejših in mlajših pionirjev košarkarjev iz pobratenih mest. Tekmi sta bili ves čas borbeni in napeti do zadnje minute. Kljub srčnosti mladih Vrhničanov, so domačini obakrat premagali goste in ekipi sta se strinjali, da se ponovno pomerita v času Argonavtskih dni.

Sledilo je druženje in ogled prireditve. »Praznik lastovic« je sejemska prireditev, ki je podobna programu na Stari cesti v času vrhniških Argonavtskih dni, kjer se predstavijo in svoje izdelke prodajajo številni lokalni trgovci in obrtniki. Tudi Vrhnika se je s promocijskim materialom predstavila na eni izmed stojnic in vzbudila radovedne poglede mimoidočih. Sicer pa je bilo na prireditvi poskrbljeno za lokalno kulinariko, sproščeno vzdušje in druženje. Prijateljski odnosi med mestoma se bodo ponovno tkali čez dva meseca. (mz)

Oglejte si tudi